Laksa Johor satu-satunya laksa yang disediakan di Malaysia yang menggunakan spageti sebagai laksanya. Walaupun cara membuatnya sedikit rumit atau tenyah, tapi bila rasa memang berbaloi masak. Kalau anda ingin mencuba, kali ini RASA kongsikan resipi yang disediakan oleh Mat Gebu, anak jati Johor untuk anda semua cuba. Mana tau dah cuba sekali nak cuba lagi.
LAKSA JOHOR BAHAN-BAHAN: 800 gram ikan Japanese Mackeral @ ikan kembong 250 gram isi udang Isi ikan kurau masin sebesar 3 inci x 3 inci, rendam 4 sudu besar udang kering, rendam hingga lembut. 2 sudu besar kerisik 1/2 inci lengkuas | dititik 3 keping asam gelugor 1 biji bawang besar | kisar halus 2 ulas bawang putih | kisar halus 2 sudu besar cili kisar 2 sudu besar rempah kari daging 2 sudu besar ketumbar serbuk 1 sudu besar jintan manis serbuk 1 1/2 liter santan kelapa 1 genggam daun kesom 2 kuntum bunga kantan, belah dua setiap satu Sedikit daun selasih Garam dan gula secukup rasa BAHAN-BAHAN ULAMAN: Taugeh, dibuang ekor | cuci dan toskan Kacang panjang | dihiris halus Daun kesom | hiris halus Daun selasih | hiris halus Timun, ambil bahagian luar dan buang empulurnya | hiris halus Bawang besar | hiris halus BAHAN LAIN: Spaghetti| direbus hingga lembut dan toskan, kemudian di “chap” (dibuat sanggul) Sambal belacan secukupnya Limau kasturi secukupnya | dibelah dua
CARA MEMBUAT:
IKLAN
Untuk kuah: Satukan rempah kari, ketumbar serbuk, jintan manis serbuk, cili kisar dan bahan kisar halus, kacau rata dan ketepikan.
Udang dicelur, asingkan kulitnya, kisar halus, ikan direbus, asingkan dari tulang, kisar halus.
Udang kering ditoskan, isi ikan kurau masin juga ditoskan dan potong kecil. Kisar halus udang kering dan isi ikan kurau masin tadi. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis lengkus, bahan kisar + rempah ratus tadi hingga harum, dan terbit minyak.
Guna api kecil dan kacau selalu. Tuang santan dan juga stok air rebusan udang dan ikan. Kacau rata.
Masukkan isi ikan kisar, udang kisar dan udang kering + isi ikan masin kurau kisar. Kacau hingga semua rata dan mesra. Biar mendidih.
Masukkan kersik, asam gelugor, bunga kantan, daun kesom dan sedikit daun selasih.
Kacau dan biar hingga sedikit pekat. Tambah garam secukup rasa dan gula secukupnya.
Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Ketepikan.
10. Cara menghidangkan: Ambil secukupnya spaghetti yang telah di chap tadi ke dalam bekas sesuai.
IKLAN
11. Tuang kuah laksa secukupnya, kemudian hias dengan bahan ulaman, letak sambal belacan dan juga belahan limau kasturi.
12. Sedia dihidangkan.
IKLAN
INFO: Untuk sambal belacan tu, anda tumbuk 4 biji cili merah + 6 biji cili padi + 1 inci belacan yang dibakar harum + secubit garam = tumbuk hingga halus, boleh hidangkan bersama laksa Johor tadi.
Kredit: Dapur Tanpa Sempadan/www.tiffimbiru.com
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Anda ke pasaraya besar, pasti anda pernah terlihat paket-paket mi yang tertulis tulisan UDON. Rupanya seakan laksa yang telah direbus. Kalau nak tahu, Udon adalah sejenis mi yang diperbuat daripada tepung gandum dan berbentuk tebal dan lebar. Ia sangat popular di Jepun. Jika di Malaysia, anda boleh nikmati sajian ini di restoran-restoran yang menjual hidangan dari negara matahari terbit ini.
