Sedapnya jika menikmati Bubur Candilni. Lemak-lemak manis kuahnya, ditambah pula dengan doh Candil yang lembut, memang tidak puas dimakan. Saudari Norasikin Termizi ada kongsikan resipinya. Kuantiti bahan tidak terlalu banyak dan sesuai untuk saiz hidangan 3-4 orang makan. Jom cuba!
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan dan uli sampai jadi doh. 2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna pilihan.
Ads
3. Sementara menguli doh, didihkan air dalam periuk. 4. Cubit doh dan bulatkan. Kemudian masukkan ke dalam periuk. Biarkan hingga timbul. Bila doh timbul, maksudnya ia telah masak. Tidak perlu dikacau.
5. Angkat doh dan letak dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan.
BAHAN KUAH SANTAN MANIS:
4 cawan air
2 ketul gula melaka – boleh guna gula merah @ gula pasir – beli online disini
1 ½ sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air – beli online disini
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK: 1. Masukkan air, gula melaka dan simpulan daun pandan ke dalam periuk. Masak sehingga gula melaka larut. 2. Masukkan santan dan secubit garam untuk menaikkan rasa lemak santan. Masak sehingga mendidih. 3. Seterusnya masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. 4. Rasa kuah, jika kurang manis, boleh tambah gula merah @ gula pasir. 5. Masukkan doh tepung. Sedia untuk dinikmati.
TIP: Masa nak uli doh dengan pewarna, jangan letak pewarna banyak sangat. Nanti bila doh sudah masak, warna akan jadi lebih terang/gelap. Jika sebelum masak pun sudah terang, lepas masak takut warna terlalu terang dan rasa takut untuk dimakan.
Manisan ini adalah salah satu juadah berbuka puasa yang digemari ramai. Menggunakan bahan-bahan yang ringkas tetapi rasanya sangat enak. Popular sepanjang zaman.
BAHAN-BAHAN:
Untuk Doh Tepung Pulut:
1 cawan tepung pulut
Pewarna merah jambu
Sedikit air
Untuk Kuah:
1/2 cawan Melaka
1/2 cawan air
1/2 biji kelapa parut
2 helai daun pandan
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan doh tepung pulut. Masukkan tepung pulut dalam mangkuk bersama sedikit garam.
Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga tepung tak melekat di tangan dan bekas.
Tambahkan pewarna merah jambu dan uli lagi sehingga warna itu sekata.
Bentukkan doh seperti guli dan tekan tengannya.
Panaskan air dalam periuk, setelah mendidih masukkan doh yang telah dibentuk.
Tunggu sehingga doh timbul, angkat dan masuakkan dalam bekas berisi air.
Sementara itu, di dalam periuk masukkan gula bersama air, biarkan mendidih hingga gula larut sepenuhnya.
Masukkan kelapa parut dan secubit garam, gaul rata.
Resipi kek oren upside down ini memang cukup istimewa. Walaupun kali pertama mencuba, kalau ikut sukatan dengan betul hasilnya memang menjadi cantik dan menjadi.
Potongan oren di bahagian atas bukan saja menyerikan rupa kek, malah memberi rasa masam manis yang seimbang dengan kek gebu di bawahnya.
Selain itu, aroma oren yang harum semerbak buat kita tak sabar nak potong dan menikmatinya. Kek ini sesuai dijadikan hidangan minum petang, majlis keraian atau sebagai pencuci mulut yang ringan selepas makan.
Resipi Kek Oren Upside Down
Bahan-bahan
4 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum
1 sk esen vanilla
1 sk baking powder
1 sk baking soda
1 sb ovallate
1/3 cawan jus oren
1 sb pati Sunquick
1 sb parutan kulit limau
1 cawan gula
1/2 cawan minyak jagung/minyak masak
1 biji limau sunkist – potong nipis
1 1/2 cawan air
1 cawan gula (untuk sirap oren)
Cara Penyediaan
1. Didihkan air bersama gula, masukkan hirisan limau sunkist. Masak hingga limau lembut, ketepikan seketika.
2. Bagi adunan kek, pukul semua bahan kecuali minyak hingga kembang dan gebu (7–10 minit, ikut jenis mixer).
3. Masukkan minyak, kacau sebati dengan kelajuan mixer paling rendah. Tutup mixer bila sebati.
4. Sapukan loyang bersaiz 7 atau 8 inci dengan minyak, lapik baking paper. Susun hirisan limau yang dimasak sirap tadi.
5. Tuang adunan ke dalam loyang.
6. Bakar pada suhu 140°C selama 45 minit. Uji dengan lidi, jika keluar bersih bermakna kek sudah masak.
Tip kek oren upside down makin cantik dan sedap
Pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu supaya kek masak sekata.
Susun hirisan oren rapat-rapat di dasar loyang untuk hasil lebih cantik bila diterbalikkan nanti.
Kalau suka lebih aroma, boleh tambah sedikit parutan kulit oren ketika menyediakan sirap.
Kek ini boleh disimpan dalam peti sejuk untuk lebih tahan lama, tetapi biar kembali ke suhu bilik sebelum dihidang.
Petang-petang macam ni, memang sedap kalau dapat makan kuih muih manis. Bagi anda yang gemar makan kuih muih asli tradisi, boleh cuba buat Kuih Bengkang Tumis Utara hasil perkongsian saudara Are Peace. Nampak sedap! Jom cuba.
RESIPI KUIH BENGKANG TUMIS UTARA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula
1 cawan jus pandan ( boleh juga guna sedikit perasa pandan dan campur dengan air menjadikan 1 cawan)
2 cawan tepung gandum
1 kotak kecil santan
2 sudu makan mentega
3 biji telur
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau
1 1/2 cawan air
Bahan B:
4 – 5 ulas bawang merah | dihiris nipis
2 sudu makan minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan A dan kisar hingga sebati. (guna blender je)
2. Masukkan 2 sudu besar minyak dalam kuali dan tumis bawang merah hingga harum dan kekuningan.(jangan sampai hangit.Agak-agak layu je sebab nanti bila bakar, bawang akan hangit.
3. Tuang bawang tumis ke dalam loyang dan seterusnya tuang adunan yang dikisar tadi.Bawang tumis tadi akan naik ke permukaan bengkang.
4. Seterusnya bakar di dalam ketuhar dengan suhu 180’c selama 1 jam 15 minit atau sehingga masak. Guna api atas dan bawah.
Cinnamon roll memang sedap jadi hidangan waktu petang. Memang boleh buat sendiri tapi mengenangkan nak membuatnya kena uli doh bagai ramai yang lebih suka...