Cara Buat Chocolate Cheese Brownies Bakar Sedap, Gebu & Tak Kering

Share

Wow…Nampak sedap Chocolate Cheese Brownies Bakar perkongsian saudari Azza Ahsani ni. Menurut beliau resipi yang dikongsi ini adalah Brownies versi bakar namun memounyai rasa yang sangat sedap, gebu dan juga tidak kering. Sangat sesuai dicuba bagi anda yang tercari-cari resipi brownies yang sangat enak dimakan bersama keluarga. Jom cuba. Pasti puas hati dengan hasilnya.

 

CHOCOLATE CHEESE BROWNIES VERSI BAKAR. SEDAP, GEBU & TAK KERING

 

BAHAN-BAHAN A:
250gm mentega yang dicairkan beli online disini
1 cawan gula kastor beli online disini
1 cawan serbuk koko beli online disini
1 cawan susu segar 
½ cawan susu pekat manis beli online disini

BAHAN-BAHAN B:
1½ cawan tepung gandum (*) beli online disini
1 sudu teh soda bikarbonat (*) beli online disini
1 sudu teh baking powder (*) beli online disini
3 biji telur (suhu bilik)
1 sudu teh esen vanilla beli online disini
(Ayak semua bahan bertanda *)

BAHAN-BAHAN C (TOPPING):
250gm krim keju / cream cheese 
1 biji telur (suhu bilik)
1 cawan gula beli online disini

 

CARA MEMASAK:

1.Masak semua bahan A dengan api perlahan. Mentega perlu dicairkan terlebih dahulu barulah diletakkan bahan-bahan lain.


2. Bila sudah agak sebati dan menggelagak, boleh tutup api dan sejukkan. Pada masa yang sama, sudah boleh panaskan ketuhar pada suhu 170°c mengikut kesesuaian ketuhar masing-masing.


3. Sementara menunggu bahan A sejuk, pukul telur dan esen vanilla hingga kembang.


4. Begini rupa telur yang sudah kembang.


5. Masukkan telur yang dipukul kembang tadi ke dalam bahan A. Kacau sebati.


6. Kemudian masukkan tepung sikit demi sedikit sambil dikaup balik sampai sebati.


7. Rupa adunan yang siap diadun.


8. Sediakan loyang yang bersesuaian. Sapu sedikit mentega dan alas dengan wax paper. (empunya resipi guna loyang saiz 7″x7″. Masak 2 kali sebab boleh dapat banyak keping bila dipotong.)


9. Bakar dalam ketuhar pada suhu 170°c selama 45 minit atau hingga brownies masak. Nak tahu masak atau belum, cucuk dengan lidi. Kalau lidi kering masa ditarik keluar, itu menandakan brownies telah masak sempurna.


10. Untuk topping brownies, pukul krim keju, gula dan telur hingga sebati.


11. Letak bahan C atas brownies yang sudah masak tadi. Ratakan dan bakar balik selama 15-20 minit atau hingga keperangan.


Tip: Brownies tadi empunya resipi bakar dalam ½ jam sahaja. Masa ni kek lembap sikit. Bila letak cream cheese dan bakar balik, tekstur kek tak akan jadi kering.

12. Chocolate Cheese Brownies yang sedap dan gebu sedia untuk dinikmati.

 

NOTA: Semasa menyukat bahan, sila guna 1 cawan yang sama sahaja supaya sekata timbangannya.

Kredit resipi & foto: Azza Ahsani

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

IKLAN