Daging Bakar adalah antara hidangan paling popular bila tiba musim korban. Menu ini lebih enak jika dimakan bersama sos pencicah. Terdapat pelbagai jenis sos pencicah dan salah satu yang sedap ialah Sos Thai Homemade untuk daging bakar. Kombinasi rasa pedas, masam dan manis menaikkan lagi selera. Nak cuba? Resipi perkongsian saudari Ramlah Abdul Ghani ni antara yang mudah. Cubalah.
RESIPI SOS THAI HOMEMADE UNTUK CICAH DAGING BAKAR
BAHAN-BAHAN:
Ads
2 ulas bawang putih
3 sudu makan sos ikan
3 sudu makan gula
3 biji limau kasturi – ambil jusnya
4-5 biji cili padi
1 pokok daun ketumbar – hiris halus
CARA MEMASAK: 1. Tumbuk bawang putih, cili padi dan gula hingga halus. 2. Masukkan sos ikan, jus limau kasturi dan hirisan daun ketumbar. Sebatikan. 3. Tuang sos ke dalam mangkuk dan hidangkan bersama daging bakar.
Bagi yang tercari-cari hidangan berasaskan sotong yang mudah dan enak, resipi Sotong Masala ni antara yang wajib cuba. Sedap, mudah dan penuh perisa. Pasti tak menyesal.
SOTONG MASALA
BAHAN-BAHAN:
Bahan perap sotong:
500gm sotong saiz besar | cuci bersih dan potong kecil
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 serbuk lada sulah
Bahan tumisan:
4 ulas bawang putih | cincang halus
1 biji bawang besar | dadu kecil
3cm halia muda | hiris halus memanjang
3 tangkai daun kari | lurutkan dari tangkai
Bahan-bahan lain:
2 biji cili hijau | hiris bulat
1 pokok daun ketumbar | hiris halus
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu teh rempah masala
1 biji tomato | potong dadu
2 sudu makan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa.
2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
Masukkan sotong dalam kuali bersama bahan perapan. Kacau rata.
Kemudian panaskan di atas api dan kacau lebih kurang 3-4 minit. Angkat dan ketepikan.
Menggunakan kuali lain, panaskan minyak dan tumis bahan hingga wangi.
Seterusnya masukkan serbuk kunyit, lada hitam dan rempah masala, kacau 1-2 minit.
Masukkan sotong, air asam jawa, hirisan cili hijau dan tomato. Kacau seketika.
Perlahankan api dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Selepas 1-2 minit, tutup api dan sotong sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Selain sotong boleh sahaja gantikan dengan udang.
Lauk sambal sotong untuk makan tengah hari memang sedap. Dipadu dengan sayur goreng saja dah lengkap hidangan.
Tapi biasa terjadi bila masak sambal sotong selalu berair dan sotongnya kecut. Lagi tak best nak makan bila ada sedikit bau hanyir.
Untuk elak perkara ini bila memasak sotong boleh gunakan tip ini dikongsi oleh Ayue Jalal dan Aimi Marina Saadan. Sambal sotong yang menggunakan cara ini memang tak kecut, kembang elok serta sambal pun pekat.
Tip masak sambal sotong sedap, tak berair
Sebelum ini masak sambal sotong tak rebus dulu pun. Terus saja masak. Tapi ada sekali terbaca cara masak sambal sotong, sotong itu direbus dulu untuk rasa lebih sedap. Bila cuba, betul apa yang dikata… memang sedap.
Caranya:
Rebus sedikit air hingga mendidih.
kemudian masukkan sotong dalam air mendidih, rebus sekejap saja dalam satu minit dan tos.
Dah kering air sotong barulah masukkan dalam sambal dalam kuali.
Boleh juga kalau panaskan saja sotong dalam kuali tanpa letak air. Biar air sotong keluar sampai kering. Dua-dua cara ini boleh guna, rasanya tetap sama.
Masukkan sotong yang ditos bila sambal dah terbit minyak. Tumis dengan gula merah dan gula biasa. Guna api yang kecil.
Boleh juga masukkan sedikit air rebusan sotong supaya sambal ada rasa manis sotong.
Bila dah masukkan sotong, gaul sekejap saja dengan sambal dalam 2-3 minit boleh diangkat.
Makan malam hari ini kita masak yang ringkas sahaja. Janji sekelurga suka. Tak ambil masa yang lama pun nak menyediakannya.Masakan pasta ni paling disukai oleh anak-anak. Bahan-bahan pun senang je, apa yang ada di rumah. Yang penting kena ada spageti, bawang putih dan minyak zaitun. Dalam bahasa Italy, Aglio itu bermaksud bawang putih dan Olio pula bermaksud minyak zaitun. Jadilah Spageti Aglio Olio.Untuk sumber protein, letaklah udang dan sebagainya.
Spageti Aglio Olio
BAHAN-BAHAN: 200g spageti yang telah direbus 5 ekor udang 1/3 cawan minyak zaitun 4 ulas bawang putih (hiris halus)-BELI ONLINE DI SINI 5 biji tomato ceri (kalau ada tomato roma lagi best) 2 batang cili kering (potong serong)-BELI ONLINE DI SINI 4 helai fresh sweet basil 1 sudu besar daun ketumbar 1/2 sudu besar serbuk pati ayam (optional)-BELI ONLINEDI SINI garam secukupnya
Cara memasak:
Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga sedikit garing.
Masukkan tomato ceri dan cili kering, masak sehingga sedikit layu.
Kemudian masukkan serbuk pati ayam dan perasakan dengan garam. Kalau nampak kering, tambah sedikit air rebusan spageti.
Masukkan udang dan biar udang masak sehingga sedikit keperang-perangan.
Akhir sekali masukkan spageti, sweet basil dan daun ketumbar dan gaul sehinga sebati.
Ketahui khasiat air barli yang luar biasa untuk kesihatan dari bantu penyembuhan luka, turunkan berat badan, hingga sejukkan badan secara semula jadi. Rugi kalau tak minum air barli setiap hari!