Untitled design - 2020-12-02T153819.060

Kenikmatan sesuatu hidangan bergantung pada bahan masakan yang digunakan. Antaranya bawang merah dan bawang putih, cili, tomato, halia, lengkuas dan sebagainya yang merupakan rempah-rempah yang sering digunakan dalam masakan.

Oleh itu perencah masak yang segar akan menghasilkan masakan yang penuh aroma sebaik dinikmati. Namun ada juga yang masih tidak tahu menyimpan bahan masak apabila membeli stok yang cukup banyak. Jadi anda boleh ikut tip ini supaya stok bahan ini boleh bertahan lama.

REMPAH JENIS BIJI-BIJIAN
Salah satu jenis bahan masakan dapur yang seringkali digunakan adalah rempah ratus dalam bentuk biji-bijian. Antaranya adalah ketumbar, lada hitam dan banyak lagi. Hampir setiap jenis masakan dari bahan asas ikan dan daging seringkali melibatkan pelbagai jenis rempah ratus jenis ini untuk memberikan rasa yang lebih nikmat dan mantap.

Rempah ratus ini jika tidak disimpan dengan baik mudah berkulat. Oleh itu cara terbaik simpan dalam tempat yang tertutup dan terhindar dari cairan. Masukkan dalam bekas yang bertutup rapat. Setiap kali setelah digunakan pastikan bekas rempah ditutup dengan rapat dan disimpan ditempat yang selamat dan terkena cukup sinar matahari agar terhindar dari suhu yang lembab.

BAWANG DAN REMPAH-REMPAH
Sama caranya menyimpan rempah jenis biji-bijian, rempah menjadi sebahagian dari bahan masakan yang tidak pernah terpisahkan dari aneka masakan. Beberapa bahan yang termasuk ke dalam rempah antaranya adalah kunyit, lengkuas, kencur, bawang merah, bawang putih, pala dan banyak lagi.
Oleh kerana penggunaannya yang sering digunakan, ramai yang akan membeli bahan ini dalam jumlah banyak untuk dijadikan stok di rumah. Namun sayangnya penyimpanan bahan ini apabila tidak diperhatikan, ia akan mudah busuk dan kering. Akibatnya, kesegaran dari bahan-bahan ini akan menghilang dan bila digunakan maka rasa dari masakan akan terasa kurang nikmat.

Maka ada jenis bahan masakan ini sebaiknya tidak ditempatkan pada tempat yang terdedah pada cahaya matahari dengan terlalu berlebihan. Selain itu, elakkan pula menempatkan bahan ini pada tempat yang terlalu lembab sebab akan mudah busuk. Sebaiknya, selepas membeli segera keluarkan bahan-bahan ini dari plastik dan letakkan dalam bekas yang terbuka tanpa perlu dicuci. Anda boleh mencucinya pada masa menggunakan bahan ini nanti. Ia mengelakkan tidak akan sisa air yang membuat suhu pada bahan ini menjadi rendah. Jadi hal ini akan mengundang proses bahan -bahan ini lebih cepat membusuk.

IKLAN

BAHAN MASAKAN JENIS BERDAUN
Bagi menjaga kesegaran daun salam, daun pandan, serai dan masih banyak lagi sebaiknya tempatkan pada bekas yang tidak terkena dengan cahaya matahari secara langsung. Pancaran matahari akan merubah warna dan tekstur daun menjadi kering. Untuk itu, anda boleh menempatkan bahan ini di dalam peti sejuk dengan suhu yang tidak terlalu rendah. Namun sebelumnya, pastikan anda membersihkan dan mencucinya terlebih dahulu untuk menghindarkan penyebaran bakteria.

ANEKA JENIS CILI
Bukan hanya jenis dari dedaunan, cili juga seringkali menjadi bahan perencah dalam mengolah aneka jenis masakan. Sebut saja contohnya gulai, rendang dan masakan bercili. Jadi bagaimana cara menyimpan bahan yang satu ini agar tahan lama? Salah satu strategi yang dapat dilakukan adalah dengan memasukkan bahan ini ke dalam peti sejuk.
Suhu dalam peti sejuk yang cukup rendah akan dapat menjaga kesegaran dari bahan masakan ini. Sebaliknya, menempatkan aneka cili di luar mungkin membuat cili mudah kering. Apalagi bila anda hanya menempatkan bahan ini dalam bekas tertutup dan tidak dimasukkan dalam peti sejuk. Maka yang mungkin terjadi ialah cili ini akan mudah rosak.

TOMATO DAN LIMAU NIPIS
Mungkin selama ini anda sering menyimpan dua bahan memasak ini di dalam peti sejuk dengan anggapan bahan ini akan tentu lebih segar dan tahan lama. Namun sebenarnya, kena ubah cara penyimpanan tomato dan limau nipis dengan cara yang baru.
Untuk limau nipis, menempatkan bahan ini di dalam peti sejuk untuk menjaga kesegarannya. Hanya untuk buah tomato sebaiknya tidak menempatkannya dalam peti sejuk. Sebaliknya, simpan tomato dalam bekas terbuka dan pastikan tidak terpapar cahaya matahari.

Cara Simpan Rempah Ratus Dan Bahan Masakan Supaya Tahan Lama

IKLAN

INGIN MEMBELI BLENDER BARU , LIHAT DI SINI.

Daun Jambu Batu Hilangkan Bau Hanyir Pada Ikan

Tip Hilangkan Kesan Minyak Pada Bekas Plastik, Hanya Guna Garam & Sabun

IKLAN

Campur Bawang Putih. Ini Petua Orang Dulu-Dulu Supaya Cili Kisar Homemade Tahan Lama.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI