Bubur wadai kepeng ini memang tak asing kalangan orang Banjar. Bubur yang sama bagi masyarakat Jawa dikenali sebagai bubur candil.
Sedapnya memang tak dinafikan, bebola dari tepung pulut yang kenyal dihirup bersama kuah santan aroma pandan yang manis berlemak memang enak sekali.
Bagi yang teringin nak makan, boleh cuba buat sendiri guna resipi di bawah.
Resipi Wadai Kepeng Atau Bubur Candil
Bahan Bebola Pulut
3 cawan tepung pulut
½ sudu teh garam
Air secukupnya
Bahan Bubur
2 cawan air
1 ketul gula kabung
4 sudu besar gula merah
4 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam
½ mangkuk sagu (direndam dulu lebih kurang 10 minit)
3 cawan santan
3 helai daun pandan (disimpul)
Ads
Cara memasak
1. Satukan tepung pulut dan garam, tuangkan air sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh yang tak melekat di tangan. Kalau suka warna-warni, boleh letak pewarna pada doh tepung pulut. Gentel bulat-bulat, kemudian tekan sedikit di tengah, ala-ala bentuk kepeng (duit syiling zaman dulu).
2. Rebus air hingga mendidih, masukkan bebola doh tadi. Bila dah timbul, angkat dan rendam dalam air biasa supaya tak melekat.
Ads
3. Dalam periuk lain, masukkan air, gula kabung, gula merah, gula pasir, garam dan daun pandan. Masak sampai gula larut dan kuah mendidih wangi.
4. Masukkan sagu yang dah direndam, kacau rata. Bila sagu mula jernih, masukkan santan.
5. Akhir sekali, masukkan bebola pulut yang dah direbus tadi. Perasakan manis, lemak supaya cukup rasa. Siap untuk dihidang!
Ads
INFO
‘Wadai’ dalam bahasa Banjar bermaksud kuih atau hidangan manis, manakala ‘Kepeng’ pula merujuk pada duit syiling lama yang bulat dan ada lubang di tengah. Sebab itu bebola pulut dalam bubur ini digentel bulat dan ditekan tengah-tengah, jadi bentuknya sama macam duit kepeng zaman dulu!
Sempena Deepavali teringin sangat nak makan tosai buatan sendiri boleh follow resipi yang dikongsi oleh Rozel Kitchen ini . Boleh makan puas-puas tanpa rasa ragu-ragu. Adunan yang lebih boleh disimpan di dalam bekas kaca bertutup dan disimpan di dalam peti sejuk. Bertahan sehingga 3-4 hari.
Bahan-bahan tosai (dikisar bersama) : 2 mangkuk beras – rendam 8 jam 1 mangkuk kacang dhal 1 kepal nasi sejuk Sedikit biji halba,jintan putih dan biji sawi sedikit air sedikit garam
Cara memasak : 1.Beras dan kacang dhal direndam selama empat jam bersama biji halba,jintan putih dan biji sawi.
2.Kemudian dikisar sampai hancur.Masukkan nasi sejuk dalam satu genggam.Tambah air sikit kalau adunan pekat ye… diperam selama 8 jam dalam suhu bilik.
3.Kemudian, panaskan non-stick pan, griskan dengan minyak bawang,
4.Seterusnya leperkan adunan tadi di atas pan.(seperti membuat lempeng) Api perlahan saja.
5.Masak sehingga garing atau ikutlah tesktur yang macam mana berkenan di hati.
6.Siap boleh di lipat dua dan hidang bersama chutney kelapa atau kari dhal.
Tip: Adunan yang lebih boleh disimpan di dalam bekas kaca bertutup dan disimpan di dalam peti sejuk.Bertahan sehingga 3-4 hari.Lagi lama lagi sedap kerana proses perapan tu akan menjadikan tosai ada rasa sedikit masam. Itu yg sedap!!
Kudapan kuih tiram, ada yang panggil kuih lidah buaya, bujang lapuk, sabana, kapal terbang dan banyak lagi. Tapi ramai yang susah untuk dapai kuih tiram yang rangup dan cantik kembang. Ini cara mudah yang anda boleh pelajari.
KUIH TIRAM BAHAN A:
300gm tepung gandum
20gm tepung jagung
10gm majerin,
CARA MEMBUAT:
Adun sebati semua bahan.
Bahagi 3 bahagian (110gm untuk 1 bahagian)
BAHAN B:
157gm air tapis
5gm garam
CARA MEMBUAT:
Kacau sebati bagikan 3 bahagian(54gm untuk 1 bahagian)
Untuk yang berwarna boleh masukkan 1 atau 2 titis pewarna makanan
DOH YANG SUDAH SIAP:
BAHAN UNTUK GAM TEPUNG:
50gm tepung beras
50gm tepung jagung
50gm minyak
CARA MEMBUAT:
Adun sebati dan jangan berketul.
CARA MENCANAI:
1.Ambil 1 doh leperkan sedikit supaya senang hendak mesin, gunakan mesin pasta.
2.Mula mesin guna no3 (tebal) sudah jadi macam itu potong tengah, dapat 2 keping dan mesin pula no 9 (nipis)
3.Ini yang sudah siap mesin nipis no 9.
4.Sapu gam tepung, tinggalkan sedikit bahagian hujung tidak perlu gam supaya goreng nanti bahagian hujung tidak terbuka.
5.Mula gulung sampai hujung,
6.Ulang step sampai habis
12. Ambil 1 gulung potong selebar 1 jari telunjuk atau 1 cm, buang sedikit bahagian hujung kanan dan kiri.
13. Ambik 1 potong tekan sedikit dengan jari, kemudian tekan dengan gelas di tengah dan tolak gelas ke depan dan ke belakang 2 kali. Tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal.
14. Siap nipiskan semua, boleh panaskan minyak.
15. Minyak sudah panas masukkan 1 keping, dah timbul terbalikan kemudian buat macam dalm gambar guna garfu dan lidi.
INFO: Sejukkan dulu kuih tiram sebelum taburkan dengan serbuk gula.
Adunan Lempeng Pisang perkongsian saudari Eniza M. Salim nampak sedap dan gebu. Makan panas-panas di waktu pagi atau petang, memang terbaik. Bahan-bahannya ringkas sahaja malah nak masaknya pun cukup mudah. Boleh guna pisang emas. Namun jika tiada, anda boleh sahaja guna mana-mana jenis pisang yang ada. Paling penting, masak sempurna. Barulah sedap lempeng anda masak nanti. Terasa nak makan Lempeng Pisang yang sedap, wangi dan beraroma? Nah..resipi ni sangat sesuai anda cuba. Pasti puas hati dengan hasilnya.