Ads

Daun Pandan Kekal Segar Berbulan-Bulan Jika Simpan Cara Ini. Bau Pun Kekal Wangi

Nak pakai daun pandan untuk memasak cuma sehelai dua saja tapi bila beli dibungkus punyalah banyak. Nak tak belilah juga.

Lebihan daun pandan sebaiknya jangan dibiarkan saja di dalam peti, lagi elok disimpan cara berikut supaya tahan lama. Boleh digunakan lagi berbulan-bulan, tak perlulah beli lagi.

Caranya seperti berikut;

Ads

• Bersihkan daun pandan
• Potong pendek pendek
• Masukkan dalam plastik kedap/ tupperware
• Simpan dalam peti ais sejuk beku (bahagian freezer)

Daun Pandan Kekal Segar Berbulan-Bulan Jika Simpan Cara Ini. Bau Pun Kekal Wangi

Ads

Daun yang disimpan dalam freeze ini baunya masih kuat dan kekal hijau walau dah berbulan bula.

Nota : Serai dan juga daun-daun lain pun boleh disimpan cara ini.

Ads

Sumber: Dla Amaya

 

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Ads

Menu Lain

Resipi Cili Jeruk Homemade Sedap & Rangup. Makan Dengan Apa Pun...

Resipi cili jeruk homemade yang sedap, rangup dan tahan lama. Mudah dibuat dan sesuai dimakan bersama nasi, mi goreng atau ikan goreng.