Bagi peminat drama dan rancangan Korea, pasti biasa melihat menu Tteokbokki ni. Ia berupa sajian kek beras yang dimasak menggunakan sos pedas. Sangat popular di negara Kimchi. Di Malaysia, hidangan ini boleh dinikmati di restoran masakan Korea namun harganya agak mahal. Malah jika buat sendiri pun, bahan-bahannnya agak sukar didapati.
Istimewa bagi anda yang nak cuba menu ini, saudari Zurina Zulkefli ada kongsikan resipinya. Sangat mudah dan menggunakan bahan-bahan yang ada di Malaysia je. Jom cuba!
RESIPI KEK BERAS & TTEOKBOKKI HOMEMADE
BAHAN KEK BERAS:
1 cawan tepung pulut
3 sudu makan tepung gandum
Secubit garam
Sedikit minyak bijan
Air suam
CARA MEMBUAT:
1. Campurkan semua bahan dan masukkan air suam sedikit demi sedikit. Uli hingga jadi doh yang tidak melekat di tangan.
2. Uli doh memanjang dan potong kecil.
3. Sapukan minyak bijan pada pinggan. Letak potongan kek beras dan kukus selama 5 minit.
Ads
4. Setelah siap dikukus, rendam kek beras ke dalam air sejuk bagi mengekalkan kekenyalannya.
5. Ketepikan kek beras dan sedia untuk menyediakan sos Tteokbokki.
BAHAN KUAH TTEOKBOKKI:
3 ulas bawang putih – cincang
Sudu makan minyak masak
1 sudu makan pes cili giling
Sedikit air
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
Gula
1 sudu teh stok ayam (jika nak pedas, boleh masukkan sos pedas Korea)
Beberapa batang sosej – hiris
Telur rebus
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga wangi.
Ads
2. Masukkan pes cili giling, sedikit air, sos cili, sos tomato, sos tiram, gula dan stok ayam. Masukkan sos pedas Korea jika mahukan rasa Teokbokki yang pedas.
3. Kacau rata hingga sos likat dan mempunyai rasa pedas dan manis.
4. Kemudian masukkan Tteokbokki (kek beras) dan hirisan sosej ke dalam kuah. Masak selama beberapa minit.
5. Hidang Tteokbokki bersama telur rebus dan taburan biji bijan.
Kita selalu kurang selera makan ketika demam. Rasa tak sedap badan dan tekak pun tak selesa nak menelan. Apa kata cuba buat sup telur yang diperkaya dengan kentang. Sedap sangat tau. RASA berikan resipi memasak sup telur yang dicampur kentang. Lauk yang jenis berkuah seperti sup ini boleh membantu mengurangkan rasa tak sedap badan dan membantu juga demam lebih cepat berlalu pergi.
SUP TELUR
sup telur fb.
BAHAN-BAHAN
• Minyak masak untuk menumis
• 2 biji bawang merah (hiris)
• 2 ulas bawang putih (hiris)
• 1 inci halia (hiris)
• Batang sederi (hiris)
• 2 biji ubi kentang potong kecil
• Cendawan kering (rendam air panas 15 minit sebelum dimasak)
• Sedikit suhun dan tauhu kering (direndam dulu)
• Garam
• 4 biji telur ayam
• Daun sup
CARA MEMBUAT
1. Tumis bahan hiris. Kemudian masukkan air ikut kepada sebanyak mana kuah yang kita mahu.
2. Masukkan ubi kentang dan biarkan empuk. Masukkan cendawan.
3. Masukkan suun dan tauhu kering yg di rendam seketika.
4. Masukkan garam. Pecahkan telur satu demi satu. Jangan kacau kerana tak nak telur pecah. Biarkan mendidih seketika.
5. Tabur daun sup.
Peminat kuetiau kena cuba buat sendiri kuetiau. Tak susah pun buatnya.
Cuma bancuh dua jenis tepung kemudian dikukus.Selain beli,sebenarnya boleh
buat sendiri saja kuetiau ni.Bancuh dua jenis tepung iaitu tepung beras dan
tepung ubi saja.Selepas ni tak payah beli, buat je sendiri.
Dah tahu buat sendiri senang nak masak char kuetiau, ladna, kungfu
atau goreng mamak style ke, semua boleh. Dikongsikan cara membuatnya.
KUETIAU HOMEMADE
Bahan-bahan:
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan tepung beras
Sedikit minyak sayuran
1 1/2 cawan air
Loyang untuk mengukus
CARA MEMBUAT
1. Sediakan alat kukus, saya guna kuali saja.
2. Satukan tepung beras, tepung ubi dan air. Kacau sehingga rata,
jangan sampai bergentel.
3. Sementara itu griskan loyang pengukus dengan minyak sayuran.
4. Tuang sesenduk adunan/ batter ke dalam loyang. Pastikan semua ruang loyang
dipenuhi adunan batter dengan menggoyang-goyangkan loyang tadi (guna senduk
lauk pun boleh).
5. Kemudian kukus sehingga masak lebih kurang 7-10 minit.
6. Biarkan sejuk kejap kemudian griskan permukaan kuetiau dengan
minyak sayuran tadi. Keluarkan dari loyang, susun bertindan
(ulangi proses ini hingga adunan selesai).
7. Sapukan permukaan pisau dengan minyak kemudian bolehlah dipotong mengikut
saiz yang diingini.
8. Siap.
TIP: :
Semasa memotong kalau pisau anda pendek boleh lipat dua lempeng kue tiau
supaya senang untuk dipotong. Yang saya buat ini tebal sikit. Boleh ditambah air
sedikit untuk lebih nipis.
Mudahkan! Selamat mencuba.
Kredit : Fiza Mh
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman webRASA:
Ingin kelainan untuk hidangan minum petang, korang boleh cuba tiga menu kuih yang dikongsikan ini, nampak menarik dan mudah disediakan. Kalau mak-mak buat mesti anak-anak suka sebab sedap dan boleh juga djadikan bekal untuk anak-anak ke sekolah selain sesuai sebagai hidangan munum petang.
APAM PANDAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN 1:
180gm gula pasir
100ml air pandan | jus pandan + sedikit pes pandan
1/4 sudu the garam halus
Campurkan semua bahan, didihkan hingga gula larut. Sejukkan.
BAHAN 2:
250gm tepung gandum
125gm tepung ubi | ayak
250ml santan pekat
1 sudu teh yis segera
BAHAN TABURAN:
Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam dan dikukus dengan daun pandan.
CARA MEMASAK:
Siapkan loyang saiz 20 X20, oleh dengan minyak, alas dengan plastic dan olehkan semula dengan minyak.
Campurkan semua bahan 2, adun menggunakan whisk.
Tuangkan air pandan, adun rata dan tidak bergentel.
Tuang dalam loyang yang telah dipasang dengan pemyekatnya sekali..
Biarkan lebih kurang satu jam.
Panaskan pengukus, bila pengukus sudah panas, kukus selama 35 minit dengan api sederhana.
Angkat dan sejukkan, keluarkan dari loyang, potong-potong dan taburkan dengan kelapa parut yang telah diperasakan dengan sedikit garam dan telah dikukus.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.