Jika anda suka minum susu kurma, pati kurma homemade ni pasti memudahkan anda bersahur. Campur dengan susu & terus boleh minum. Nampak simple tapi minuman ni boleh buat perut anda tahan sampai waktu berbuka. Jom tengok macam mana nak buat pati kurma ni.
PATI KURMA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Ads
Buah kurma
CARA MEMBUAT:
1. Buang biji dan basuh buah kurma. Toskan airnya.
2. Kukus buah kurma tadi selama 20 minit.
3. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga hancur.
4. Masukkan kisaran kurma tadi di dalam bekas dan boleh disimpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.
Ads
5. Untuk menikmati susu kurma semasa sahur, campur 2 sudu makan pati kurma bersama susu. Kacau sebati. Boleh juga campur madu, badam, kismis dan sebagainya.
Sedapnya teh ais pekat yang ada black pearl bubble homemade ni. Teksturnya yang kenyal-kenyal apabila digigit membuatkan kita asyik sedut minuman. Bagi anda yang gemarkan minuman yang ada bebola kristal ni, tetapi kurang yakin kalau beli di kedai, boleh cuba hasilkan sendiri. Mudah je. Hanya guna 3 bahan mudah, anda boleh hasilkan dalam kuantiti yang banyak. Jom lihat resipi perkongsian saudari KuPot Amanz ni.
RESIPI BLACK BUBBLE PEARL
BAHAN-BAHAN:
Tepung ubi kayu
Serbuk kopi secukupnya – bergantung pada jumlah tepung yang anda guna
Air panas
Air gula – kena manis sebab nanti nak buat rebus pearl
CARA MEMBUAT:
Bancuh serbuk kopi dengan air panas secukupnya. Lebih gelap warna kopi, lebih gelaplah warna bubble pearl anda.
Masukkan bancuhan kopi ke dalam bekas berisi tepung sedikit demi sedikit. Uli sampai doh tidak melekat.
Bulat-bulatkan doh menjadi bebola kecil.
Panaskan air gula dan rebus bubble pearl hingga terapung. Angkat.
Bolehlah dimasukkan ke dalam minuman kegemaran anda.
Untuk menyimpan lebihan bubble pearl, masukkan ke dalam bekas bersama dengan sedikit air gula. Simpan di dalam peti sejuk
Bila anak-anak tak bersekolah waktu PKPB ni macam-macam permintaan mereka. Memasak pun ikut apa yang mereka suka. Ais kepal milo bukan hanya disukai orang dewasa tapi kanak-kanak turut gemar menikmatinya.Walaupun ais kepal milo dah lama viral, tapi untuk anda yang teringin nak menikmatinya boleh saja membuat sendiri. Nikmatnya bila sampai di tekak, memang terangkat. Saudari Shalma Omar kongsi resipi mudah ini.
Ais Kepal Milo Viral
Bahan bahan
Ketul Ais
Serbuk Milo
Susu Penat Manis (susu sejat)
*Hiasan Cereal Honey star atau Chocolate Rice
Cara membuat:
1.Kisar ketul ais sampai smoothe.
2.Letak susu pekat dalam cawan, serbuk Milo (sukatan suka hati bagi pekat tak mau cair)
3.Letak ais kepal dalam mangkuk, siram dengan bancuhan susu, milo. Tabur serbuk Milo, chocolate rice di atasnya. (optional)
4. Dah siap dan boleh makan.
Tiap hari kita suka minum teh tarik atau kopi susu. Kan? Apa kata kita buat sendiri susu pekat manis tu. Senang je sebenarnya nak buat susu pekat manis. Rasa pun sama je dengan yang dibeli. Boleh jimat sikit duit pada zaman serba tinggi kos kan?
Bahan-bahan
1/3 cawan atau 60 ml air suam
1 cawan atau 100 gram susu tepung
2/3 cawan atau 125 gram gula halus
1/4 cawan marjerin
Cara membuat
1. Dalam blender, masukkan air suam dahulu.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan yang lain.
3. Kisar halus sehingga berubah jadi berkrim. Sesekali kacau dengan sudu. Jika rasa kepekatan kurang, boleh tambah sedikit susu tepung.
4. Sedia untuk digunakan. Anda juga boleh simpan dalam bekas kedap udara kemudian simpan dalam peti ais.
Senang je kan? Selamat mencuba!
Kredit resipi & gambar: ALeen Aireish
Order aneka BEVERAGES kegemaran hanya menerusi hujung jari. Ada macam-macam. Pilih je DISINI.
Jom cuba aneka RESIPI MINUMAN di bawah ni. Memang mudah, sedap & menyegarkan.
Berita gembira buat semua pencinta makanan! Jabatan Warisan Negara secara rasmi telah mewartakan 117 jenis makanan Malaysia sebagai Warisan Kebangsaan di bawah Deklarasi Objek...