Bubur wadai kepeng ini memang tak asing kalangan orang Banjar. Bubur yang sama bagi masyarakat Jawa dikenali sebagai bubur candil.
Sedapnya memang tak dinafikan, bebola dari tepung pulut yang kenyal dihirup bersama kuah santan aroma pandan yang manis berlemak memang enak sekali.
Bagi yang teringin nak makan, boleh cuba buat sendiri guna resipi di bawah.
Resipi Wadai Kepeng Atau Bubur Candil
Ads
Bahan Bebola Pulut
3 cawan tepung pulut
½ sudu teh garam
Air secukupnya
Bahan Bubur
2 cawan air
1 ketul gula kabung
4 sudu besar gula merah
4 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam
½ mangkuk sagu (direndam dulu lebih kurang 10 minit)
3 cawan santan
3 helai daun pandan (disimpul)
Cara memasak
1. Satukan tepung pulut dan garam, tuangkan air sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh yang tak melekat di tangan. Kalau suka warna-warni, boleh letak pewarna pada doh tepung pulut. Gentel bulat-bulat, kemudian tekan sedikit di tengah, ala-ala bentuk kepeng (duit syiling zaman dulu).
2. Rebus air hingga mendidih, masukkan bebola doh tadi. Bila dah timbul, angkat dan rendam dalam air biasa supaya tak melekat.
3. Dalam periuk lain, masukkan air, gula kabung, gula merah, gula pasir, garam dan daun pandan. Masak sampai gula larut dan kuah mendidih wangi.
Ads
4. Masukkan sagu yang dah direndam, kacau rata. Bila sagu mula jernih, masukkan santan.
5. Akhir sekali, masukkan bebola pulut yang dah direbus tadi. Perasakan manis, lemak supaya cukup rasa. Siap untuk dihidang!
Ads
INFO
‘Wadai’ dalam bahasa Banjar bermaksud kuih atau hidangan manis, manakala ‘Kepeng’ pula merujuk pada duit syiling lama yang bulat dan ada lubang di tengah. Sebab itu bebola pulut dalam bubur ini digentel bulat dan ditekan tengah-tengah, jadi bentuknya sama macam duit kepeng zaman dulu!
Tercari-cari juadah mudah untuk dijadikan hidangan minum petang? Resipi Ubi Kayu Pelangi perkongsian Pn Qiha Fareesya ni antara yang sedap dan mudah untuk dicuba.
CARA MASAK UBI KAYU PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi kayu
2 genggam kelapa parut putih – dikukus seketika supaya lambat basi
Serbuk agar-agar warna jernih
Gula
Garam
150ml santan kotak
Pewarna pilihan secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Ubi kayu dipotong kecil. Kemudian kisar dengan sedikit air. 2. Perah kisaran ubi kayu menggunakan penapis kain. Jangan sampai terlalu kering. 3. Biar air perahan di dalam bekas dan jangan dibuang. Beningkan seketika supaya pati ubi kayu mendap di dasar bekas. Buang air di bahagian atas. 4. Ambil pati mendapan ubi kayu dan gaul dengan ubi kayu yang diperah tadi hingga sebati. 5. Panaskan pengukus dan sediakan loyang atau bekas bersesuaian. Lapik plastik bagi memudahkan kuih dikeluarkan dari acuan. 6. Satukan semua bahan kecuali pewarna, garam dan gula. Gaul sebati. 7. Bahagikan kepada 3 bekas untuk diwarnakan dan ditambah perasa. 8. Tambah gula dalam bekas berisi adunan hijau. Jumlah gula bergantung pada selera masing-masing. 9. Lapisan kuning di tambah dengan sedikit garam. Gaul sebati. 10. Bagi lapisan pink, ia juga ditambah gula secukupnya supaya menjadi lapisan manis. 11. Ambil adunan hijau. Ratakan dalam loyang. Kukus selama 10 minit. 12. Masukkan lapisan kuning. Ratakan dan kukus lagi selama 10 minit. 13. Akhir sekali, masukkan lapisan berwarna pink. Ratakan dan kukus hingga masak. 14. Bila kuih sudah masak sempurna, keluarkan dari periuk kukusan dan biarkan sejuk sebelum dipotong.
15. Gaul potongan kuih ke dalam parutan kelapa yang sudah digaul dengan sedikit garam. Sedia untuk dinikmati.
Banyak resipi yang boleh diolah dari kacang hijau, antaranya kuih lepat kacang hijau yang dikongsikan ini. Jarang sekali kita mendengar atau merasai , apa kata kamu cuba resipi air tangan mak ni, mesti sedap. Selamat mencuba!
RESIPI LEPAT KACANG HIJAU
BAHAN-BAHAN:
150gm tepung beras
50gm tepung jagung
1 cawan gula merah
1 1/2cawan air
1/2cawan gula pasir (ikut kemanisan)
1 1/2cawan santan kotak
1 cawan kacang hijau (direbus dulu)
1/2sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
Satukan tepung beras , tepung jagung , santan dan air dalam satu mangkuk dan gaul hingga sebati..
Tapiskan kedalam periuk dan buka api perlahan masukkan gula, gula merah n garam dan kacau sampai pekat likat jangan behenti kacau.. kalau behenti akan berketul.. (masa dah pekat sikit masukkan kacang hijau)
Biarkan sejuk sikit baru masukkan kedalam daun pisang.. boleh kukus dan boleh masukkan kedalam peti sejuk..
Melalui facebook Rasa Share Resipi, Riesha Liena berkongsi resipi apam jagung. Dimaklumkan bahawa apam jagung adalah kegemarannya disebabkan rasanya yang lemak manis.
Dengan menggunakan resipi yang dikongsikan ini, anda boleh dapat 31 biji apam. Berbaloi sangat, kan?
Jom kita lihat resipinya.
APAM JAGUNG
BAHAN-BAHAN
1 cawan air suam
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air
3/4 cawan gula
2 sudu kecil yis mauripan
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar serbuk santan
1/2 sudu kecil garam
2 cawan tepung beras (ayak)
1 cawan tepung gandum (ayak)
Pewarna kuning (jika suka)
1 cawan penuh jagung creamy dalam tin
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua bahan dalam pengisar. Kisar halus.
2. Jika mahu jagung kasar, jangan kisar jagung.
3. Peram selama 2 jam.
4. Sapu acuan dengan sedikit minyak masak supaya tidak melekat ketika hendak keluarkan apam.
5. Masukkan adunan dalam acuan. Panaskan pengukus.
6. Masukkan apam ketika air betul-betul mendidih. Air kukusan jangan terlalu banyak sangat.
7. Kukus selama 15 minit.
Kukus.Selepas dikukus.Boleh buat bentuk lain.Gebu jadinya.Nampak sedap!
Tip simpan rebung ini kena tahu sebab ramai yang suka makan rebung, tapi nak dapatkan rebung segar bukan selalu ada. Musim-musim tertentu saja rebung...