Sedapnya jika menikmati Bubur Candilni. Lemak-lemak manis kuahnya, ditambah pula dengan doh Candil yang lembut, memang tidak puas dimakan. Saudari Norasikin Termizi ada kongsikan resipinya. Kuantiti bahan tidak terlalu banyak dan sesuai untuk saiz hidangan 3-4 orang makan. Jom cuba!
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan dan uli sampai jadi doh. 2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna pilihan.
Ads
3. Sementara menguli doh, didihkan air dalam periuk. 4. Cubit doh dan bulatkan. Kemudian masukkan ke dalam periuk. Biarkan hingga timbul. Bila doh timbul, maksudnya ia telah masak. Tidak perlu dikacau.
5. Angkat doh dan letak dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan.
BAHAN KUAH SANTAN MANIS:
4 cawan air
2 ketul gula melaka – boleh guna gula merah @ gula pasir – beli online disini
1 ½ sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air – beli online disini
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK: 1. Masukkan air, gula melaka dan simpulan daun pandan ke dalam periuk. Masak sehingga gula melaka larut. 2. Masukkan santan dan secubit garam untuk menaikkan rasa lemak santan. Masak sehingga mendidih. 3. Seterusnya masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. 4. Rasa kuah, jika kurang manis, boleh tambah gula merah @ gula pasir. 5. Masukkan doh tepung. Sedia untuk dinikmati.
TIP: Masa nak uli doh dengan pewarna, jangan letak pewarna banyak sangat. Nanti bila doh sudah masak, warna akan jadi lebih terang/gelap. Jika sebelum masak pun sudah terang, lepas masak takut warna terlalu terang dan rasa takut untuk dimakan.
1. Satukan semua bahan kecuali tepung, minyak dan susu cair. 2. Mixer bahan tadi sampai jadi putih gebu. 3. Kemudian, baru tuang susu cair dan minyak. Mixer hingga sebati, kemudian baru tuang tepung.
Sedapnya Kuih Serabai. Ia merupakan salah satu dari kuih tradisionalorang dulu-dulu dan popular di kalangan rakyat Malaysia. Berbentuk seakan apam, Kuih Serabai ini biasanya yang dinikmati bersama kuah manis atau jika masih bermusim, boleh dimakan bersama kuah durian. Teringin nak rasa? Jom cuba resipi perkongsian saudari Zaty Hashimni. Memang sedap.
2. Peram adunan sehingga naik sekali ganda dan berbuih. Adunan siap untuk dibakar.
3. Oles minyak pada pan acuan dan pastikan pan betul-betul panas sebelum diletakkan adunan.
4. Sukatan 1 adunan ini akan dapat dalam 88 keping serabai.
BAHAN KUAH DURIAN: 1 kg isi durian frozen 1 mangkuk santan pekat – beli online disini ½ mangkuk gula merah basah – beli online disini ¼ mangkuk gula pasir – beli online disini Garam secukup rasa 5 sudu makan tepung gandum + air Daun pandan
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan dan reneh hingga masak. Hidangkan bersama kuih serabai tadi.
PETUA UNTUK ELAK ACUAN MELEKAT
1. Panaskan pan serabai hingga betul-betul panas baru oleskan minyak dan letak adunan.. 2. Api jangan kuat. Kalau melekat juga, goreng telur dalam pan dan angkat. Kemudian boleh guna pan macam biasa. Insyaallah tak melekat.
Periuk tekanan atau ‘pressure cooker’ memang jadi penyelamat bila nak masak hidangan yang biasanya ambil masa lama seperti rendang daging, sup tulang dan lain-lain. Tapi sebenarnya, banyak lagi resipi mudah yang boleh dimasak guna periuk ni. Jom tengok dan cuba sendiri – confirm senang dan menjimatkan masa!
Pukul telur, gula, mentega dan esen vanilla hingga sebati.’
Kemudian masukkan tepung. Adun rata.
Bahagikan adunan kepadaq dua bahagian. Satu pada adunan asal dan satu bekas ditambah dengan serbuk koko.
Tuang adunan berselang seli ke dalam acuan.
Alas inner pot dengan redai besi. Letak acuan dan tutup periuk.
Selaraskan tombol pressure, set ‘high pressure’ selama 60 minit.
Buka periuk dan lihat kek. Jika permukaan kek nampak perang, tandanya kek telah masak. Boleh juga dicucuk dengan lidi untuk memastikan kek masak sempurna.
8 ekor ikan selayang | dibuang kepala dan ekor, bersihkan
1 cawan puri tomato
2 biji tomato cincang
1 biji bawang besar | hiris kasar
5 ulas bawang putih | cincang
1/3 cawan minyak
1 sudu halba campur | kalo tak suka boleh skip atau letak sikit je
Sedikit air | jumlah agak-agak supaya tak kering dan melekat pada periuk
CARA MEMASAK:
Tumis bawang besar hingga wangi dan masukkan bawang putih.
Masukkan tomato cincang dan ikan.
Masukkan puri tomato dan halba campur.
Masak dengan api sangat perlahan. Saya guna periuk ajaib. Saya masak selama 8 jam sampai tulang lembut. Sambil-sambiltu check air supaya tak melekat ikan kat periuk. Boleh guna slow cooker.
Boleh frozen kan. Masuk dalam pek kecil dan bekukan. Ambil satu setiap kali masak
Nota 1: saya tak letak garam atau gula ya. Boleh tambah jika suka
Nota 2 : Kalau guna noxxa, masak ‘high pressure’ dalam 90 minit.
Nota 3 : Air jangan banyak sangat. Sekadar untuk bagi ikan tak melekat pada periuk. Check air selalu. Kalau air banyak sangat ikan mudah hancur.