Teringin nak makan dumpling daging tapi kurang yakin tentang halal jika nak makan di restoran? Usah khuatir kerana anda boleh hasilkannya secara homemade. Resipi perkongsian saudari Cik Lin Lyna ni antara yang terbaik boleh dicuba. Mudah je. Untuk kulitdumpling, boleh beli kulit gyoza pastri readymade dan anda hanya perlu buat inti sahaja. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI DUMPLING DAGING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang holland – dicincang
5 ulas bawang putih – dicincang
1 inci halia – dicincang
Daging kisar secukupnya
Lobak merah – dicincang. Boleh gandi dengan kubis cincang
Cendawan King Oyster – potong dadu
Daun bawang secukupnya
Sos tiram
Garam secukup rasa
1 sudu teh tepung jagung
2 batang sosej – cincang
Kulit dumpling ( boleh guna Japanese Gyoza Pastry. Ada jual di tesco.)
CARA MEMBUAT:
1. Satukan semua bahan (kecuali Gyoza Pastry) di dalam bekas. Adun hingga sebati.
Ads
2. Ambil sekeping Japanese Gyoza Pastry dan letakkan inti ditengahnya. Kelim dengan kemaskan mengikut kreativiti anda.
Ads
3. Lakukan sehingga habis adunan inti.
Ads
4. Susun dumpling diatas bekas yang ditabur sedikit tepung supaya ia tidak melekat. Untuk memasak, anda boleh pilih sama ada nak rebus, stim atau goreng. Semuanya sedap!
Beli roti kosong tapi tak masih banyak yang berbaki walaupun tarikh luput dah hampir. Daripada terbiar naik kulat, elok gunakan roti tawar ini untuk buat pizza. Bila dah jadi pizza begini memang sekejap saja licin.
Di ketika bencana alam yang baru ini melanda negara, makanan yang ada perlulah dimanfaatkan dengan bijak. Insaflah buat mereka mangsa banjir di sekeliling kita. Jadi roti yang hampir expired jangan dibuang. Macam-macam resipi boleh diolah. Antaranya boleh buat roti goreng celup telur dan sardin hancur sebegini. Nak rasa sedikit kayangan, bolehlah tambah parutan cheese kalau suka.
1.Hancurkan sardin dan buang separuh sosnya. Tuang bancuhan telur. Tambah cincangan daun bawang, cilipadi (jika suka), garam dan lada sulah secukupnya. Perah sedikit limau dan kacau sebati.
2.Ambil sekeping roti lalu celupkan dalam campuran telur dan sardine.Salut semua bahagian.
3.Panaskan sedikit minyak atau mentega dalam kuali leper. Letakkan roti yang dah dicelup campuran telur dan sardin tadi dan masak di kedua-dua bahagian hingga perang. Jika nak tambah parutan keju, tambah ketika roti hampir perang. Hidangkan panas.
Breadcrumbs putih Breadcrumbs oren 1 biji telur (pecahkan)
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan semua bahan A dan gaul sebati. Kemudian, masukkan bahan B sedikit demi sedikit. Gaul sehingga semuanya bercampur. 2. Bila adunan sudah sebati, masukkan bahan C. Gaul hingga adunan menjadi elastik dan tidak melekat pada tangan. Anggaran menguli dalam 30 minit hingga sejam. Lagi lama uli lagi lembut roti.
3. Rehatkan doh selama sejam. Kemudian, bahagikan doh (30 gm) dan bulatkan ia. 4. Taburkan sedikit tepung di atas tray, susun doh dan tutup ia dengan kain atau plastik yang bersih selama 30 minit. 5. Sediakan breadcrumbs ke dalam satu bekas. Campurkan kedua-dua breadcrumbs. Sediakan 1 lagi telur yang telah dipecahkan ke dalam bekas yang lain. 6. Ambil doh yang telah dikembangkan tadi, celup ke dalam telur dan kemudian golekkan ia ke dalam bekas breadcrumbs. Letak kembali ke atas tray. Buat sehingga habis. 7. Biarkan roti yang telah bersalut dengan breadcrumbs tadi selama 10 minit. Tutup permukaan roti dengan kain atau plastik yang bersih. 8. Panaskan minyak dan 3 sudu besar shortening (untuk bagi warna roti sekata). Panaskan sehingga shortening larut. 9. Goreng roti hingga keperangan. Guna api yang sederhana kecil dan minyak yang banyak. Angkat dan toskan.
TIP:
*Guna api sederhana kecil untuk pastikan roti masak di dalam dan luar. Untuk elakkan roti berbau yis. *Masa menggoreng, minyak kena panas. Masa nak masukkan roti, matikan sekejap api barulah masukkan ia. Kemudian, barulah boleh buka api yang sederhana kecil. Kalau minyak terlampau panas, bahagian luar akan kelihatan garing dan bahagian dalam masih mentah.
*Ayak tepung pada tray untuk elakkan bentuk jari melekat pada doh roti. *Semasa proses menggoreng, terbalikkan roti sebanyak 2 kali sahaja. Jangan selalu terbalikkan ia untuk elakkan doh meresap minyak yang banyak. *Terbalikkan ia menggunakan lidi sate. Jangan guna sudip. Angkat pun guna lidi jugak. *Pastikan tray yang digunakan untuk toskan burger dilapik dengan redai/jaring ketuhar. Lapik di atasnya dengan tisu dapur. Barulah toskan roti dan biarkan ia sejuk sepenuhnya.
2 keping dada ayam (500gm) 1 sudu kecil serbuk lada hitam tumbuk Garam *Perap isi ayam dengan garam dan serbuk lada hitam. Perap selama 30 minit. 1 sudu besar mentega – beli online di sini 1 sudu besar tepung gandum – beli online di sini 1 cawan susu segar 1 biji bawang holland | potong dadu – beli online di sini 2 ulas bawang putih | cincang – beli online di sini 1 biji tomato | dadu 1/4 biji capsicum merah | dadu 1/4 biji capsicum hijau | dadu 1/4 biji capsicum kuning | dadu 1/2 tin cendawan butang | dipotong halus – beli online di sini 1 kiub pati ayam 2 keping cheese cheedar
CARA MEMASAK:
1. Cairkan mentega dalam periuk. Guna api yang kecil untuk elakkan ia hangus. Kemudian, masukkan tepung gandum. Kacau hingga sekata. 2. Masukkan susu segar. Kacau lagi. Masukkan perapan ayam tadi ke dalam periuk. Biarkan ia bertukar warna.
3. Kemudian, masukkan bawang holland, bawang putih, tomato, capsicum 3 beradik, cendawan butang dan kiub pati ayam. Sentiasa kacau untuk elakkan ia menjadi hangit. 4. Akhir sekali, masukkan cheese cheddar. Biarkan cheese cair. Kacau hingga ia pekat. Angkat dan sejukkan sebelum digunakan.
*Potong tengah roti dan masukkan filling bersama daun salad. Hias mengikut kreativiti masing-masing.