BAHAN-BAHAN:

  • 3kg kacang soya
  • 18 liter air
  • 45gm GDL ( Glucono Delta Lactone) – serbuk ini untuk mengeraskan tauhu

 

CARA MEMASAK:

1. Pilih kacang soya, cuci dan rendam selama 4-5 jam.

2. Toskan dan kisar dengan air yang disukat. Tapis susu soya.

Ads

3.  Masak susu soya hingga mendidih.

Cara-Cara Menghasilkan Tauhu Secara Homemade. Hanya Guna 3 Bahan Sahaja!

4. Dalam bekas berasingan, bancuh GDL dengan air.

5. Tuang susu soya yang telah mendidih tadi ke dalam bekas berisi bancuhan GDL. Kacau dan biar beku selama 15 minit.

6. Sediakan pencetak tauhu dan alas dengan kain.

7.  Tuang tauhu ke dalam pencetak dan ratakan.

Cara-Cara Menghasilkan Tauhu Secara Homemade. Hanya Guna 3 Bahan Sahaja!

8.  Tutup kain dan tekan dengan pemberat.

Cara-Cara Menghasilkan Tauhu Secara Homemade. Hanya Guna 3 Bahan Sahaja!

Ads

9.  Selepas 1 jam, keluarkan tauhu dan potong. Rendam dalam air bersih.

Cara-Cara Menghasilkan Tauhu Secara Homemade. Hanya Guna 3 Bahan Sahaja!

Cara-Cara Menghasilkan Tauhu Secara Homemade. Hanya Guna 3 Bahan Sahaja!

Cara-Cara Menghasilkan Tauhu Secara Homemade. Hanya Guna 3 Bahan Sahaja!

Ads

Cara-Cara Menghasilkan Tauhu Secara Homemade. Hanya Guna 3 Bahan Sahaja!

 

 

Kredit resipi & gambar: Azlia Al Hayahuddin

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI