Nikmatnya kalau dapat makan lauk bakar yang enak rasa. Keenakan rasa bergantung kepada ramuan rempah yang letakkan pada lauk pauk yang akan dibakar. Ramuan yang tidak menepati bakal membuat rasa kurang menyengat atau mungkin tidak sedap. Boleh cuba resipi yang min kongsi ini . Sedap, memang terbaik!
REMPAH IKAN BAKAR TERENGGANU.
Bahan-bahan:
1kg lada besar
Cili boh RM2/ guna cili kering yang sudah dikisar 2 cawan (kurangkan jika tak suka pedas)
2cm belacan
Gula nisan/gula melaka
Asam jawa
Gula
Garam secukup rasa
Bahan dikisar:
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2cm halia
10 batang serai
Cara memasak:
1.
Ads
2.
3.
Ads
4.
5.
6.
Ads
7.
8.
9.
10.
Resepi: Julaiha Omar
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Anda pasti selalu dengar sajian fusion. Fusion adalah sajian barat yang diberi olahan semula ikut selera Asia dan juga Melayu.
Contohnya Shepard Pie jika diolah menjadi fusion terhasil lah Shepard Pie Rendang.
Begitu juga menu seperti betis kambing, kentang, tulang rusuk boleh sahaja diolah dengan rempah ratus menjadi resepi Asia dan Melayu yang lazat. Jom kita cuba ilham sajian fusion dari chef PNB Perdana Hotel & Suites On The Park, Kl, iaitu Chef Muhammad Suhaifi Idris, Mohd Suhaize Hasim, Isa Abu Bakar, Azrin Nuruddin Kamarul Azhar.
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1. Rebus tulang rusuk selama tiga jam. Keluarkan daging dari air. 2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan rempah empat sekawan hingga naik bau. 3. Masukkan serbuk jintan dan ketumbar dan tuangkan sedikit air rebusan daging (250) ml. 4. Kemudian masukkan tulang rusuk dan didihkan. 5. Masukkan asam keping dan kicap pekat 6. Masukkan santan dan reneh selama 30 minit. Perisakan dengan gula dan garam secukupnya. 7. Biarkan daging betul-betul empuk 8. Tulang rusuk siap dihidang.
Saiz hidangan : 7- 8 orang Waktu memasak : 2 jam Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis hidangan : Lauk utama fusion Keistimewaan : Ramuan kicap, rempah dan santan beri keenakan rasa
INFO CHEF : Kicap pekat memberikan warna dan rasa tulang yang sungguh enak.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A (inti) :
Bahan B:
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi dan kemudian masukkan puri tomato. 2. Tumis selama 7 minit dan masukkan semua rempah setelah tumisan sebati dan wangi. 3. Kemudian masukkan daging cincang, perlahankan api dan biarkan sejuk. 4. Ambil kuali lain panaskan mentega hingga cair dan kemudian masukkan tepung gaul sehingga kelihatan seperti doh dan masukkan susu. 5. Kacau sehingga pekat dengan suhu 60-70 celcius, tutup api. (becahamel sos siap) 6. Sediakan dulang pembakar, susun terung sehingga menutupi bahagian dulang 7. Kemudian masukkan inti daging cincang tadi dan diikuti bancuhan susu 8. Ulangi sebanyak 2 lapisan dan taburkan keju di atas lapisan tadi 9. Bakar dalam ketuhar selama 25 minit, dengan suhu 160 darjah celcius. Siap dihidang.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Tumis dan bakar Jenis hidangan : Mediterranean Keistimewaan : Inti daging dilapisi bechamel dan terung ciri utama moussaka
INFO CHEF : Moussaka dipercayai berasal dari Greece tetapi cukup terkenal di negara Arab dan Mediterranean.
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1 .Rebus kambing dengan kadar menutupi daging, apabila masak keluarkan dagingnya. 2. Pijarkan minyak dan tumis bahan kisar bersama rempah 4 sekawan. 3. Masukkan serbuk kari, jintan dan ketumbar,tumis hingga pecah minyak dan masukkan air rebusan daging 4. Kemudian masukkan kambing dan didihkan 5. Masukkan asam keping, dan perisakan dengan garam .Masukkan santan dan reneh selama 20 minit 6. Biarkan daging empuk 7. Gulai kawah siap dihidang
Saiz hidangan : 7- 8 orang Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Tumis dan renih Jenis hidangan : Lauk utama fusion Keistimewaan : Lauk ini bertambah lazat apabila sudah semalaman
INFO CHEF : Sedap dimakan bersama roti dan nasi. Anda boleh menggunakan rempah gulai yang siap dijual, didalamnya tersedia segala campuran rempah ratus.
