Cara Buat Kuih Lepat Liat Sedap & Mudah Guna Sukatan Cawan

Share

Sajian kuih tradisional seperti Kuih Lepat Liat memang punya rasa serta keenakannya yang tersendiri. Kalau beli, jarang jumpa kuih yang rasanya memuaskan hati. Jadi, apa kata anda cuba buat sendiri. Salah satu yang boleh dicuba ialah resipi perkongsian saudari Linda Md Yusof ni. Sangat mudah rupanya nak buat kuih ni. Bahan-bahannya pun tidak susah dan tak banyak. Lebih istimewa lagi sukatan bahannya pun menggunakan cawan sahaja. Senanglah nak sukat. Jom cuba. Pasti rasanya sedap.

 

RESIPI KUIH LEPAT LIAT LEGEND YANG SEDAP

BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung pulut beli online disini
1 1/2 cawan santan pekat (*)
1 cawan gula merah (*) beli online disini
1/2 cawan gula pasir (*) beli online disini

BAHAN-BAHAN LAIN:
Daun pisang
Kelapa parut + sedikit garam (inti)
Sedikit minyak masak

 

CARA MEMASAK:
1.Masak bahan-bahan yang bertanda (*). Tidak perlu hingga mendidih, cukup sekadar sampai gula larut. Tapis dan sejukkan.
2. Masukkan air gula ke dalam adunan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut.
3. Sediakan daun pisang yang sudah dibersihkan dan disapu dengan sedikit minyak masak.
4. Ambik doh dalam 2 sudu besar dan leperkan atas daun pisang tadi.


5. Letakkan inti kelapa dengan secukupnya dan bungkus Kuih Lepat Liat dengan kemas. Lakukan hingga habis adunan.
6. Susun kuih dalam periuk kukusan dan kukus selama 30 – 40 minit.

7. Bila sudah masak, sejukkan seketika dan sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Linda Md Yusof

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

IKLAN