Petang-petang dapat makan Getuk Ubi Kayu Goreng memang asyiklah. Minum pula kopi ‘O’ panas, terangkat habis minum petang anda. Ubi kayu selain sedap digoreng begitu sahaja, sangatlah sedap jika dibuat Getuk Ubi Kayu Goreng. Kalau anda ada ubi kayu di rumah, bolehlah cuba buat. Ini resipi Getuk Ubi Kayu Goreng seperti yang dikongsikan oleh Shahmila Radha
Ubi kayu (yang sudah direbus, lenyekkan) 3 senduk besar kelapa parut 3-4 sudu besar gula pasir – beli online 2 sudu besar tepung beras 1/2 sudu teh garam
CARA MEMBUAT:
Ads
1. Rebus ubi kayu sampai empuk. Ketepikan bagi sejuk dulu.
2. Yang ini bahan untuk celup tepung. Campurkan tepung beras, tepung jagung, garam dan air. Gaul sampai sebati. Bancuhan ini jangan terlalu pekat atau cair. Dah siap ketepikan.
3. Ini bahan untuk bebola ubi kayu. Gaul ubi kayu, kelapa parut, gula pasir, tepung beras dan garam sampai sebati. Adunan ini memang lembut. Gula Pasir boleh letak ikut selera tekak masing-masing. Kalau suka manis lebihkan.
4. Taburkan tepung gandum pada bekas supaya tak melekat. Bulatkan bebola ubi kayu tadi macam dalam gambar. Panaskan minyak, celup dengan adunan tepung tadi dan goreng. Api sederhana sahaja, Lebihan tepung boleh goreng akhir sekali dan tabur atas bebola ubi kayu tadi. Siap!
Donut Pandan ni kalau buat sudah pastinya jadi rebutan ramai tidak kira tua atau muda. Lembut dan gebu, bila makan tu memang sangatlah sedap. Jom kali ini kita mendonut! Resipi yang dikongsikan SuiSan Aliezsha ini, ditambah susu full cream dan diuli secara manual, menjadikan rasanya sangat enak. Buat anda yang ada mesin bread maker, boleh saja buat terus putar dan diadun sehingga menjadi doh.Jom cuba!
RESIPI DONUT PANDAN SEDAP & GEBU
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum – beli online di sini 2 peket yis mauripan – beli online di sini 4 sudu marjerin – beli online di sini Daun pandan (kisar untuk dapatkan 1 cawan air pandan + pewarna hijau apple, pewarna ni ikut suka nak letak atau tak nak letak pun tak apa) 1 cawan susu full cream + 5 sudu susu pekat + 1 sudu teh cuka apple (dijadikan buttermilk)
CARA MEMASAK:
1. Masukkan tepung, marjerin dan mauripan. 2. Gaul sebati. Kemudian, masukkn air pandan dan air susu. 3. Gaul sampai jadi doh. Kalau kurang, tambah susu full cream.
4. Uli sehingga kembang. Biarkan seketika, kemudian dah boleh mendonut. 5. Biarkan donut kembang 2 kali ganda. Kemudian, boleh goreng macam biasa. 6. Apabila goreng donut, api jangan terlalu panas.
7. Apabila dah masak, angkat dan toskan. Sejukkan dulu. Kemudian, boleh gaulkn dengan gula icing. 8. Ikut anda nak salutkan dengan gula kastor atau snow powder. Mana-mana pun boleh.
Keledek antara ubi yang sangat digemari dan boleh dipelbagaikan menu dengan pelnagai rasa selain ia sedap di rebus, keledek juga boleh dibuat bermacam jenis kuih dan dessert yang lain, asal kreatif macam-macam buat pasti menjadi, berikut empat jenis hidangan yang boleh dibuat daripada keledek yang dapat dikongsikan di sini.
1.KUIH KERIA KELEDEK SIRA GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi keledek kuning
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
2 keping gula melaka
1 sudu gula pasir
1/2 cawan air
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Kupas keledek kemudian kukus hingga empuk.
Lenyek ubi keledek sehingga tiada ketulan
Kemudian campurkan ubi keledek yang telah dilenyek tadi dengan tepung gandum, tepung ubi dan secubit garam.
Gaulkan hingga sebati dan menjadi doh keria.
Bulat-bulatkan doh keria, kemudian leperkan dan buat lubang di tengah-tengahnya.
