
Pajeri nanas bercampur dengan terung adalah salah satu lauk yang sangat sedap. Bukan makan dengan nasi minyak je sedap. Makan dengan nasi putih pun sedap. Jom try buat pajeri nanas. Aroma wangi dan rasanya yang pedas-pedas manis memang membangkitkan selera.
PAJERI NANAS TERUNG
BAHAN KISAR
• Bawang besar
• Bawang putih
• Halia
BAHAN REMPAH
• Rempah daging
• Kerisik
• Santan
• Rempah 4 beradik
• Daun kari
• Gula
• Garam
BAHAN ASAS
• Terung
• Nanas
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak dan tumis Bahan Kisar. Kemudian masukkan Bahan Rempah.
2. Tumis sampai rempah agak-agak masak. Masukkan terung.
3. Apabila terung hampir masak bolehlah masukkan nanas.
4. Pajeri dimasak ikut cita rasa masing-masing. Ada yang suka manis ada yg nak kurang manis. Jadi pandai-pandai la ya agak gula.
Resipi Oleh Masni Bahari dari Telegram KakiMakan
t.me/kakimakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tak Sangka Sedap Betul Terung Goreng Bertuna, Guna Bahan Sedia Ada

Terung ungu ada pelbagai jenis dan saiz. Pelbagai menu boleh dihasilkan melalui terung. Tak sangka, sedap betul terung ungu kecil goreng bertuna ini.
Saiznya kecil sahaja, tapi sekali gigit pasti nak lagi. Dapat pula cicah dengan sos cili atau mayones, memang tak pandang kiri kanan lagi dah. Serasi pula terung dengan rasa tuna. Salutan tepung Bestari pedas tu lagi buatkannya bertambah sedap.
Ikuti resipi Terung Goreng Bertuna hasil perkongsian daripada Puan Sue Zakaria ini. Memang sedap! Jom kita buat.
BAHAN-BAHAN:
Terung ungu kecil
1 tin tuna – Boleh beli online di sini
Tepung Bestari pedas – Boleh beli online di sini
Tepung gandum
Tepung jagung – Boleh beli online di sini
Lada sulah – Boleh beli online di sini
Air
CARA MEMASAK:
Satukan tepung Bestari, tepung gandum, tepung jagung dan lada sulah di dalam satu mangkuk. Sukatan agak-agak bergantung kepada kuantiti terung.
Campurkan sedikit air dan gaulkan sebati. Kacau tepung agak-agak pekat sahaja, jangan cair sangat.
Belah dua terung dan masukkan tuna. Boleh gunakan sebarang tuna yang diinginkan.
Setelah itu, celupkan terung mini atau ‘paha burung puyuh’ ini ke dalam bancuhan tepung tadi.
Panaskan minyak dan sedia untuk menggoreng terung yang telah dicelup tadi.
Bolehlah dicicah dengan sos dan mayones sekali. Selamat mencuba.
Kredit: Puan Sue Zakaria
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Kek New York Cheese Ala Secret Recipe, Buat Sendiri Lagi Jimat
Nak Menu Ringkas Tapi Sedap, Ikan Dori Buttermilk Pilihan Tepat
Buat Tose Air Tangan Sendiri, Garing Di Luar Lembut Di Dalam
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
3 Sajian Tauhu Sedap Dimakan , Ratah Pun Puas Hati

