Ayam Goreng 65 antara menu favourite kalau makan di kedai mamak. Makan dengan nasi dan kari, memang layan. Ramai juga cuba resipi ni di rumah tapi tak menjadi. Rupanya nak goreng pun ada caranya. Nak tahu caranya? Kali ini jom kita belajar cara memasak Ayam Goreng 65 mengikut resipi perkongsian Sheena Supramaniam.
1. Di dalam mangkuk berisi ayam, masukkan semua bahan perapan ayam dan gaul sebati.
2. Tutup mangkuk dengan aluminium foil atau masukkan ke dalam bekas kedap udara. Simpan di dalam peti sejuk. Perap sekurang-kurangnya 1 jam dan maksimum semalaman. (Empunya resipi perap selama 4 jam)
3. Selepas perap, masukkan tepung jagung dan tepung beras.
4. Masukkan daun kari dan gaul sebati.
5. Panaskan minyak dan biarkan api kecil sehingga minyak betul-betul panas. Lebih kurang 5 minit.
6. Bila api sudah panas, masukkan ayam dan naikkan api kepada sederhana besar.
7. Selepas masukkan ayam, jangan kacau selama 2 minit. Kemudian, pusing sebelah lagi dan biarkan selama 2 minit. Ulang langkah ini untuk seminit atau 2 minit. Masa untuk masak ayam ini dalam 5 hingga 7 minit sahaja.
8. Angkat ayam dan perah sedikit limau nipis sebelum dimakan.
Macam-macam cara nak masak kari. Ada yang suka pekat dan ada suka sederhana pekat. Kari yang dikongsi oleh aslyna ni agak istimewa kerana abang iparnya orang Nepal. Dia belajar cara masak kari cara orang sana. Nama masakannya Kukkra Curry atau kita panggil kari ayam.Memang sedap,sbb kari diorg ni lain dari yang lain dan tak pakai santan.Kari ini bukan makan dengan nasi je sedap,makan dengan roti arab pun sedap. Ini resipi penuh cara buatnya.
KUKKRA CURRY
Bahan-bahan:
ayam seekor
*bwg merah 5 biji
*bwg putih 3 biji
*halia 1 inci
(blenda bhn yg bertanda *)
tomato 4 biji (potong dadu)
ubi kentang (terpulang)
daun ketumbar 1 pokok (letak lebih lg sedap)
yogurt ori 5 sudu (yg x de perisa)
serbuk kari 6 sudu penuh
Cara memasak:
1.*Tumis semua bahan blenda,
2.Masukkan tomato,masukkan serbuk kari dan kacau hingga naik myk.
3.Kemudian masukkan ayam dan kentang dan masukkan sdikit air.biarkan mendidih hingga ayam msk.
4.Kemudian masukkan yogurt.akhir skali msukkan daun ketumbar yg sudah dipotong2..siap,cuba la.
Suka makan Ayam Butter? Jika ya, resipi perkongsian saudara Azahari Abdullah ni antara yang paling mudah dan sedap untuk dihasilkan. Kuah mentega yang enak ditambah pula dengan sarang yang rangup, memang terbaik. Nampak sedap kan? Bahan-bahannya pun mudah dicari dan senang untuk dimasak. Bolehlah cuba masak untuk keluarga. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK AYAM BUTTER BERSARANG
BAHAN A:
500gm isi ayam
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit
1 ½ sudu teh serbuk cili / paprika
1 sudu makan minyak bijan
2 sudu makan tepung jagung
BAHAN B:
3 ulas bawang putih
1 ½ inci halia – hiris nipis
1 biji bawang holland
1 sudu makan mentega
1 sudu makan minyak kacang tanah
BAHAN TELUR SARANG
4 biji telur gred B – dipukul
250gm minyak masak
1 sudu makan mentega
3 tangkai daun kari
1 biji cili merah – hiris nipis
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan A dan gaul sebati. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan mentega di dalam kuali. Kemudian masukkan bahan A.
3. Setelah ayam sedikit kecut, masukkan bahan-bahan B. Masak hingga warna bertukar jadi kuning keemasan. Angkat ayam dan ketepikan seketika.
4. Untuk menyediakan telur sarang, panaskan minyak dan mentega.
5. Kacau telur dan tuang ke dalam kuali sedikit demi sedikit sambil mangkuk diangkat tinggi.
6. Pusingkan telur dengan senduk dan jangan berhenti sehingga ia lerai cantik. Masukkan daun kari dan hirisan cili.
7. Bila telur nampak keperangan, tuang telur ke dalam tapis dan toskan minyaknya.
8. Letak telur sarang di atas ayam butter tadi. Sedia untuk dinikmati.
Cendawan shiitake mempunyai beberapa kebaikan sejak berkurun dahulu. Malahan ia dianggap sebagai simbol panjang umur di Asia Timur. Di Jepun cendawan ini memang sangat popular. Tidak hairan lah warga Jepun ramai warga emas di sana kelihatan sihat dan dikatakan mempunyai jangka hayat yang panjang.