Goreng doh keria yang telah dibentuk kemudian toskan untuk hilangkan minyak
Sementara itu, campur dan cairkan gula melaka, gula pasir dan air sehingga mendidih dan pekat
Masukkan keria yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehinga sebati.
Tutup api, dan terus gaul hingga gula melekat dan menyaluti semua bahagian kuih keria.
Kuih keria sedia dihidangkan.
2. TALAM KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
500gm keledek ungu | kukus
2 cawan tepung beras
2 sudu makan tepung ubi
3/4 cawan gula pasir
1 liter santan
1 sudu teh garam halus
LAPISAN ATAS:
100gm tepung beras
3 sudu makan tepung jagung
1 liter santan dari sebiji kelapa
2sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
Untuk lapisan bawah, lenyekkan keledek hingga hancur.
Kemudian, campurkan semua bahan kemudian kacau rata.
Tapiskan ke dalam periuk.
Renehkan atas api perlahan hingga hampir pekat. Tutup api
Tuangkan dalam managkuk kuih lompang dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yang telah sedia dipanaskan.
Untuk menyediakan lapisan atas, satukan semua bahan gaul kacau sebati.
Tapiskan, kemudian tuang di atas lapisan bawah yang telah dicucuk dengan garapu.
Kukus semula lebih kurang 12-15 minit lagi.
Setelah masak, tutup api dan buka penutup kukus.
Setelah sejuk keluarkan dari acuan dan sedia dihidangkan.
3. ONDE-ONDE KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
3 cawan keledek yang telah direbus
2 cawan tepung pulut
1 ketul gula melaka | potong dadu kecil
2 mangkuk kelapa parut | putih sahaja
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Campurkan keledek yang telah dilenyek dengan tepung pulut, gaul rata hingga menjadi doh lembut.
Tambah sedikit air jika perlu.
Bulat-bulatkan menjadi bulatan kecil, kemudian masukkan ketulan gula Melaka dan tutup semula.
Bembali bentukkannya menjadi bulat. Lakukan hingga habis.
Panaskan air dalam periuk, setelah mendidih masukkan onde-onde.
Semetara itu, sediakan kelapa parut yang telah digaul dengan secubit garam di dalam loyang.
Setelah onde-onde timbul angkat menggunakan penapis, toskan dan gaul dalam kelapa parut tadi.
Onde-onde sedia dihidangkan.
4. BUBUR KELEDEK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1 biji keledek warna unggu | potong dadu kecil
1 biji keledek warna kuning | potong dadu kecil
2 sudu makan sagu mata ikan warna hijau
1/2 cawan gula pasir
Secubit garam
500 ml santan
150ml susu cair
1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
Kukus keledek yang telah didadu separuh masak. Ketepikan.
Cucu sagu di bawah air mengalir kemudian masukkan dalam air yang telah didihkan dalam periuk.
Setelah sagu bertukar jernih. Angkat dan lalukan di bawah air mengalir. Masukkan dalam bekas bersama sedikit air.
Masukkan santan dalam periuk bersama gula, secubit garam dan daun pandan. Renehkan atas api sederhana.
Setelah mereneh masukkan keledek, seketika kemudian masukkan pula sagu.
Sebelum angakat masukkan susu cair, gaul rata dan tutup api.
Kalau biasa kaswi berperasa gula Melaka tapi kali ni Sabarina Saharani berkongsi resipi kuih kaswi dengan keeenakan rasa dan kewangian daun pandan. Sedap bukan main lah.
Kuih tradisi ni wajib makan dengan kelapa parut, best buat makan sarapan dan minum petang ni. Kenapa namanya gedik, hihi aje tukang masaknya aje yang tahu..
RESEPI KASWI PANDAN LEMAK GEDIK
.
BAHAN-BAHAN :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
1 sudu mkn Tepung beras
1 cawan santan
1 1/2 cawan air daun pandan(3 helai)
3/4 cawan gula pasir (sapa suka manis 1cwn)
1/2 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam
1 biji telur Pewarna hijau
Kelapa parut (putih sahaja)+secubit garam-kukus sekejap supaya kelapa tahan lama
CARA MEMASAK :
1. Satukan kesemua bahan, kisar dengan mesin pengisar agar tidak berketul.
2.Tapis dan tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak.Kukus selama 30 minit.
.
3. Sejukkan. Potong dan golekkan ke dalam kelapa parut tadi.
Resipi kek mentega sedap & mudah. 15 variasi moden (pandan, strawberi, lemon, nenas, marble, oreo & banyak lagi). Ikut langkah satu per satu, confirm jadi!