Nak cuba masak Udon secara homemade? Ini resipi mudah yang boleh anda cuba.
NABEYAKI UDON
BAHAN-BAHAN:
250gm mi udon | boleh didapati di pasaraya
100gm aneka kek dan bebola ikan | dicelur
1 kiub pati ayam
1 batang daun bawang
3 biji cendawan shitake
BAHAN SUP:
500ml air
3 sudu makan kicap jepun ( souyu)
2 sudu teh gula
10 ekor ikan bilis putih
BAHAN HIASAN:
Hirisan rumpai laut
CARA MEMASAK:
Masukkan air, cendawan shitake dan ikan bilis ke dalam periuk. Biarkan mendidih selama 5 minit. Keluarkan cendawan dan ikan bilis.
Kemudian masukkan kiub pati ayam, daun bawang, kicap jepun dan gula. Sebatikan dan biarkan mendidih sekali lagi.
Angkat dan hidangkan bersama mi udon dan aneka kek ikan yang telah dicelur. Hiaskan dengan hirisan rumpai laut.
Info chef: Untuk lebih enak, boleh ditambah hirisan ayam dan juga telur.
Sambal Bilis Garingmemang jadi kegemaran ramai. Dimasak pula dengan sambal pekat begini, lagilah menambah selera. Menurut empunya resipi, saudari Mariana Zainal, sambal ini sesuai dinikmati pada bila-bila masa dan boleh menjadi lauk ‘penyelamat’ dikala tidak sempat memasak lauk pauk yang lain. Makan dengan nasi sahaja dah cukup. Ia juga sesuai dibawa semasa mengembara, sebagai bekalan anak-anak di asrama dan bermacam-macam lagi. Nampak sedap kan? Makan dengan Nasi Lemak pun sesuai ni. Jom cuba!
BAHAN KISAR: 40 tangkai cili kering – beli online disini 3 biji bawang besar – beli online disini 10 ulas bawang putih – beli online disini 3 sudu besar ikan bilis yang sudah dikopek 1 1/2 cawan minyak masak (boleh lebihkan. Nanti siap masak, boleh ceduk buang lebihan minyak)
CARA MEMASAK: 1.Ikan bilis digoreng sampai garing kemudian toskan. Biarkan sejuk. 2. Masukkan bahan kisar dan asam keping ke dalam kuali. Masak guna api sederhana. 3. Bila sambal sudah mula mendidih, naik minyak elok dan bertukar warna, masukkan gula, garam dan bahan perasa. 4. Masak hingga sambal berbuih kecil, berwarna gelap dan pekat. Tutup api. Biarkan sambal betul-betul sejuk.
5. Bila sambal sudah sejuk, boleh masukkan ikan bilis yang telah digoreng garing tadi. 6. Cedok @ buang lebihan minyak. 7. Boleh simpan Sambal Bilis Garing Sambal Pekat dalam bekas bersesuaian dan sedia untuk dinikmati.
Bagi mereka yang mudah mendapat alergi , telur adalah satu ramuan makanan yang patut dielakkan. Terdapat banyak koleksi menu kuih muih tradisi yang tidak mengandungi telur. Jadi sesuai sangat bagi mereka yang alergi.
