
Adunan Lempeng yang sempuran akan menghasilkan hasil yang sedap dan gebu. Sangat enak dimakan panas-panas bersama madu ataupun sambal tumis. Namun ramai yang kurang tahu cara-cara nak adun lempeng ni. Terasa nak makan lempeng esok? Nah..resipi dan panduan perkongsian saudari Kaseh Sery ni sangat sesuai anda cuba. Pasti puas hati dengan hasilnya.
LEMPENG KAMPUNG GEBU & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 3 senduk tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil mauripan
- 2-3 sudu gula
- Sedikit garam
- 2-3 cawan air
(adunan tak cair & tak pekat sangat)
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan adun sebati. Biarkan adunan selama lebih kurang 1 jam.
2. Panaskan kuali dan oles sedikit minyak. Tuang satu senduk adunan lempeng dan masak seperti biasa.
3. Angkat dan enak dinikmati bersama sambal tumis atau susu pekat manis.
Nota: Lempeng ini juga sedap dimakan bersama kelapa parut.
Kredit resipi & foto: Kaseh Sery
CUBA JUGA RESIPI-RESIPI INI:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sajian Korea Ni Baru ‘Real’ Kan Makan Masa Menonton Drama Korea…

Isi Kandungan
ToggleTiap kali menonton drama Korea , nama makanan ni sering disebut. Sebenarnya populariti K-Pop dan K-Drama lah inilah yang turut mempopularkan sajian mereka.
So cuti hari minggu ni , jangan lupa mencuba resipi dari Chef Qayyum Irwanzi yang berpengalaman bekerja di Korea Selatan.. Baru ada ‘feeling’ Korea masa menonton tadi.
1. GYERANPPANG (MUFFIN TELUR )
BAHAN-BAHAN :
- ½ cawan tepung gandum
- 1biji telur
- 2 sudu besar mentega | yang dicairkan
- 3 sudu besar gula kaster
- Secubit garam
- ½ cawan susu segar
- ½ sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh esen vanilla
- ½ sudu teh minyak masak
- 4 biji telur | untuk diletakkan di atas adunan.
CARA MEMASAK :
1. Campurkan mentega yang dicairkan dengan gula kaster, serbuk penaik, esen vanilla, telur, tepung dan susu. Pukul sehingga adunan sebati.
2. Panaskan oven sehingga 160-180’C.
3. Beruskan bahagian bawah tempat pembakar dengan menggunakan minyak masak, tuangkan adunan ke dalam bekas pembakar hingga separuh.
4. Pecahkan telur di atas bahagian tengah adunan.
5. Bakar lebih 13-15 minit sehingga adunan masak kuning keemasan.
Saiz Hidangan : 2 Orang
Waktu Memasak : 45 minit
Cara Memasak : Stim atau bakar di dalam oven
Jenis Masakan : Sajian Korea
Keistimewaan : Muffin yang gebu dengan rasa telur segar
Info chef :Telur dipecah sebiji mentah-mentah di atas adunan dan di kukus atau bakar bersama adunan sehingga masak lembut kuning keemasan. Boleh divariasikan dengan menambahkan bahan seperti keju, sosej atau sayur-sayuran.
2. TTEOBOKKI (KEK NASI BERSAMA PES CILI)
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek beras :
- 250 gm tepung pulut (atau setengah bungkus)
- 1 sudu kecil minyak bijan
- Secubit garam
Bahan sos :
- 5 sudu besar minyak masak
- 1 cawan air
- 5 ulas bawang putih | dikisr
- 5 cili api | dikisar
- 3 sudu makan sos cili Thai
- 1 sudu makan cuka masak
- 1 sudu makan pes cili kering
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung beras, garam, minyak bijan dan air. Uli sehingga sebati
2. Uli doh memanjang & potong mengikut saiz yang anda inginkan.
3. Rebus doh ke dalam air yang mendidih bersama sesudu makan minyak masak sehingga doh masak (terapung dalam air didihan). Tapis dan asingkan, ketepikan.
4. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar.
5. Kemudian masukkan air dan cuka. Kacau sehingga sebati.
6. Masukkan pes cili, sos cili Thai, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati sehingga sos menjadi pekat.
7. Setelah kuah mendidih masukkan kek beras yang dimasak tadi serta sesudu minyak bijan. Taburkan bijan untuk hiasan.
8. Boleh dihidangkan sekali bersama telur rebus.
Saiz Hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 1jam 30 minit
Cara Memasak : rebus dan tumis
Jenis Masakan : sajian Korea
Keistimewaan : Rasa pedas dan amat mengenyangkan
Info Chef : Rasa pedas pes cilinya boleh diubah suai mengikut citarasa sendiri,
Tteobokki adalah antara sajian street food yang paling popular di Korea Selatan.
3. PAJEON ( PENKEK DENGAN KUCAI)
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu makan tepung jagung
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1biji telur
- ½ cawan air
- 1 ikat kucai | dipotong 2 sm panjang
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1.Campurkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk penaik dan garam . Gaul sehingga sebati.
2.Pecahkan telur ke dalam adunan dan kacau hingga sebati.
3.Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Jika masih pekat tambahkan sedikit air lagi dan sekiranya terlalu cair tambahkan sedikit tepung gandum.
4.Masukkan kucai. Anda juga boleh menambah bahan lain seperti cili, udang atau sotong ikut citarasa anda.
5.Panaskan kuali bersama minyak masak. Tuangkan adunan sehinggga rata di atas kuali.
6.Terbalikkan adunan dan masak sehingga kuning keemasan.
7.Hidangkan bersama kicap cair seperti kebiasaan orang Korea
Saiz Hidangan : 2 Orang
Waktu Memasak : 15 minit
Cara Memasak : Goreng menggunakan minyak yang sedikit
Jenis Masakan : Sajian Korea
Keistimewaan : Seperti rasa lempeng tetapi bahan sayur kucai menambah perisa
Info Chef :Sesuai dimakan untuk sarapan mahupun minum petang. Resepi ini boleh dihidangkan mengunakan bahan sayur-sayuran sahaja atau ditambah dengan makanan laut sperti udang, sotong dan sebagainya.
4. EOMUK/ODENG (CUCUK KEK IKAN )
BAHAN-BAHAN :
- 200gm kek ikan Korea | ada dijual di pasaraya utama
- 1 ikat daun bawang dihiris halus
- 1 sudu makan kicap
- 1 sudu teh bawang putih | yang dicincang
- 1 sudu teh lada hitam
- Garam secukup rasa
- 6 cawan air
- 30 gm ikan bilis
- 10 gm rumpai laut kering
- 100gm lobak putih
CARA MEMASAK :
1. Didihkan 6 cawan air bersama rumpai laut kering dan ikan bilis di atas api sederhana.
2. Keluarkan rumpai laut dan masukkan lobak putih yang dihiris halus.
3. Kemudian tapis , ambil hanya air rebusan tadi.
4. Potong kek ikan dan cucukkannya menggunakan lidi makanan.
5. Didihkan semula air rebusan bersama kicap, bawang putih dan garam
6.Akhir sekali masukkan kek ikan dan daun bawang ke dalam air didihan. Biarkan kek ikan direbus seketika.
7. Sedia untuk dimakan
Saiz Hidangan : 2 Orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Rebus
Jenis Masakan : Sajian Korea
Keistimewaan : Sedap dimakan bersama air rebusan
Info Chef :Boleh juga mengunakan air didihan atau rebusan berperisa tomyam untuk kek ikan , ituu ikut citarasa anda.
ANDA SEDANG MENCARI PERKAKAS DAN PERALATAN DAPUR DAN RUMAH YANG MENEPATI KEPERLUAN ANDA, JOM LAYARI DI SINI.
ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Apam Puteri Ayu Cheese Leleh Sekali Makan Pasti Nak Lagi