Tauhu bukan sahaja enak dimakan dengan nasi panas, malah sedap diratah begitu sahaja. Tak cukup sekali makan, asyik nak mengulang aje.
Boleh aje diratah begitu sahaja, jadi juadah yang sangat mengenyangkan dan ‘favourite’ sepanjang masaf
TAUHU TERBALIK
.
BAHAN-BAHAN :
- tauhu bulat (selalu guna dalam mi kari tu)
- isi ayam | dicincang
- isi udang |dicincang
- jejari ketam| dicincang
- bawang besar | dihiris halus
- daun sup | dihiris halus
- kiub ayam
- lada hitam
- telur ayam
CARA MEMASAK :
1. Lakukan belahan T kecil keatas tauhu itu dan keluarkan isi tauhu tersebut dan dan asingkan
2. Perlahan-lahan terbalikkan tauhu tersebut (inside out)
3. Isikan tauhu tersebut dicampurkan dengan semua bahan-bahan yg selebihnya. gaul sehingga sebati
4. Kemudian sumbatkan bahan-bahan yang digaul tadi ke dalam tauhu
5. Goreng tauhu sehingga keperanggan
Sos Hainan @ sos nasi ayam sebenarnya
Bahan-bahan sos :
cili merah
bawang putih
bawang kecil
halia
sos nam pla (sos ikan)
garam
gula
cuka/asam limau
CARA MEMASAK :
1. Kisar semua bahan-bahan.
2. Masak sehingga naik bau
p/s : Sukatan ni agak-agak sahaja, ikut jumlah yang anda ingin buat
Sumber resepi : Aneka resepi
Via FB : Suka Makan.Dot.Com
TAUHU BERLAUK
.
.
Bahan A :
200 gm Isi Udang/Ayam
4 keping Tauhu Keras
2 tiub Tauhu Jepun
3 biji Telur
1 sudu teh Serbuk Lada Sulah
2 tudu teh Minyak Bijan
Bahan B :
- Daun Bawang | dihiris
- Karot | dicincang
- Cili Merah ~ dicincang
- Garam secukup rasa
- Serbuk Perasa (optional)
Bahan Celupan :
- 2 biji Telur
- Sedikit hirisan Daun Bawang & Cili Padi
- Secubit Garam
CARA MEMASAK :
1, Kisar Bahan A
2. Masukkan bahan kisar ke dalam satu bekas
3. Masukkan Bahan B, gaul rata
4, Kukus dalam loyang/bekas plastik selama 30 minit atau sehingga masak (jika guna loyang, griskan sedikit minyak pada loyang)
5, Sejukkan dahulu sebelum dipotong
6. Potong mengikut saiz yang disukai
7. Celup dalam telur dan goreng sehingga kekuningan
Atau cara lain; selepas dicelup telur, golekkan dengan breadcrumbs dan goreng
SAMBAL GORENG JAWA
.
BAHAN-BAHANNYA :
- 1/4 bahagian kobis bulat, hiris, cuci dan toskan
- 5 tangkai kacang panjang, hiris serong
- 2 keping tempe, dadu dan goreng
- 1 keping tauhu, didadu dan goreng
- 1 keping tauhu kering @ fucuk, kerat kecil dan rendam hingga lembut
- 1 cekak sohoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
- 1/3 cawan isi udang
- 1 batang serai, dititik
- 1/2 inci lengkuas, dititik
- 5 biji bawang merah, hiris
- 2 ulas bawang putih, hiris
- 1 camca besar cili kisar
- 1 camca besar sos tiram
- 1 kuib ikan bilis (optional)
- 1 camca teh pes asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam kuali, kurang lebih 3 camca besar.
2. Tumis serai, lengkuas, bawang merah dan bawang putih hingga harum.
3, Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing, guna api kecil dan kacau selalu. Tambah sos tiram, pes asam jawa dan kiub ikan bilis (hancurkan). Kacau rata dan tuang sedikit air.
4, Masuk udang dan masak hingga berubah warna, tambah tauhu dan tempe goreng, kacau rata. Masukkan tauhu kering (toskan), kacang panjang dan kobis. Gaul hingga rata.
5, Tambah soo hoon (toskan). Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak hingga kering sedikit dan soo hoon lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
6. Hidangkan bersama nasi putih atau ketupat.
kredit:blogopsi
Via FB : Suka Makan Dot Com
Cara Mudah Buat Cili Jeruk Homemade Yang Tahan Lama.

Jom cuba buat cili jeruk homemade. Hidangan sampingan ni yang boleh menaikkan selera makan. Kalau makan mi goreng, nasi goreng atau kuetiau goreng, memang sedap kalau dinikmati bersama cili jeruk ni. Kuah jeruk tu kalau cicah bersama ikan goreng pun sedap tau. Bagi anda yang belum tahu cara-cara nak buat cili jeruk yang sedap dan tahan lama, boleh cuba resipi perkongsian saudari Noriffah Mohd Hassan ni.
CARA BUAT CILI JERUK HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- Cili hijau segar – basuh dan lap kering-kering.
- Balang kaca – basuh & lap kering-kering
- Gula secukupnya
- Garam secukupnya
- Cuka makan
CARA MEMBUAT:
1. Pilih cili yang segar dan basuh bersih. Kemudian keringkan hingga tiada kesan air.
2. Untuk menyimpan cili jeruk, guna balang kaca. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering.
3. Potong cili. Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Sedang-sedang sahaja. Kemudian tampi sedikit bagi mengeluarkan bijinya.
4. Ambil cili dan masukkan separuh ke dalam balang.
5. Seterusnya masukkan 2 sudu makan gula. Kemudian masukkan lebihan cili potong tadi dan masukkan 2 sudu makan gula lagi.
6. Masukkan sedikit garam dan tuang cuka mengikut jumlah yang dikehendaki. ( empunya resipi letak cuka pada paras cili.)
7. Tutup penutup balang dan goncangkan. Ia bertujuan untuk melarutkan gula dan garam yang dimasukkan tadi.
8. Simpan semalaman dan cili jeruk ni boleh dinikmati pada keesokan harinya.
INFO RASA:
- Cili dan balang perlu kering dan tidak ada air supaya cili yang dijeruk tahan lama.
- Cili jeruk ini boleh tahan berbulan-bulan.
- Boleh disimpan dalam peti sejuk atau letak dekat meja dapur sahaja pun boleh.
Kredit resipi & foto: Noriffah Mohd Hassan