Dahlah sedap kosnya pula sangat menjimatkan. Boleh jamu famili sampai puas dan kenyang. Jom semak resipi dari Chef Fame Taufiq Fakarudin dari UOW Malaysia KDU University College
1. PULUT DAKAP @ PULUT PISANG
BAHAN-BAHAN :
400gm beras pulut | direndam selama sejam bersama beberapa titik pewarna
250gm santan pekat
50gm gula
15gm garam
5 biji pisang raja @ secukupnya
Daun pisang secukupnya | dilayur
Beberapa helai tali untuk mengikat
Beberapa titik pewarna jika suka
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air didalam periuk kukus 2. Keringkan beras pulut yang telah direndam. 3. Letakkan di atas dulang yang dilapik daun pisang dan kukus pulut selama 25-35 minit, separuh atau 3/4 masak 4. Keluarkan pulut yang dikukus dan gaulkan santan, gula dan garam sebati 5. Layukan daun pisang untuk dibuat pembalut 6. Kupas kulit buah pisang dan belah 2 pisang secara melintang/memanjang 7. Letak sebanyak 120gm pulut tadi ditengak daun pisang secara melintang,ratakan. 8. Letakkan buah pisang yang dipotong di tengah tengah pulut. 9. Lipat 2 daun pisang tapi pastikan pulut membalut buah pisang 10. Gulungkan daun pisang, pastikan pulut dan buah pisang berada ditengah 11. Lipatkan kiri dan kanan daun pisang tadi dan pastikan balutan tadi kemas dan padat 12. Ambil 2 biji kuih yang telah dibalut tadi dan satukan kuih tadi, atas dan bawah 13. Ikat keliling 2 kuih dengan tali untuk dijadikan satu,pastikan ikatan kuat dan kemas 14. Letakkan di atas dulang dan kukuskan selama 10-15 minit 15. Keluarkan dari pengukus dan sedia untuk dihidang
Saiz Hidangan : 10 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Gandingan rasa lemak pulut dan pisang yang manis Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Elok pilih pisang raja sebab tak mudah lembik macam jenis pisang lain.
2. KACANG KASTURI
BAHAN-BAHAN:
Bahan inti kacang hijau:
250gm kacang hijau | direbus empuk
150gm kelapa parut
180gm gula
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan bancuhan tepung:
200gm tepung gandum
100gm tepung beras
5gm garam
5gm gula
2gm serbuk kunyit
50ml air kapur
300ml air
CARA MEMASAK:
Cara masak inti : 1. Gaulkan kacan hijau bersama kelapa parut, gula dan garam sehingga sebati 2. Kepalkan adunan tadi sebesar bola gof dan tekan setebal 10mm
Cara memasak kuih kasturi: 1. Bancuh kesemua bahan adunan di dalam balang pengisar, kisar sehingga sebati. 2. Panaskan minyak di dalam kuali 3. Celupkan kepalan kacang hijau tadi ke dalam adunan tepung 4. Goreng sehingga kuning keemasan 5. Sedia dihidangkan
Saiz Hidangan : 10 orang Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Gandingan rasa lemak pulut dan pisang yang manis Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Ada yang panggil kuih kasturi, kuih kacang hijau atau kuih rengas tapi cara memasaknya sama sahaja. Rasa inti kacang hijau berkrim dan bancuhan tepung diluar merangupkan kuih ini.
3. APAM ENO BERAS
BAHAN-BAHAN
Bahan Apam:
400gm tepung beras
200gm nasi sejuk
500ml air
10gm yis kering
60gm gula
Garam secukup rasa
1 paket ENO
Beberapa titik pewarna
Bahan kelapa parut :
2 biji kelapa parut | ambil yang putih sahaja
Garam secukup rasa *Gaulkan
CARA MEMASAK:
1. Campurkan nasi, gula, air dan yis ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus 2. Tuangkan ke dalam bekas tepung beras dan gaul sehingga sebati 3. Perap adunan tadi selama 2-3 jam di dalam bekas yang tertutup. 4. Campurkann ENO kedalam adunan dan bahagikan kepada dua adunan 5. Campurkan satu adunan pewarna merah 6. Masukkan adunan merah kedalam acuan yang disapukan sedikit minyak dan paipkan adunan putih keatas/ke dalam adunan merah 7. Kukus selama 10-15minit 8. Sedia untuk dihidangkan dan taburkan kelapa parut pada apam yang telah dimasak
Saiz Hidangan : 12 orang Waktu memasak : 5 jam 20 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Eno dan tapai menjadikan tekstur apam gebu dan lembut lagi enak Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Kukus sekejap kelapa parut agar tahan lama dan tak cepat basi.
