Rendang Maman memang cukup sinonim dengan orang Negeri Sembilan terutama kawasan Gemencheh. Pendek kata cukup satu jenis lauk ini sahaja, sudah tak perlu lauk-lauk yang lain. Jika biasa kita beli sahaja Rendang Maman ini bukan? Apa kata kali ini kita cuba buat sendiri Rendang Maman untuk dinikmati seisi keluarga. Jom buat ikut resipi mengikut resipi yang dikongsikan Rendang MAMAN Moncheh
RESIPI RENDANG MAMAN
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam atau 1 kg daging 2 kg sayur maman 2 kg santan (bersamaan 6 biji kelapa) 7/8 keping asam keping – BELI ONLINE 2 buku kunyit hidup – BELI ONLINE Cili api (ikut suka kalau nak pedas) – BELI ONLINE Garam secukup rasa –BELI ONLINE
CARA MEMBUAT:
1. Siang daun maman, basuh dan toskan supaya tidak terlalu basah.
Ads
2. Bersihkan daging dan masukkan ke dalam kuali.
3. Kisar kunyit dan cili api, campurkan ke dalam daging tadi.
4. Masukkan santan dan garam. Kemudian, kacau bahan daging dan air cili itu supaya rata.
5. Setelah kuah pekat masukkan asam keping.
6. Bila santan pekat, baru masukkan daun maman.
Ads
7. Ingat, jangan kacau selalu kerana dikhuatiri keluar air pahitnya. Lakukan perlahan-lahan supaya daunnya layu dan tenggelam. Setelah semuanya layu, barulah dikacau rata garamnya. Angkat dan hidang! Sedap dimakan bersama nasi panas.
Apabila korang nak masak kerang, kerap terfikir dalam kepala menu kerang rebus dan bakar sahaja. Paling kuat pun dimasak sambal kerang atau rendang kerang. Nah, RASA nak bagi satu idea yang best iaitu kerang goreng kicap.
Sedap tau. Kalau tak buat lauk pun, sedap ratah macam tu je.
KERANG GORENG KICAP
Bahan-Bahan
Minyak masak untuk menumis
5 ulas bawang putih (diketuk)
2 batang serai
50 ml kicap masin
500 gram kerang (dibersihkan)
250 ml air
Cara Memasak
1. Tumis bawang putih dan serai sehingga garing dan kekuningan.
2. Masukkan kicap dan tumis seketika. Kemudian masukkan kerang dan tambahkan air.
3. Sesuaikan rasa dengan menambahkan garam mengikut cita rasa anda.
4. Tutup kuali dan biarkan kerang masak sempurna. Sedia untuk dihidang.
Jom kita try buat puding triffle. Sedap sungguh rasa dia. Sesuai dijadikan pemanis mulut selepas makan hidangan utama. Boleh juga dijadikan hidangan minum petang.
Puding triffle ni, selain warnanya yang menarik, rasanya juga lemak manis yang sangat memikat cita rasa. Resipi yang sedap ini dikongsikan oleh Farisha Sofea dalam facebook group Rasa Share Resepi.
PUDING TRIFFLE
BAHAN-BAHAN
1 tin koktail buah-buahan
1 bungkus kek gulung
4 sudu besar tepung kastard
2 cawan susu cair
1 cawan air koktail
3 sudu besar gula (kurangkan jika mahu kurang manis)
1 peket serbuk kristal jeli
CARA MEMBUAT
1. Tapis dan asingkan isi buah buahan koktail dan airnya.
2. Simpan air kerana akan guna di lapisan kastard nanti.
3. Potong kek gulung dan susun pada dasar loyang. Guna bekas empat segi lebih senang daripada bekas bulat.
4. Isi celah ruang dengan baki kek gulung, tekan dan padatkan.
5. Lembapkan kek dengan sedikit air koktail. Ketepikan seketika .
6. Di dalam periuk, satukan tepung kastard, susu cair dan air koktail .
7. Kacau sehingga sebati dan tiada tepung kastard yang berketul.
8. Kemudian barulah masukkan gula.
9. Masak di atas dapur menggunakan api sederhana kecil.
10. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi likat dan meletup-letup. Tutup api.
11. Tuangkan adunan kastard di atas lapisan kek gulung yang di dalam loyang tadi.
12. Letakkan buah buahan koktail. Boleh tambah buah lain jika suka. Simpan seketika di dalam peti sejuk.
13. Seterusnya masa untuk memasak kristal jeli. Ikut arahan penyediaan di belakang kotak.
14. Sejukkan dahulu di luar sebelum masukkan ke dalam peti ais.
15. Biarkan puding sejuk sepenuhnya sebelum dipotong. Siap.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)