Melalui facebook, wanita yang menggunakan nama Nur Liyana ini berkongsi resipi membuat keropok paling mudah. Namun seseorang itu perlu memiliki food processor kerana ianya sangat membantu membuat makanan popular Pantai Timur tersebut.

KEROPOK LEKOR HOMEMADE

BAHAN-BAHAN
15 ekor ikan selayang (siang ambil isinya sahaja)
3 cawan tepung ubi
3 sudu tepung gandum
Garam
Perisa

CARA MEMBUAT
1. Masuk bahan dalam food processor. Putar semua bahan menjadi doh.
2. Bentukkan memanjang.
3. Rebus dalam air yang mendidih. Apabila timbul, boleh angkat. Toskan.
4. Rendam sekejap dalam air berisi ais, tos semula. Siap untuk dimakan.
5. Kalau mahu digoreng, masuk dalam airfryer. Semburkan sedikit minyak masak. Masak pada suhu 170 selama 7 minit.

IKLAN

.

.

.

Sumber: Facebook Nur Liyana

IKLAN

Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)

IKLAN

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/nasi-lemak-kukus-ikan-siakap-goreng-menu-luar-biasa-di-restoran-ngeteh-santai/
https://rasa.my/nak-petua-bantu-masalah-angin-dalam-badan-jom-buat-dua-jus-kesihatan-ini/

Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7