4. CARA BERLAUK
BAHAN-BAHAN :
Bahan Inti :
200gm daging | dikisar
60gm serbuk kari
60ml air
50gm bawang putih | dicincang
120gm bawang besar | dipotong dadu kecil
20ml minyak masak
Garam dan lada sulah secukupnya
5gm gula
Bahan hiasan :
100gm cili Merah
50gm bawang goreng
50gm daun bawang
50gm daun sup
Bahan adunan kuih cara :
200gm tepung gandum
450ml santan cair
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk kunyit secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara masak inti: 1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang besar sehingga kekuningan 2. Masukkan rempah kari yang dicampurkan air dan masak sehingga pecah minyak 3. Masukkan daging bersama lada sulah dan kacau sehingga air kering 4. Masukkan garam dan gula secukup rasa
Cara masak kuih : 1. Bancuh kesemua bahan adunan di dalam balang pengisar, kisar sehingga sebati. 2. Panaskan loyang dan sapu sedikit minyak, tuang adunan ke dalam acuan 3. Sudukan inti ke atas adunan tadi, kemudian taburkan bahan hiasan di atas inti 4. Tutup Loyang dengan penutup 5. Masak selama 4-5minit diatas api yang perlahan 6. Cungkilkan kuih cara yang telah masak dan hidangkan apabila sejuk
Saiz Hidangan : 10 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Inti daging menjadikan ia kuih yang mengenyangkan Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Boleh juga menggantikan daging dengan ayam atau tuna. Tapi daging pilihan yang paling sedap.
5. KUIH JONGKONG
BAHAN-BAHAN :
Bahan hijau manis :
200gm tepung beras
600gm santan cair
25gm gula
30gm garam
10 helai daun pandan
150gm gula kabung/Melaka, dihiris halus
Bahan putih pekat :
200gm santan pekat
30gm tepung jagung
Garam secukup rasa
Daun pisang untuk membalut | potong sebesar 2 inci
CARA MEMASAK :
1. Kisarkan santan cair bersama daun pandan, tapis 2. Di dalam pengisar yang sama, kiraskan tepung beras, gula, garam dan santan pandan sehingga sebati 3. Tuang kedalam periuk 4. Kacau dan masak adunan tadi di atas api yang sederhana sehingga pekat 5. Di dalam periuk yang berasingan, kacau dan masak santan pekat bersama tepung jagung dan garam diatas api yang sederhana sehinggan pekat. 6. Potong daun pisang dan layurkan di atas api 7. Letak 1 1/2 sudu besar adunan pekat yang berwarna hijau di tengah tengah daun pisang 8. Taburkan hirisan halus gula Melaka ditengah adunan hijau tadi, sudukan 1 sudu besar adunan hijau untuk menutupi gula Melaka tadi 9. Sudukan pula satu sudu besar adunan pekat putih ke atas adunan hijau tadi 10. Lipatkan daun pisang keatas, pastikan adunan tadi berada di tengah-tengah daun pisang 11. Sekarang lipat bahagian tepi kiri dan kanan daun pisang ke tengah, kemaskan lipat tersebut 12. Dengan mengunakan pencungkil gigi atau lidi buluh yang dipotong pendek, cucuk daun pisang tadi dibahagian atas daun pisang supaya tidak terbuka 13. Panaskan air di dalam periuk kukus 14. Kukus selama 10-15 minit 15. Keluarkan dari pengukus dan sedia untuk dihidang
Saiz Hidangan : 12 orang Waktu memasak : Sejam Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kuih tradisional lama yang lemak manis Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Anda boleh juga mencampurkan sedikit tepung ubi kayu ke dalam adunan kuih.
RESIPI : CHEF FAME TAUFIQ FAKARUDIN TERIMA KASIH:UOW Malaysia KDU University College, Utropolis Glenmarie Jalan Kontraktor U1/14, Seksyen U1, Glenpark U1, Shan Alam, Selangor
Bubur lambuk begitu sinonim dengan bulan Ramadan sebagai kelaziman untuk dinikmati sekurang-kurangnya sekali pada setiap Ramadan.Malah, ia menjadi lambang perpaduan dan kesatuan bagi penganut...