Bubur wadai kepeng ini memang tak asing kalangan orang Banjar. Bubur yang sama bagi masyarakat Jawa dikenali sebagai bubur candil.
Sedapnya memang tak dinafikan, bebola dari tepung pulut yang kenyal dihirup bersama kuah santan aroma pandan yang manis berlemak memang enak sekali.
Bagi yang teringin nak makan, boleh cuba buat sendiri guna resipi di bawah.
Resipi Wadai Kepeng Atau Bubur Candil
Ads
Bahan Bebola Pulut
3 cawan tepung pulut
½ sudu teh garam
Air secukupnya
Bahan Bubur
2 cawan air
1 ketul gula kabung
4 sudu besar gula merah
4 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam
½ mangkuk sagu (direndam dulu lebih kurang 10 minit)
3 cawan santan
3 helai daun pandan (disimpul)
Cara memasak
1. Satukan tepung pulut dan garam, tuangkan air sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh yang tak melekat di tangan. Kalau suka warna-warni, boleh letak pewarna pada doh tepung pulut. Gentel bulat-bulat, kemudian tekan sedikit di tengah, ala-ala bentuk kepeng (duit syiling zaman dulu).
2. Rebus air hingga mendidih, masukkan bebola doh tadi. Bila dah timbul, angkat dan rendam dalam air biasa supaya tak melekat.
3. Dalam periuk lain, masukkan air, gula kabung, gula merah, gula pasir, garam dan daun pandan. Masak sampai gula larut dan kuah mendidih wangi.
Ads
4. Masukkan sagu yang dah direndam, kacau rata. Bila sagu mula jernih, masukkan santan.
5. Akhir sekali, masukkan bebola pulut yang dah direbus tadi. Perasakan manis, lemak supaya cukup rasa. Siap untuk dihidang!
Ads
INFO
‘Wadai’ dalam bahasa Banjar bermaksud kuih atau hidangan manis, manakala ‘Kepeng’ pula merujuk pada duit syiling lama yang bulat dan ada lubang di tengah. Sebab itu bebola pulut dalam bubur ini digentel bulat dan ditekan tengah-tengah, jadi bentuknya sama macam duit kepeng zaman dulu!
Buat penkek bahannya ringkas sahaja. Tepung, serbuk penaik, gula,garam adalah bahan keringnya manakala susu cair, telur dan mentega adalah bahan basahnya. Esen vanilla menambah lagi perisa. Penkek yang sedap tentulah yang gebu dan lembut, dan apabila dimakan terasa macam mencair di mulut. Tetapi mengapa bahan dan resipi yang sama, tetapi apabila dibuat kadang-kadang menjadi kenyal dan nampak macam bantat aje. Mesti ada silap di mana-mana masa membuatnya. Jom ikuti 5 tip agar penkek anda gebu dan lembut hinggakan berebut anak-anak nak makan dek keenakannya.
1. JANGAN TERLEBIH ADUN (GAUL) BATTER
Terlebih mengadun atau terlebih menggaul campuran batter akan menyebabkan ia menjadi liat. Berhenti mengadun atau menggaul batter apabila ketulan tepung sudah mengecil atau hanya ketulan kecil sahaja kelihatan. Bunyinya macam pelik sedikit ya sebab biasanya hingga segala gumpalan dan ketulan tiada lagi.
2. BIARKAN BATTER REHAT SEKETIKA.
Ketepikan batter untuk sekurangnya 15- 30 minit. Ini akan membenarkan bahan ramuan basah meresap sebati ke dalam tepung untuk teksur batter yang lebih baik.
3. ASINGKAN DAN PUKUL PUTIH TELUR
Langkah ini akan membuat penkek anda menjadi lebih gebu. Asingkan putih telur dan pukul hingga ia menjadi bertanduk dan ketepikan, biarkan seketika. Kemudian masukkan kuning telur kepada bahan basah dan setelah disatukan dengan bahan kering biarkan ia seketika tanpa putih telur. Sejurus sebelum masak, masukkan putih telur ke dalam batter. Hanya dibalik-balikkan dengan ringan dan jangan biarkan ia terlalu sebati dengan meninggalkan sedikit gumpalan putih telur di atasnya (lihat dalam gambar).
4. TUNGGU SEHINGGA GELEMBUNG KECIL KELIHATAN
Jangan dibalikkan penkek selagi tidak terbentuk gelembung kecil di tengah.
5. DIBALIKKAN HANYA SEKALI.
Penkek hanya dibalikkan sekali sahaja,ya. Ingat sekali sahaja. Bila sudah kuning keemasan baru lah diangkat untuk hidangan. – FARIDAH TALIB
Bila disebut kuih Melayu Tradisional, tepung dan beras pulut memang di antara bahan ‘popular’ terkandung dalam ramuannya. Pulut menjadikan kuih mengenyangkan dan sesuai disajikan waktu sarapan esok mahupun petang.
Jom kita cuba warisan resipi zaman berzaman. warisan budaya usah dilupa
PULUT INTI MANIS
BAHAN-BAHANNYA:
Bahan inti :
50 gm gula merah
2 sudu makan gula pasir
1 cawan air
Garam secukup rasa
300 gm kelapa parut | diambil putih sahaja Bahan pulut :
100 gm beras pulut | direndam 3- 4 jam toskan
100 ml air
50 ml santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : CARA MASAK INTI : 1. Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali. 2. Masak hingga gula larut. 3. Masukkan garam dan kelapa parut.Gaul sebati. 4. Biarkan agak kering, tutup api dan ketepikan.