Di kalangan masyarakat bangsawan Jepun meyakini memakan cendawan ini akan melambatkan proses penuaan. Di dalam erti kata lain, anti-penuaan.
foto : www.mygrocer.my
Shiitake iaitu istilah asli dalam bahasa Jepun berrmaksud cendawan dari pokok Shii( Castanopsis cuspidata) kerana batang pohonnya yang sudah reput merupakan tempat tumbuh cendawan shiitake.
Dari segi perubatan ia didapati berupaya menjadi sumber yang bertindak sebagai antivirus. Kemampuan Shiitake disebabkan ia menghasilkan sejenis bahan yang dipanggil interferon. Penyelidik juga melaporkan pengambilan cendawan jenis Shiitake boleh merendahkan paras kolesterol dalam darah sehingga 40 ke 50 peratus.
Sebagai makanan berkhasiat, Shiitake juga mengandungi jumlah asid amino lebih baik berbanding kacang soya, daging, susu atau telur. Ia juga mengandungi kandungan vitamin dan mineral yang baik seperti vitamin A, B, B12, C, D dan niacin.
Paling menarik, Shiitake dikatakan menghasilkan sejenis bahan yang menyerap lemak dalam tubuh. Beritaa baik untuk mereka yang ingin mengamalkan diet sihat dan mengurangkan lebihan berat badan.
Jom kita cuba 3 resepi dari Cendawan Shiitake dari yang lazat dan mudah ini.
1.CENDAWAN & BROKOLI MASAK SOS TIRAM
BAHAN-BAHAN :
200 gm cendawan shiitake | dibasuh dan direndam semalaman
200 gm brokoli
Bahan sos:
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan kicap manis
2 sudu makan sos tiram
1 biji bawang besar /dihiris
Minyak untuk menumis
Sedikit air (jika mahu sedikit berkuah)
Garam secukup rasa /sedikit sahaja kerana sos tiram sudah masin
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan hirisan bawang besar sehingga naik bau. 2. Masukkan lada hitam. Kicap manis dan sos tiram. Kacau rata. 3. Masukkan sedikit air jika ingin berkuah dan masukkan garam secukup rasa. 4. Setelah menggelegak sedidikit, masukkan cendawan diiikuti brokoli. 5. Kaup balikkan, masak sebentar sahaja 5-6 minit, usah terlalu layu.Sedia untuk dihidang
Saiz hidangan : 8 orang Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Sayur-sayuran Keistimewaan : Enak dengan brokoli, sajian yang sungguh menyihatkan Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF :Anda boleh juga merebus sebentar sayur-sayuran, dan menuang sos kemudian ke atas sayur-sayuran.
2. AYAM LADA HITAM BERSAMA CENDAWAN
BAHAN-BAHAN :
1 kg dada ayam
50 gm serbuk lada hitam
30 gm cendawan shiitake | dibasuh dan direndam dengan air, dihiris nipis
30 ml kicap manis
10 gm serbuk kunyit
Bahan dikisar : 100 gm bawang putih 150 gm bawang merah 50 gm halia
CARA MEMASAK : 1. Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam selama 20 minit. 2. Kemudian goreng ayam separuh masak 3. Pijarkan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan -bahan yang dikisar hingga naik bau dan garing. 4. Masukkan ayam dan kemudian masukkan lada hitam, cendawan dan kicap. Kacau sebati. 5. Setelah ayam masak , sajian sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan : 10 orang makan Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis hidangan : Lauk utama Keistimewaan : Ramuan lada hitam dan cendawan sungguh melazatkan Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF : Usah memasukkan garam kerana sudah terdapat kicap di dalamnya.
2.TOFU KUKUS DENGAN CENDAWAN & BROKOLI
BAHAN-BAHAN :
350 gm tofu putih | kukus selama 20 minit
50 gm cendawan shitake kering | dibasuh dan rendam air semalaman
50 gm brokoli
1/2 biji bawang besar | dihiris
4 ulas bawang putih | dihiris
4 sm halia | dihiris
500 ml stok ayam | atau air rebusan ayam
4 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit tepung jagung yang dibancuh tepung jagung | jika mahu pekat
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak dalam kuali. 2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’ 3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan. 4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut. 5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa. 6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen ) 7. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus dan reneh Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.