Sedapnya Karipap Kentang. Memang tidak dinafikan, karipap ni antara kuih yang jadi kegemaran ramai tanpa mengira usia. Dapat pula makan karipap yang rangup dan sedap, lagilah laju suap ke mulut. Bermurah hati berkongsi resipi Karipap Kentang yang sedap, saudari Noor Baini Bakar juga berkongsi petua goreng karipap supaya kulitnya licin dan rangup Ha…Nanti bolehlah cuba ya. Jom lihat bahan-bahan lain yang diperlukan.
CARA MASAK KARIPAP KENTANG RANGUP YANG SANGAT SEDAP!
BAHAN-BAHAN: 1 kg tepung gandum – beli online disini 1 cawan minyak masak – beli online disini 1 cawan majerin – beli online disini 1 cawan air sejuk dari peti ais – sukatan lebih kurang 2 sudu (kfc) garam – masukkan ke dalam air dan larutkan
CARA MEMBUAT KULIT KARIPAP: 1.Panaskan minyak dan majerin kemudian curahkan ke dalam tepung. Gaul sehingga rata. 2. Kemudian masukkan air dan uli sehingga menjadi doh. 3. Simpan doh di dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam. 4. Doh karipap siap untuk digunakan.
BAHAN-BAHAN: 1kg ubi kentang – dipotong dadu, direbus, dan ditos air – beli online disini 1/2 biji bawang besar – dicincang – beli online disini 4 sudu makan serbuk kari – beli online disini 8 sudu makan gula – boleh sesuaikan ikut citarasa Sedikit daun kari 3 sudu teh garam – beli online disini Udang 1 sudu teh serbuk perasa – tidak letak pun boleh Sedikit air Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga berbau wangi. 2. Masukkan rempah kari, gula, garam, perasa dan sedikit air. 3. Masukkan ubi kentang dan juga udang. Kacau hingga kering. 4. Padamkan api dan sejukkan inti. Kemudian bolehlah digunakan untuk buat inti karipap
Ads
TIP: Goreng karipap dengan api yang sederhana supaya kulitnya licin dan rangup.
Ramai peminat pekasam yang tercari-cari macam mana lagi cara nak buat pekasam jadi lebih sedap dan menyelerakan. Bukan setakat digoreng, tapi pekasam sebenarnya boleh dijadikan kerabu. Bagi menambah lagi rasa pekasam, boleh tambahkan ulam petai dalam masakan pekasam. Rasanya? Jangan cakaplah, memang sedap!
PEKASAM DAGING MERECIK PETAI
Resipi olahan : FATIMAH BINTI NGAH
Bahan-bahan
1 peket pekasam daging (potong kecil)
2 papan petai (anggaran 1 mangkuk kecil)
Sedikit minyak masak untuk menggoreng
Bahan-bahan tumis
1 biji bawang besar (dihiris)
2 biji cili padi (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
Sedikit minyak
Cara membuat
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng pekasam daging bersama serbuk beras pekasam sehingga garing. Ketepikan.
2. Dalam kuali berasingan, goreng petai dengan sedikit minyak.
3. Kemudian masukkan bahan tumis dan goreng sebentar.
4. Masukkan pekasam daging yang telah digoreng sebentar tadi.
5. Gaul sehingga rata.
6. Angkat dan sedia dihidangkan.
KERABU PEKASAM DAGING MERECIK
Bahan-bahan
KERABU PEKASAM DAGING MERECIK
Bahan-bahan
Sepeket pekasam daging
1 biji bawang merah,
1 kuntum bunga kantan
Sedikit daun ketumbar
1 biji tomato
Cili api secukupnya
2 batang serai
Sedikit daun limau nipiss
Sedikit perahan air limau nipis
Garam secukup rasa
Cara membuat
1. Potong kecil Pekasam Daging Merecik dan goreng sehingga masak.
2. Tos dan ketepikan.
3. Racik halus bawang merah, bunga kantan, daun ketumbar, tomato, cili padi dan serai. Gaul semua yang telah diracik bersama dengan pekasam.
4. Tuang perahan air limau nipis semasa menggaul.
5. Perasakan dengan sedikit garam.
6. Siap dan sedia untuk dihidang.
Chocolate Raisin Bun ni nampak sedap kan? Menurut empunya resipi, saudari Zuraita Mohd Anua, jika mahukan rasa roti yang lebih sedap, anda boleh guna inti coklat. Jika tiada, boleh je digantikan dengan cip coklat dan kismis. Hasilnya sangat gebu. Cubalah. Pasti puas hati.
CARA MASAK CHOCOLATE RAISIN BUN SECARA HOMEMADE
BAHAN A:
200ml air suam
1 paket yis (11gm)
4 sudu makan gula
2 sudu makan susu pekat
(Campur semua dan tunggu kembang dalam 10 minit.)
BAHAN B:
3 ½ cawan tepung roti
2 sudu makan susu tepung
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh bread improver (takde pun tkpe)
2 sudu makan mentega/marjerin
1 sudu teh garam
1 biji telur
(Masukkan semua dalam bread maker)
CARA MEMASAK: 1. Selepas bahan A kembang, masukkkan ke dalam bahan B. Set fungsi ‘dough’ pada bread maker. Kemudian, biarkan bread maker melakukan kerja menguli. 2. Apabila bread maker berhenti menguli kali pertama, masukkan cip coklat dan kismis (kalau taknak letak inti). Kemudian tunggu sampai habis.
3. Cukup masa, keluarkan adunan dari bread maker. Bulat-bulatkan. Kalau ada inti, masukkkan inti waktu ini. 4. Susun doh atas baking tray yang sudah disapu mentega. Tunggu 30 minit lagi sampai roti naik sekali ganda. 5. Bakar pada suhu 170C menggunakan api bawah selama 10 minit. 6. Kemudian bakar pada suhu suhu 150-160C menggunakan api atas bawah selama 10 minit lagi. 7. Selepas roti masak, keluarkan dan sapu mentega atas permukaan roti. Siap dan sedia untuk dinikmati.
Sambal Hitam adalah menu kebanggaan rakyat Pahang. Pelengkap hidangan yang simple tapi rasanya sangat sedap! Namun ramai yang kurang yakin nak buat kerana takut tak menjadi. Sebenarnya, mudah je nak buat sambal hitam ni. Nak cuba? Jom lihat resipi perkongsian saudari Ain Nazirah Roslan ni. Sangat mudah!
1. Tumbuk cili padi sehingga halus. Kemudian tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat. Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.
2. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang merah dan putih yang di hiris sehingga bau wangi.
3. Kemudian masukkan bahan bahan tumbuk (bawang merah, bawang putih, belimbing buluh, cili padi dan ikan bilis) sekaligus. Tumis sehingga pecah minyak.
4. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga sambal hitam sedikit kering.
5. Jika suka, boleh masukkan hirisan bawang besar. Masak hingga lembut/layu kemudian baru diangkat dan dinikmati.
INFO: Sambal ini boleh tahan lama. Boleh makan dengan roti dan nasi panas.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.