Resipi daging singgang kelantan ni memang popular di pantai timur. Hidangan mudah dan senang disediakan oleh sesiapa sahaja, tidak memerlukan masa yang dan tak perlu menumis. Enak di makan bersama ulam-ulaman, budu atau sambal belacan. Selamat mencuba!

 

RESIPI DAGING SINGGANG KELANTAN

BAHAN-BAHAN:

  • 1/2 kilo daging
  • 2 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci lengkuas
  • 3 keping lada kering
  • asam keping
  • lada kering yg dah blend
  • gula melaka
  • biji ketumbar & lada hitam

CARA MEMASAK:

IKLAN
  • Masukkan hirisan bawang putih, lada kering, bawang merah & lengkuas dalam periuk

  • Masukkan biji ketumbar & lada hitam

  • Masukkan sedikit belacan

IKLAN
  • Sedikit lada kering blend

  • Masukkan daging dan ramas bersama bahan2 dalam periuk. Ini hasilnya selepas diramas

Masukkan air dan asam keping. Didihkan periuk di atas api.

IKLAN

  • Masukkan gula melaka dan budu. Kacau sehingga mendidih. Siap.

 

Tadaaa boleh dihidang

Posted by Nik Hawa Ayuni on Friday, 27 July 2018

Kongsi resipi: Nik Hawa Ayuni