Isi Kandungan
ToggleMenu apa ye untuk minum petang nanti? Sedapnya kalau dapat apam puteri ayu cheese
leleh ni. Ditambah pula dengan keju di atasnya. Pasti tak cukup satu. Bolehlah buat apam yang enak ini jika ada majlis tertentu seperti potluck. Teringat-ingat mereka yang menikmatinya nanti.
APAM PUTERI AYU CHEESE LELEH
BAHAN A (Satukan semua bahan dan ayak.Ketepikan):
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
BAHAN B (Satukan semua bahan dan masak guna api perlahan hingga gula larut):
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
BAHAN C ( kisar/pukul):
4 biji telur
BAHAN ADUNAN CHEESE🙁 kisar bahan ini hingga sebati)
250gm cream cheese / krim keju
5 sudu besar susu pekat manis
25 ml susu cair
BAHAN HIASAN:
Parutan keju
CARA MEMASAK:
1. Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B. Selang selikan dengan Bahan C.
2. Sebatikan campuran tadi. Ketepikan.
3. Ambil acuan dan sapu sedikit minyak.
4. Panaskan air dalam periuk kukusan hingga mendidih.Tuang adunan tadi.
Isi adunan lebih kurang 3/4 paras acuan.Kukus lagi selama 5 -10 minit.
5. Keluarkan apam yang telah masak. Paipkan adunan cheese ke dalam acuan
(agak-agak nak tebal mana lapisan keju nya).
6. Nak lagi sedap parut keju di atas apam.Sedia untuk dihidangkan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Ini Resipi Kuih Lopes Yang Sedap & Mudah, Hanya Tekap Guna Cawan

Diperbuat daripada beras pulut, kuih lopes memang enak bila dimakan bersama gula melaka yang sudah dicairkan. Boleh cuba buat sendiri di rumah, makan beramai-ramai bersama keluarga tercinta. Lebih puas hati bila buat sendiri. Jom kita cuba resipi kuih lopes yang dikongsi oleh Puan Sally Aqua.
RESIPI KUIH LOPES
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan beras pulut
- 2.5 cawan air
- Pewarna hijau daun pandan
- Satu sudu minyak masak
- Sedikit garam
- 6 sudu gula merah
- 2 sudu gula putih
- Kelapa parut untuk menggaul pulut
CARA PENYEDIAAN:
1. Masukkan beras pulut ke dalam periuk. Jika anda mahu gunakan beras pulut susu pun boleh. Tambahkan air dan letakkan pewarna hijau.
2. Kacau sebati dan masukkan daun pandan untuk bagi wangi.
3. Kemudian, masukkan minyak dan tanak bagi lembik sedikit.
4. Tanak sampai masak elok.
5. Kemudian, sediakan air gula. Masukkan gula merah dan gula putih ke dalam periuk.
6. Panaskan api dan masak sampai pekat.
7. Seterusnya, sediakan kelapa parut.
8. Bila pulut dah suam, letak dalam bekas atau Tupperware dan tekan pulut sehingga mampat.
9. Kemudian, ambil cawan plastik dan tekapkan ke atas pulut tersebut.
10. Angkat dan gaulkan bersama kelapa.
11. Siap! Bolehlah nikmati bersama air gula.
Anda sedang mencari ELECTRIC PRESSURE COOKER? Boleh klik DISINI.
KREDIT RESIPI & FOTO: SALLY AQUA
ARTIKEL MENARIK: Cara Buat Burger Malaysia Yang Lembut & Sedap
RESIPI LAIN YANG BOLEH ANDA CUBA: