Untitled design (58)

Daging lembu bila dilapah, bukan dagingnya sahaja sedap dimasak. Malahan bahagian lain termasuk organ dalamannya turut jadi kesukaan.

Limpa, babat atau perut, daging tetel dan daging tulang rusuk memang terlajak sedap bila dihidangkan , tak payah tunggu Raya dah. Cubalah resipi ini nanti

DAGING TETEL DENGAN REBUNG MASAK LEMAK CILI PADI

Bukan Sekadar Daging Bahagian Organ Lain Gerenti Laris Dibuat Lauk
.

BAHAN-BAHAN :

  • 600 gm daging tetel lembu
  • 4 batang serai | dititik
  • 1 liter santan
  • 200 gm rebung buluh | dibasuh bersih dan rebus separa empuk
  • 3 asam keping
  • 2 helai daun kunyit
  • 5 helai daun limau purut
  • 2 cawan air
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Bahan dikisar :

  • 300 gm bawang merah
  • 100 gm kunyit hidup
  • 200 gm cili padi

CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak dalam periuk/kuali dan tumiskan bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan air sehinga mendidih.
3. Setelah itu masukkan kunyit hidup, cili padi, serai, bersama daging tetel dan juga rebung.
4. Selepas itu masukkan asam keping, daun kunyit, daun limau purut dan santan.
5. Biarkan ia betul-betul masak dan empuk hingga mendidih.
6. Setelah kuah menjadi pekat, kecilkan api dan biarkan mereneh dengan api yang kecil seketika, kacau kuah dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Lauk sedia untuk dihidangkan.

Saiz hidangan : 8 orang makan
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis hidangan : Lauk utama
Keistimewaan : Rebung atau tunas buluh ini tinggi kandungan fiber dan enak
Anggaran kos :RM 23

INFO CHEF : Masak lemak cili padi biasa juga dimasak tanpa menumis bahan kisar. Masukkan terus dalam santan.

2. DALCA TULANG RUSUK

Bukan Sekadar Daging Bahagian Organ Lain Gerenti Laris Dibuat Lauk
.

BAHAN-BAHAN :

  • 1 kg tulang rusuk lembu | direbus dahulu
  • 300 gm kacang dhall | direndam dahulu
  • 30 gm halba campur
  • 5 gm daun kari
  • 500 ml santan
  • 200 gm serbuk kari ikan | tambah sedikit air jadikan pes
  • 200 gm serbuk kari daging | jadikan pes
  • Garam dan gula secukupnya
  • Minyak untuk menumis

Bahan dikisar :

  • 200 gm bawang merah
  • 100 gm bawang putih
  • 200 gm halia

Bahan sayur-sayuran :

  • 300 gm lobak merah | dipotong kecil
  • 200 gm kacang panjang | dipotong
  • 5 biji ubi kentang | dibelah baji
  • 300 gm kubis bunga

CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak dalam kuali/periuk. Tumiskan bahan -bahan dikisar bersama daun kari, halba campur hingga naik bau.
2. Masukkan pes kari ayam dan ikan dan tumis sekali hingga pecah minyak.
3. Masukkan kacang dhall yang telah direndam, tulang rusuk dan juga sedikit air.
4. Biarkan seketika dengan api sederhana dan kemudian masukkan ubi kentang, lobak merah, kacang panjang. Kemudian masukkan kubis bunga. Biar mereneh dengan api kecil.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6. Masukkan pula santan. Kacau sekali sekala
7. Sajian sedia dihidangkan

Saiz hidangan : 10 orang makan
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis hidangan : Lauk utama
Keistimewaan : Tulang rusuk memberikan rasa kuah yang lebih sedap
Anggaran kos : RM 40

INFO CHEF : Sedap dimakan bersama nasi impit, ketupat dan juga nasi.

3. ASAM PEDAS EKOR

Bukan Sekadar Daging Bahagian Organ Lain Gerenti Laris Dibuat Lauk
.

