Pretzel Bite yang sangat mudah disediakan. Bagi anda yang terasa nak mengunyah tapi tak mahu hidangan yang terlalu berat, resipi perkongsian Fanthaghiro Roses ini boleh dicuba. Hanya menggunakan 2 bahan sahaja. Sekejap sahaja dah boleh dinikmati. Jom lihat cara-caranya.
RESIPI PRETZEL BITE HANYA GUNA 2 BAHAN ASAS MUDAH
BAHAN-BAHAN DOH PRETZEL: 1 ¼ cawan tepung naik sendiri – beli online disini 1/2 cawan yogurt asli (170gm)
CARA MEMASAK: 1.Satukan tepung naik sendiri dan juga yogurt asli. Gaul sebati dan uli hingga menjadi doh yang tidak melekat.
2. Uli doh memanjang dan potong menjadi 6 bahagian. 3. Setiap bahagian yang dipotong tadi, dipotong sekali lagi menjadi 4 kepingan kecil.
4. Didihkan air dalam periuk dan masukkan soda bikarbonat. 5. Celup keratan doh tadi dalam bancuhan soda bikarbonat lebih kurang 10-20 saat sahaja.
6. Tapis atau keringkan air pada doh. Susun atas tray dan sedia dibakar dalam ketuhar pada suhu 170-180C selama lebih kurang 10 minit atau hingga kuning keemasan.
7. Campuran serbuk kulit kayu manis dan gula.
8. Selepas Pretzel siap dibakar, celupkan dalam mentega cair dan celupkan ke dalam campuran cinnamon sugar atau boleh ditabur garam diatasnya untuk perisa Salty Butter.
9. Cara lain, lepas dibakar Pretzel boleh disapu dengan kuning telur kemudian taburkan garam kasar. Bakar seketika sekali lagi.
INFO: Bakar Pretzel guna api atas bawah supaya kedua-dua bahagian menjadi golden brown yang cantik. Selain perisa sedia ada, boleh juga guna sosej, keju atau apa-apa sahaja inti mengikut cita rasa.
Ubi kayu sejenis ubi yang sinonim dengan masyarakat Melayu kerana dari ubi kayu terhasilnya pelbagai jenis makanan yang ternyata sedap olahannya, terutama kuih muih tradisional yang diperbuat dari ubi kayu. Antara yang disukai ramai hingga sekarang adalah talam dan bingka ubi kayu. Bagaikan terasa kenyal teksturnya dan rasanya yang lemak manis. Kalau korang nak cuba, ini resipinya
BINGKA UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi kayu | parut dulu baru timbang
2 cawan air
1 cawan santan pekat
3/4 cawan gula kastor
1/2sudu teh garam halus
Sedikit mentega
CARA MEMASAK:
Ubi yang telah diparut dicampur dengan air lalu tapis. Biarkan ubi di dalam tapisan selama 20 minit.
Buang air dari tapisan ubi tadi perlahan-lahan tetapi ambil lapisan sagu yang liat lalu tuang ke dalam mangkuk.
Satukan ubi yang telah ditapis tadi bersama gula, garam dan pewarna makanan ke dalam mangkuk berisi sagu ubi tadi lalu kacau rata.
Sapu loyang pembakar dengan mentega. Tuang adunan ubi tadi ke dalam loyang dan ratakan. 5. Boleh juga tambah sedikit mentega dibahagian atas adunan ubi.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 45 minit atau hingga bingka masak.
Sejukkan dan potong.
TALAM UBI
BAHAN-BAHAN:
A: LAPISAN BAWAH:
800gm ubi kayu | parut dulu baru timbang
300ml air
150ml santan pekat
250gram gula
Pewarna kuning
B: LAPISAN ATAS:
800ml air
320ml santan pekat
100gram tepung beras
80gram tepung ubi
80gram tepung gandum
2 sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan A lalu kacau sebati.
Tuang ke dalam periuk lalu didihkan atas api yang sederhana. Kacau hingga pekat.
Sediakan loyang yang dialas dengan plastiK.
Tuang adunan A tadi ke dalam loyang dan ratakan.
Kukus selama 40 minit.
Dalam mangkuk lain, satukan semua bahan B lalu kacau sebati.
Tuang ke dalam periuk lalu didihkan atas api dengan api sederhana. Kacau hingga naik wap.
Tuang adunan B ke dalam loyang berisi adunan A yang telah dikukus tadi. Kukus kuih talam selama 30 minit lagi.
Sejukkan dan potong mengikut cita rasa dan sedia dihidangkan.
1. Seekor ayam saiz sedang dipotong 18. Bedakkan ayam dengan garam kunyit. 2. Panaskan minyak, goreng ayam terlebih dahulu selama 4 minit atau separuh masak dan ketepikan dulu.
3. Gunakan satu senduk lebihan minyak gorengan ayam tadi, tumis rempah 4 sekawan. 4. Masukkan bawang besar yang telah dipotong mayang. Tumis bawang sehingga layu. Masukkan daun pandan.
5. Kemudian masukkan bahan kisar A. Tumis sehingga bahan kisar A pecah minyak. 6. Bila bahan kisar A pecah minyak, masukkan bahan kisar B. Kacau sebati, masak selama 4 minit.
7. Masukkan pes tomato, kacau lagi. Bila bahan dah sebati elok, masa ini masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati.
8. Masukkan serai yang telah diketuk. Kemudian masukkan serbuk jintan putih dan serbuk ketumbar kacau lagi. 9. Masukkan ½ sudu teh garam masala. Saya beli garam masala saiz kecil di pasar. Selalunya ada jual di bahagian rempah.
10. Gaul sebati ayam, tutup kuali dengan tudung dan biarkan masak selama 10 minit dengan api yang kecil. 11. Selepas 10 minit, buka penutup kuali tambahkan santan dan gaul sebati. Perasakan garam dan gula secukup rasa.
12. Kemudian biarkan mereneh selasa 10 minit lagi supaya santan betul-betul masak.
Penggemar kacang mesti sukakan resipi ni, kalau dulu suka buat yang rebus juga yang pedas. Boleh olah resipi ini menjadi versi manis juga. Nampak menarik, rangup walaupun bersira. Perkongsian dari Zana Mokhtar boleh jadi panduan buat yang ingin mencuba.
Umum tahu khasiat kacang kuda memang banyak untuk kesihatan kita. Berikut maklumat pemakanan untuk kacang kuda.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan
Secawan kacang kuda yang telah dimasak mengandungi
269 kalori
45 gram karbohidrat
15 gram protein
13 gram serat
4 gram lemak
0 gram kolesterol
Selain itu, seperti yang dinyatakan di atas, kacang kuda mengandungi vitamin K, folat, fosforus,zink, manganese, choline dan selenium.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan memang banyak. Akan tetapi anda haruslah tidak mengambilnya secara berlebihan untuk mengelak kesan sampingan kepada kesihatan. Pelbagai resipi terdapat di internet yang boleh anda amalkan bagi dimasukkan dalam diet anda. Sekiranya anda mempunyai alahan pada kekacang, anda haruslah berjumpa dengan doktor anda untuk rujukan supaya tiada perkara buruk berlaku.
ADA YANG NAK MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR? BOLEH LIHAT DI SINI.