Bila tiba musim perayaan Tahun Baru Cina, Ngaku (dalam Bahasa Inggeris dipanggil Arrowhead) ni memang banyak di jual di pasaraya. Ia merupakan salah satu kudapan wajib ada. Berbentuk bulat dan sedikit bertangkai, Ngaku biasanya dijadikan kerepek. Memang sedap. Nak cuba buat Kerepek Ngaku secara homemade? Boleh cuba resipi perkongsian saudari Asa Isme ni. Memang mudah. Selamat mencuba!

 

CARA BUAT KEREPEK NGAKU / ARROWHEAD

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • Ngaku/ Arrowhead
  • Minyak masak

CARA MEMASAK:

1. Kupas kulit ngaku dan rendam dengan air garam. (empunya resipi tidak rendam pun)

Cara Mudah Buat Kerepek Ngaku Paling Sedap.

2. Kemudian basuh bersih dan toskan ngaku hingga kering dan tiada air menitik.

Cara Mudah Buat Kerepek Ngaku Paling Sedap.

3. Panaskan minyak dalam jumlah yang banyak.

4. Ambil ngaku tadi dan sagat ke dalam minyak.

Ads

Cara Mudah Buat Kerepek Ngaku Paling Sedap.

5. Bila ngaku sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.

6. Sedia untuk dihidangkan begitu sahaja atau boleh digaul dengan sedikit garam.

Cara Mudah Buat Kerepek Ngaku Paling Sedap.

Ads

Kredit resipi & foto: Asa Isme

 

INFO: Jangan buang tangkai ngaku supaya senang dipegang waktu disagat.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI