Sedapnya Cinnamon Roll ni. Biasanya kalau teringin nak makan, kenalah beli. Tapi menerusi perkongsian saudara Adri Oppa ni, puan-puan boleh buat sendiri. Lebih istimewa lagi resipi ini sangat mudah dan tak perlu adun guna mixer pun. Guna tangan je. Hasilnya? Tentulah gebu. Memang berbaloi.
CINNAMON ROLL SEDAP & MUDAH. ULI GUNA TANGAN JE
BAHAN A:
Ads
3 1/2 cawan tepung gandum / tepung roti
1/4 cawan gula halus
2 sudu teh yis
1 biji telur A
1/4 cawan mentega
1 1/4 cawan susu segar
1-2 cubit garam
BAHAN-BAHAN LAIN:
1 cawan kismis/buah campuran – dicincang
1 cawan gula merah + 1 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 cawan mentega cair
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung, gula halus, garam dan mentega. Gaul guna hujung jari (kaedah ‘finger tip’) sampai mentega bergaul rata dengan tepung. Masukkan yis.
2. Masukkan telur dan susu segar. Adun dan uli dengan tangan hingga jadi doh dan tidak melekat pada mangkuk.
3. Rehatkan doh selama 30 minit kemudian leperkan doh menjadi bentuk petak. Pastikan doh tidak terlalu nipis.
4. Sapukan mentega cair diatas doh dan tabur gula merah yang telah digaul dengan serbuk kayu manis. Ratakan.
5. Taburkan juga kismis/buah campuran. Gulung doh seperti membuat kek gulung.
6. Kelim @ matikan bahagian hujung doh. Potong doh dengan ketebalan yang sekata.
7. Susun doh di atas loyang dan letak seperti dalam gambar di bawah.
Ads
8. Rehatkan doh sehingga kembang seperti dalam gambar.
9. Bakar doh pada suhu 180C selama 25-30 minit sehingga keperangan atau sedikit kecoklatan.
Ada yang teringin nak rasa portuguese egg tart? Kalau beli pun pasti tak puas makan tambah pula kalau anak ramai. Jadi jom buat ikut resipi ni. Makan pula semasa tengah panas, fuh memang sedap.
Pizza Rotini nampak sangat sedap dan menyelerakan. Lepas ni kalau ada roti sandwich hampir tamat tempoh atau tak habis dimakan, tak risau dah sebab boleh masak menu ni. Masak pun guna dapur je.
Nak cuba buat untuk anak-anak? Saudari Tyra Manan ada kongsikan resipinya. Jom cuba! Dijamin semua suka. Malah intinya juga boleh dipelbagaikan mengikut selera masing-masing.
RESIPI PIZZA ROTI TANPA BAKAR PALING MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
3 keping roti sandwic
4 keping keju Cheddar – boleh tambah/ganti dengan keju Mozzarella
Sos cili – beli online disini
Sos Bolognese – beli online disini
Mayones – beli online disini
2 biji telur
Mentega
Sosej & Filamen Ketam (boleh ditukar dengan bahan lain)
CARA MEMASAK:
1. Celur sosej & filamen ketam seketika. Kemudian potong kecil.
2. Pecahkan 2 biji telur ke dalam mangkuk.
3. Carikkan roti kepada bahagian kecil dan masukkan roti ke dalam telur.
4. Panaskan pan bersama mentega. Susun roti yang telah dicelup telur ke dalam pan.
5. Sapukan sos cili dan sos bolognese diatas roti dengan secukupnya.
6. Taburkan sosej & filamen ketam.
7. Seterusnya letakkan kepingan keju di atas roti tadi.
8. Tutup pizza dengan tudung periuk dan masak menggunakan api kecil selama 5 minit hingga keju cair.
Jom buat Lemon Meringue Tart yang mudah ini, anda hanya perlu ikut DIY ini sahaja, Anda hanya sediakan inti dan maningue sahaja. Tak perlu nak uli tepung buat cengkerang, beli je yang dah siap kemudian sediakan bahan ikut DIY yang Rasa kongsikan ini:-
LEMON MERINGUE TART
BAHAN-BAHAN:
6-10 biji cengkerang tat
3 biji telur kuning
250ml susu segar
150gm gula kastor
150gm mentega
75gm tepung jagung
1/2 biji lemon | ambil jus sahaja
Bahan Untuk Krim :
250gm krim putar
100gm gula aising
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1 : Panaskan mentega dalam periuk.
LANGKAH 2: Masukkan campuran susu telur, gula, jus lemon dan tepung jagung. Kacau sebati atas api kecil sehingga pekat.
LANGKAH 3: Tuangkan adunan inti dalam cengkerang tat dan sejukkan.
LANGKAH 4 : Paipkan adunan krim yang telah diputar sebati di atas permukaan tart.
LANGKAH 5: Terus paipkan krim sehingga habis.
LANGKAH 6: Bakarkan permukaan krim menggunakan torch.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...