BAHAN-BAHAN:
Bahan B:
CARA MEMASAK : 1. Kupas kentang dan tebus sehingga lembut dan lenyek, sejukkan 2. Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar tadi bersama rempah empat sekawan sehingga naik bau. 3. Masukkan cili dan tumis hingga cili masak. 4. Kemudian masukkan daging dan didihkan 5. Masukkan kerisik, bersama santan dan renehkan selama 20 minit, Perasakan dengan garam. 6. Pastikan daging betul-betul empuk, dan padamkan api. Biarkan sejuk dan masukkan dalam acuan kecil. 7 .Ambil beg piping dan masukkan kentang yang telah dilecek tadi 8. Tekan di atas rendang tadi seperti membuat aising di atas kek 9 .Pastikan kentang menutupi rendang tadi 10. Dalam ketuhar bakar selama 13 minit dalam suhu 170 darjah celcius 11. Hidangkan bersama salad segar
Saiz hidangan : 7- 8 orang Waktu memasak : 45 minit Cara memasak : Reneh dan bakar Jenis hidangan : Masakan barat diberi sentuhan fusion Keistimewaan : Kentang dan rendang menjadi kudapan yang lazat
INFO CHEF : Sheperd Pie berinti rendang beri kelainan dan kelazatan baru untuk sajian barat yang diolah dengan inti rendang.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
Bahan B (kuah percik berkeju) :/dikisar
CARA MEMASAK : Cara membuat ayam gulung : 1. Cincang dada ayam bersama kunyit dan garam. 2. Campurkan telur dan kacau hingga sebati. 3. Gulung dada ayam cincang bersama paha ayam dan ikat dengan menggunakan tali ‘butcher’. 4. Tabur sedikit garam dan serbuk kunyit. Dan perap Cara membuat kuah percik : 5. Kisar semua bahan B 6. Panaskan kuali , dan tumiskan bahan-bahan kisar. 7. Tumiskan hingga wangi dan masukkan ayam gulung tadi 8. Masak ayam selama 10 minit , keluarkan ayam dan biarkan seketika. 9. Masukkan santan ke dalam bahan-bahan tadi dan masukkan garam secukup rasa 10. Setelah mendidih masukkan keju dan kacau hingga keju betul-betul larut. 11. Dengan menggunakan kuali yang lain, goreng ayam dengan minyak sedikit. Sapukan madu sebelum itu. 12. Buang tali dan hiris ayam. Susun ayam mengikut kreativiti dan tuang kuah di atas ayam gulung tadi 13. Hidangkan bersama nasi putih atau roti
Saiz hidangan : 2– 3 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Tumis dan goreng minyak sedikit Jenis hidangan : Lauk utama fusion Keistimewaan : Lemak berkeju dan sedap Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF: Gabungan keju dan sos percik, gandingan citarasa barat dan timur yang berperisa.
Terima kasih : PNB Perdana Hotel & Suites On The Park, Kl,
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Penat dengan hidangan berempah dan pedas, sesekali kita cuba masak daging rebus air asam. Wah pastinya dapat memecahkan selera. Hidangan ringkas ini pasti akan membuatkan anda makan bertambah-tambah. Jika mahukan rasa lebih masam, boleh juga menambahkan jus limau nipis.
BAHAN DAGING REBUS:
BAHAN AIR ASAM:
CARA MEMASAK:
1. Untuk memasak daging rebus, masukkan kesemua bahan ke dalam periuk besar dan rebus hingga daging menjadi lembut dan empuk.
2. Toskan daging dan ketepikan seketika. Simpan air rebusan daging tadi.
3. Untuk membuat air asam, satukan kesemua bahan ke dalam mangkuk. Tambahkan 1 cawan air rebusan daging tadi.
4. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
5. Masukkan daging yang telah direbus tadi dan gaul hingga rata. Sedia untuk dihidangkan .
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Pelbagai jenis seafood dengan rasa yang berbeza tetapi ringkas cara memasak. Sesuai juga untuk yang mahu buat aktiviti Shell Out dan yang pasti satu keluarga akan menggemarinya.
1. KEPAH MENTEGA BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Boleh juga jika dicampur dengan sedikit bayam hijau.
2. KETAM BERCILI
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Boleh juga jika ketam digoreng terlebih dahulu.
3. LALA TIGA RASA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Untuk lebih pedas boleh tambah dengan cili potong.
4. UDANG LEMON HONEY BUTTER
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Jangan goreng udang terlalu lama untuk rasa lebih manis dan mudah dibuang kulit.
5. SOTONG KICAP LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Sotong dicelur angkat, untuk mengelakkan dari terlalu berkuah dan keras.
Ketahui perbezaan sebenar antara Ayam Geprek, Ayam Gepuk dan Ayam Penyet. Artikel lengkap ini membandingkan asal-usul, rasa dan teknik penyediaan dengan jelas menggunakan fokus pada Ayam Geprek.