BAHAN-BAHAN:

  • 300 gm Ekor Lembu|rebus dahulu
  • 100 gm bawang merah |kisar
  • 100 m kunyit Hidup |kisar
  • 100 gm cili kering |kisar
  • 50 gm bawang putih |kisar
  • 50 gm lengkuas |kisar
  • 2 batang serai |kisar
  • 1 batang Bunga Kantan
  • 4 tangkai Daun kesum
  • 5 biji tomato
  • 200 ml Asam Jawa
  • 50 gm Belacan |Dibakar
  • 30 gm Serbuk Jintan Putih
  • 30 gm Serbuk Jintan Manis
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Tumiskan bahan ikisar sehingga naik bau wangi
2. Kemudian masukkan cili kering dan serai
3. Masukkan ekor dan masak sampai lembut
4. Masukkan asam jawa,serbuk jintan manis,serbuk jintan putih,belacan
5. Akhir sekali masukkan garam,tomato,bunga kantan dan tomato

Jumlah hidangan : 5-6 orang.
Masa memasak : 20 minit.
Cara memasak :Tumis dan reneh
Jenis masakan : Lauk Pauk
Keistimewaan : Sedap dimakan dengan nasi
Anggaran Kos : RM20

    1. GULAI BABAT DAN REBUNG


Bukan Sekadar Daging Bahagian Organ Lain Gerenti Laris Dibuat Lauk
.

BAHAN-BAHAN :

  • 500gm babat lembu atau perut | cuci dan toskan, rebus hingga empuk
  • 5 batang serai, | dititik
  • 2 keping asam gelugor
  • 1 cawan rebung jeruk | cuci dan toskan
  • 500ml pati santan
  • Air secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :

  • 20 biji cili padi kampung
  • 1.5 sm inci kunyit hidup
  • 5 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

CARA MEMASAK :

  1. Babat dimasukkan ke dalam periuk, bersama bahan kisar halus, serai dan asam gelugor, gaul rata dan masak sekejap.
  2. Masukkan air, kacau dan masak dengan api sederhana hingga babat sedikit lembut . Masukkan rebung, gaul rata dan masak lagi.
  3. Tuang pati santan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih dan kacau selalu. Masak hingga babat lembut.

Saiz hidangan : 5 orang
Waktu memasak : 15 hingga 20 minit
Cara memasak : Rebus dan reneh
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Babat yang kenyal memang sedap berganda dimakan dengan rebung
Anggaran kos : RM 12

INFO CHEF : Basuh babat dengan air kapur untuk hilangkan lagi bau hanyir.

Kredit resipi : Chef Asmar, UNITAR

    1. KERUTUK LIMPA
Bukan Sekadar Daging Bahagian Organ Lain Gerenti Laris Dibuat Lauk
.

BAHAN-BAHAN :

  • 500gm limpa
  • Santan pekat dari 1 biji kelapa
  • 2 sudu makan kerisik
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan dikisar :

  • 2.5sm halia
  • 2.5sm lengkuas
  • 10-15 biji bawang merh
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 peket kecil rempah kerutuk

Bahan ditumis :

  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawing
  • 1.5sm kulit kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 4 sudu makan cili kisar
  • 1 biji bawang besar | dihiris halus
  • 1.5sm halia | dihiris halus

CARA MEMASAK :

    1. Panaskan minyak tumiskan bahan tumis hingga naik bau.
    2. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
    3. Masukkan limpa dan biarkan limpa itu separuh masak.
    4. Kemudian masukkan santan, kacau sebati dan perasakan dengan garam dan gula.
    5. Perlahankan api dan biarkan mereneh hingga pekat.

Saiz hidangan : 5 orang
Waktu memasak : 20 – 30 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Rasa limpa seakan hati lembu tetapi teksurnya lebih lembut
Anggaran kos : RM 10

INFO CHEF : Memandangkan rasanya sedikit kenyal. Ia sesuai dimasak rendang, kerutuk atau masak hitam yang mengambil masa panjang dan api perlahan.

Kredit resipi : Chef Asma, UNITAR

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI