Sedapnya Jeruk cili muda ni kalau dimakan dengan aneka mi goreng sebagai penyedap rasa. Jika anda ingin mencuba, berikut resipi dikongsikan. Bukan hanya jimat kerana buat sendiri, tapi anda boleh hasilkan cili jeruk yang rangup, cukup rasa masam, masin dan sedikit manisnya. Anda boleh buat lebih dan ia tahan lama, bila-bila teringin dah ada depan mata, tinggal makan je.
JERUK CILI MUDA BAHAN-BAHAN:
250 gram cili hijau muda
1 cawan cuka makan
4 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
2 cawan air untuk masak cili
1 sudu teh kapur makan
Ads
CARA MEMBUAT:
Ads
Ads
Basuh bersih cili hijau muda dan dipotong serong ketebalan yang seragam .
Lepas siap masukkan dalam bekas, ketepikan.
Larutkan kapur makan dalam air. rendamkan cili selama 1 – 2 jam di dalamnya, kemudian toskan dan basuh bersih sekurang-kurangnya 3 kali untuk hilangkan bau kapur (fungsi kapur adalah untuk rangupkan cili jeruk walaupun sudah lama) .
Didihkan 2 cawan air dan bila telah mendidih tutup api.
Masukan cili potong tadi, kacau rata dalam masa 20 – 30 saat sahaja, jangan terlalu lama nanti cili lembik .
Terus tos cili . Isikan dalam bekas kaca yang telah dibasuh dengan air panas .
Panaskan sekejap cuka gula garam dengan api kecil. Tak perlu sampai mendidih. Cukup sekadar larutkan semua bahan .
Tutup api, teruskan masuk dalam botol kaca yg mengandungi cili potong tadi .
Biarkan 45 minit, cili jeruk sudah sedia dihidangkan. Jika belum sedia dihidangkan, simpan dlm peti sejuk & cili jeruk anda boleh bertahan selama sebulan.
Jangan letakan di luar untuk elakkannya berkulat kerana kita tak guna pengawet .
Kredit: Suriawati
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Buat warga Selangor dan Kuala Lumpur kini terdapat pilihan untuk menikmati sajian asli Terengganu di Restoran Gamelan, Oasis Square, Ara Damansara, Petaling Jaya. Di antara tarikan makanan di sini Nasi Minyak Terengganu, Laksa Merah, Gulai Daging dan bermacam lagi sajian asli Terengganu.
Sesuai dengan namanya Gamelan alat muzik istana, pemiliknya Tengku Norziehan Tengku Muda mempelajari sendiri sajian makanan dari bekas Chef Istana Terengganu. Memang sedaplah lauk pauk di sini, apakata anda cuba sendiri.
1. NASI MINYAK TERENGGANU
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak biasa dan minyak sapi dalam periuk. 2. Masukkan rempah tumis empat sekawan, bawang besar dan daun pandan (simpulkan). 3. Bila naik bau, masukkan air, susu cair, susu pekat,garam dan air limau nipis. 4. Setelah mendidih masukkan beras. 5. Bila hampir kering, renjiskan beberapa titik pewarna merah dan kuning 6. Kacau rata dan biarkan nasi masak,
INFO CHEF : Jika anda ingin memasukkan sedikit mentega atau marjerin, kurangkan kuantiti minyak masak atau tanpa minyak masak Saiz hidangan : 13 orang Keistimewaan : Nasi minyak beraroma ini sungguh lazat dimakan dengan lauk gulai Terengganu, lauk masak merah mahupun dalca.
2. GULAI DAGING NASI MINYAK
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1. Campurkan dan gaulkan daging dengan bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng (diramas-ramas) dan semua bahan tadi masukkan ke dalam periuk. 2. Panaskan minyak bawang goreng dan minyak sapi bersama daun pandan dalam periuk. Masukkan rempah penumis kayu manis, bunga cengkih ,pelaga, bunga lawang hingga naik bau. 3. Masukkan daging bersama bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng(diramas-ramas) ke dalam periuk. 4. Masak sehingga mendidih, dan sentiasa kacau hingga masak. 5. Bila daging empuk, boleh dikecilkan api dan reneh seketika. 6. Gulai sedia dihidangkan.,
INFO CHEF : Gulai daging Terengganu menggunakan bawang goreng menyebabkan ia beraroma harum dan lebih perisa. Saiz hidangan : 13 orang Keistimewaan : Gulai daging Terengganu dimasak tanpa santan, jadi ia tidak muak
3. SINGGANG IKAN TONGKOL
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK: 1. Masukkan isi ikan tongkol ke dalam periuk bersama dengan 4 gelas air untuk merebus ikan. 2. Masukkan bahan-bahan yang dimayang tadi. 3. Masukkan asam keping kemudian biarkan ia mendidih selama 10 minit. 4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 5. Apabila dah masak masukkan pula cili siam hijau tadi. 6. Masak dalam 5 minit dan matikan api. 7. Singgang ikan tongkol siap dihidang.
INFO CHEF : Resipi ini mudah disediakan, tak perlu ditumis dan boleh dimasukkan semua bahan sekali kecuali cili letak paling akhir. Saiz hidangan : 13 orang Keistimewaan : Rasanya segar dan masam serta pedas pasti membangkit selera
4. ROJAK BETIK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN ROJAK :
BAHAN KUAH:
CARA MEMASAK: Cara sediakan bahan rojak: 1. Parut betik dan rendam di dalam bekas berisi air. 2. Hancurkan kapur makan dgn sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik. 3. Rendam 15 minit, bilas dan toskan. 4. Hiris nipis timun dan nenas. Boleh meletakkan taugeh jika suka. Cara masak kuah: 1. Masukkan ikan yang telah ditumbuk lumat isinya ke dalam periuk. 2. Kemudian ambil periuk lain dan masukkan kesemua bahan dan masak sehingga mendidih. 3. Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah tu ke dalam isi ikan yang ditumbuk dan gaul sebati. Kemudian barulah tuang isi ikan ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih. 4. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa. 5. Tuangkan kuah ke atas bahan rojak . Rojak betik sedia dinikmati.
INFO CHEF : Jangan tuangkan isi ikan terus ke dalam kuah untuk mengelakkan ikan berketul. Jenis masakan : Laksa Keistimewaan : Rojak betik ini sedap dimakan dengan keropok dan kuah rojak yang sejuk.
5. AYAM PERCIK
BAHAN-BAHAN :
*Semua bahan ditumbuk lumat dan gaul dan lumurkan pada ayam. Perap dahulu sebelum ayam digoreng atau direbus (separuh masak)
BAHAN KUAH
CARA MEMASAK : 1. Nyalakan api dan masukkan santan dalam kuali. 2. Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam santan. Masukkan garam, gula secukup rasa. 3. Masukkan ayam kemudian biarkan ia mendidih sehingga kuahnya pekat. 4. Biarkan ia pekat dan kemudian taburkan halba ke atas ayam percik tadi. 5. Ayam percik siap dihidang
INFO CHEF : Ayam juga boleh dipanggang. Saiz hidangan : 6 orang Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
RESEPI : Tg Norziehan Tg Muda, Muhammad Syamil Othman, Muhammad Syaqir Othman
Terima kasih : RESTORAN GAMELAN, Blok B-G-05, Blok No 2, Jalan PJU 1A-7A, Oasis Square, Ara Damansara,47301 Petaling Jaya, Selangor
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Cucur Udang Jagung ni memang sedap jika dipadankan dengan Kuah Kacang. Kombinasi keduanya membuatkan sajian ini jadi kegemaran ramai. Cara membuatnya pun tidak sukar. Sesuai bagi anda yang taka da banyak masa di dapur. Jom cuba! Anda pasti sukakan rasanya.
1. Satukan semua bahan bersama tepung sedikit demi sedikit. Jumlah tepung bergantung pada sebanyak mana yang anda mahukan.
2. Masukkan sedikit air. Adun sebati. Perap adunan selama 30 minit.
3. Untuk menggoreng, panaskan minyak dan goreng adunan mengikut saiz yang dikehendaki hingga garing keemasan. Angkat dan toskan.
1. Goreng cili kering seketika. Angkat dan sejukkan.
2. Kemudian kisar cili kering bersama bawang putih, bawang besar dan serai hingga halus.
3. Panaskan minyak masak dan tumis bahan-bahan kisar tadi hingga naik minyak.
4. Tambahkan air, asam gelugur, gula pasir, sedikit gula melaka, garam dan secukup rasa. Kacau sebati.
5. Bila kuah mendidih, masukkan kacang tanah. Kacau hingga mendidih dan padamkan api.
Colek ada pelbagai jenis. Salah satunya adalah jenis serbuk yang sedap yang dinamakan serbuk colek ala Thai. Nak nikmati kepuasan makan buah mempelam muda cecah dengan serbuk colek, cubalah buat serbuk colek ala Thai ni. Sememangnya sedap. Rasanya pedas, manis dan masin saling melengkapi. Sekali colek, nak lagi!
CARA MEMBUAT
1. Sangai semua bahan kecuali gula.
2. Selepas garing semua bahan itu, sejukkan dan kisar kering.
3. Kalau ikut resipi asal, bahan garing ini dikisar sekali dengan gula. Tapi boleh juga guna gula pasir yang halus.
4. Terus campur bahan garing kisar dengan gula dalam bekas asing dan gaul sebati.
Nota:
1. Tambah garam kalau tak cukup masin.
2. Lebihkan cili kering jika suka lebih pedas.
3. Yang paling penting pastikan bahan-bahan sangai tu sejuk dahulu, kemudian baru dikisar. Kalau tak nanti tak cantik kejadiannya.