CARA MASAK PULUT / PENYEDIAAN : 1. Masukkan beras pulut, santan dan sedikit garam ke dalam loyang. Kacau rata. 2. Masukkan loyang dalam pengukus dan kukus hingga naik wap. Angkat dan ketepikan. 3. Ambil sedikit beras pulu yang sudah masak tadi, letak di atas daun pisang yang telah dilayurkan dan dilap. 4. Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus daun pisang kemas-kemas 5. Sedia dihidang
Saiz hidangan : 2-3 orang Masa memasak : 40 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Pulut dimakan dengan kelapa parut manis memang lazat Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Memasak dengan membungkusnya dalam daun pisang menambah aroma dan citarasa yang amat membangkit selera.
2 .TEPUNG GOMAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan salutan :
500 gm kacang hijau Bahan inti :
Air secukupnya
200 gm gula Melaka
1/2 cawan gula pasir
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan
1 sudu makan tepung gandum
1 biji kelapa parut Bahan Kuih:
500 gm tepung pulut
Garam secukupnya
Air secukupnya
CARA MEMASAK : Cara masak bahan salutan: 1. Basuh dan toskan kacang hijau. 2. Goreng kacang hijau, angkat dan sejukkan 3. Kisar kacang hijau hingga halus seperti tepuk. Ayakkan dan ketepikan.
Cara masak inti : 1. Masak gula Melaka, gula pasir, garam dan daun pandan. 2. Biarkan gula larut, angkat dan tapiskan 3. Masukkan tepung gandum dan kelapa parut ke dalam air gula. 4. Kacau hingga inti masak dan sebati. 5. Angkat dan sejukkan dahulu. 6. Bulat-bulatkan dan ketepikan
Cara memasak : 1. Bancuh tepung pulut dengan garam dan air. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan kental. 2. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan. 3. Masukkan inti dan leperkan dengan kemas. 4. Masak air, selepas mendidih masukkan kuih. Masak hingga kuih timbul dan angkat. 5. Gaul atau golekkan dengan bahan salutan, siap dihidangkan
Saiz hidangan : 30- 40 orang makan Masa memasak : 30 minit Cara memasak : Rebus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kenyal dan kaya rasa kacang hijau Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis boleh juga menggunakan inti kacang hijau yang dicampur kelapa parut dan gula Melaka. Cuma inti kelapa manis gula Melaka memberi variasi rasa.
3.KUIH BOM
BAHAN-BAHAN : Bahan doh :
2 cawan tepung pulut
2 sudu makan tepung gandum
Garam secukup rasa
1 cawan air
Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
1 biji kelapa parut/ putih sahaja
1 cawan gula merah atau gula Melaka
2 sudu makan gula pasir
2 helai daun pandan /disimpul
Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK : CARA MASAK INTI : 1. Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana. 2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering 3. Angkat dan ketepikan 4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH: 1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam. 2. Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. 3. Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut 4. Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi. 5. Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan. 6 .Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 9 biji kuih bom bersaiz bola ping pong Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.
4.TAPAI PULUT
BAHAN-BAHAN :
1 kg beras pulut | basuh bersih dan rendam selama tiga jam
1/2 biji ragi
Daun pisang atau daun getah untuk membungkus
CARA MEMASAK : 1. Tanak pulut hingga masak. Sukat pulut menggunakan 5 cawan air panas untuk 5 cawan pulut. Boleh gunakan periuk elektrik 2. Selepas pulut masak letakkan dalam dulang dan sejukkan. 3. Ayakkkan ragi di seluruh permukaan pulut, terbalikkan dan ayak lagi di atas bahagian sebelah. 4. Bungkus pulut dengan daun getah atau daun pisang dan peram selama dua hari dalam periuk besar bertutup yang sudah dialas dan ditutup dengan daun pisang. 5. Sedia untuk dinikmati.
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 30 minit Cara memasak : Tanak dan peram Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Peram selama 48 jam untuk dapatkan hasil tapai yang cukup rasa manis dan masaknya. Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Jangan masukkan tapai yang belum cukup tempoh peraman ke dalam peti air kerana ia akan membantutkan proses menapainya. Sedap dimakan sejuk.
Kuih Lapis antara kuih tradisional Melayu yang sedap gabungan pulut kukus wangi dengan aroma daun pandan disalut dengan kelapa yang lemak serta dimakan dengan sos gula Melaka, memang terbaik. Cara menyediakannya pun sangat senang. Kalau tak tau cara, resipinya dikongsikan di bawah:-
KUIH LOPES BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air daun pandan
1/2 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau
1 helai daun pandan
1 mangkuk kecil kelapa parut | putih saja dan gaul dengan sedikit garam BAHAN SOS GULA MELAKA:
2 keping gula melaka
3 sudu makan gula pasir
2 cawan air
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam CARA MEMASAK:
Cuci beras pulut, kemudian rendam dengan persama air pewarna hijau dan air kapur selama setengah jam.
Panaskan pengukus, sambil itu, toskan pulut dan masukkan dalam loyang, gaulkan bersama santan, daun pandan dan sedikit garam. Gaul rata dan kukus.
Bila santan kering, kacau rata supaya pulut masak sekata, dan kukus lagi hingga masak.
Sementara tunggu pulut sejuk sedikit, kukus kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam tadi. Kukus lebih kurang 5 minit.
Pulut yang telah dikukus tadi masukkan dalam loyang yang dialas dengan plastik, padatkan pulut tersebut. Kemudian terap dengan acuan bulat.
Seterusnya gaulkan dengan kelapa parut. Ketepikan.
Untuk sediakan sos gula melaka. Masukkan semua bahan dalam periuk, renehkan dengan api kecil.
Bila air gula sudah likat, tutup api dan biarkan sejujk.
Setelah sejuk boleh hidangkan dengan pulut tadi.
INFO: Selain dikukus, pulut juga boleh dimasak menggunakan periuk nasi biasa.