
Tart telur ini antara yang selalu kita beli bila pergi bakeri. Harganya dalam RM2-RM3 juga sebiji.
Rasa lemak manis dengan kulit yang rangup memang syok makan. Makan sebiji memang tak puas. Kalau satu famili suka makan desert ini apa kata buat sendiri tapi dengan cara yang lebih mudah.
Buat pakai kuali atau pan saja. Caranya boleh ikut perkongsian Ct Zuraihan
Buat tart telur guna kuali saja
Bahan untuk kulit tart:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan majerin(saya guna butter)
1 biji telur
Secubit garam
Cara membuat:
- Gaul semua bahan sampai jadi doh, kemudian tekan dalam pan/ kuali
Bahan untuk inti:
1 1/2 cawan susu cair
3 biji telur
1sudu besar tepung kastad
1 sudu besar tepung jagung
1-5 sudu gula (ikut manis yang kita mahu)
Sedikit esen vanilla
Cara membuat:
- Campurkan semua bahan dan pukul.
- Tuang atas doh dan masak api kecil. Tutup dengan penutup masak lebih kurang 30-40 minit.
- Satu hidangan boleh dapat dalam 9 keping macam dalam gambar di bawah.
Selamat mencuba!
Sumber: Ct Zuraihan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Resipi, Petua & Tip Cara Hasilkan Kuih Pau Yang Gebu & Lembut

Kuih pau merupakan sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung dan yis, diuli dan dibentuk bulat serta mempunyai inti di dalam.
Pelbagai jenis yang ada seperti daging, isi ayam, coklat, mentega kacang, kacang merah dan banyak lagi.
Namun untuk mendapatkan bentuk pau yang gebu dan tekstur yang lembut, ada petua yang boleh diikut. Sebenarnya, kuantiti air bergantung pada jenis tepung yang digunakan.
Petua dan tip cara buat kuih pau yang dikongsi Zainoor Aliza Ali ini, diharap dapat membantu mereka di luar sana untuk menghasilkan kejadian pau yang terbaik.
RESIPI PAU 1
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum (guna tepung cap lili kuning) – beli online di sini
11g @ 1 peket yis – beli online di sini
2 sudu kecil baking powder
4 sudu besar gula – beli online di sini
4 sudu besar minyak masak – beli online di sini
2 ½ cawan air
1 sudu besar shortening
1 sudu besar ovalette
Sedikit marjerin (semasa uli)
RESIPI PAU 2
BAHAN-BAHAN:
3 ½ cawan tepung gandum (guna tepung cap bunga ros)
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat
½ sudu kecil garam
4 sudu besar minyak masak
1 cawan air
RESIPI PAU 3
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum
2 peket yis
3 sudu besar gula
3 ++ cawan air (lebih kurang 770ml)
6 sudu besar minyak masak
6 sudu besar susu tepung
RESIPI PAU 4
BAHAN-BAHAN:
1 peket yis (11gm)
1 cawan air
2 sudu besar gula
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar marjerin
1 sudu teh garam
2 sudu besar minyak masak
RESIPI PAU 5
BAHAN-BAHAN:
2 sudu besar yis (1 peket 11gm)*
2 sudu besar gula*
2 sudu besar susu tepung*
½ cawan air suam*
(* bahan bancuhan)
500gm tepung pau
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar shortening
1 sudu besar baking powder
1 cawan air
TONTON Ayam Buttermilk Salted Egg Bestari & Kari Udang Bestari
CARA-CARA:
1. Uli doh sehingga tidak melekat di tangan (20 minit). Rehatkan doh dan tutup rapat selama 45 minit -1 jam. Biarkan adunan kembang.
2. Bila doh dah kembang, ambil sikit adunan dan bentukkan bebola kecil.
3. Kemudian tekan dan ratakan sedikit di bahagian tengah (canai pun boleh tapi jangan nipis sangat) dan masukkan inti.
4. Setelah itu tutup dan letakkan di atas potongan kecil kertas atau daun pisang.
5. Dah boleh susun dalam bekas kukusan. Biarkan sekejap. Bila air dah mendidih, kukuskan pau selama 7 minit. Balut penutup kukusan dengan kain bagi mengelak wap jatuh ke atas pau.
6. Selepas 7 minit buka penutup pau dan kukus tanpa penutup dalam 2 -3 minit dan tutup api. Rehatkan sekejap pau dalam kukusan sebelum dikeluarkan.
7. Untuk mengelakkan pau mengecut, jangan kukus lama sangat.
TONTON Creamy Garlic Butter Chicken
INTI DAGING: (untuk 500gm tepung)
1 labu bawang besar | dicincang
1 cawan daging cincang
4 biji kentang | dipotong dadu
½ sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar serbuk rempah kari
Garam
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MASAK:
Tumis bawang hingga terbit bau. Masukkan rempah kari. Kacau dan masukkan daging. Biarkan sekejap. Masukkan kentang dan sedikit air. Bila kentang dah empuk, masukkan lada hitam dan garam.
INTI AYAM: (untuk 1kg tepung)
6 ketul ayam | diambil isi & dipotong kecil
10 biji kentang | dikupas kulit & dipotong dadu
2 labu bawang besar | dicincang halus
4 sudu besar cili kering kisar
6 sudu besar rempah kari ayam
1 kiub ayam
Garam
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MASAK:
1. Tumis bawang hingga terbit bau. Masukkan cili kisar. Tumis hingga garing.
2. Masukkan rempah kari dan daun kari. Masukkan ayam dan sedikit air. Masukkan kentang dan kiub ayam, masak hingga sedikit kering. Perasakan garam.
INTI COKLAT: (untuk 500gm tepung)
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1 cawan susu segar
1 cawan minyak masak
2 sudu besar tepung jagung
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA MASAK:
1. Bancuh kesemua bahan. Basak dengan api kecil. Sentiasa kacau hingga jadi pekat, ketulan lembut dan terbit minyak (macam kejadian kole kacang).
2. Angkat dan biarkan sejuk. Sejatkan minyak sebelum diisi inti ke dalam doh.
NOTA:
1. Lepas doh dah kembang (2x ganda) tak boleh dibiarkan terlalu lama. Doh akan bertambah kembang dan bila dikukus, kuih akan mengecut.
2. Masa isikan inti, tarik ke bahagian bawah untuk tutupkan kuih (buat bunjut). Bahagian bawah akan jadi tebal sedikit. Jadi kena cubit keluarkan sedikit doh di bahagian bawah supaya doh masak sekata.
3. Masa mengukus, penutup kukusan kena balut dengan kain untuk elak air menitis pada kuih.
4. Lepas 7 minit kuih dikukus, buka tutup kukusan dan kukus 2-3 minit tanpa penutup kukusan.
5. Ada beberapa sebab pau mengecut bila dah masak:
i) Doh terlebih kembang (overproofing).
ii) Kukusan kena balut penutupnya. Kalau kukusan buluh tak perlu balut.
iii) Terlebih masa mengukus.
iv) Lepas masak, terus buka keseluruhan penutup kukusan. Sebenarnya kena buka sikit-sikit dulu.
v) Api dapur tak boleh terlalu besar.
Kredit resipi: Zainoor Aliza Ali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Baru Nak Belajar Buat Karipap? Ini Resipi A Sampai Z Karipap Gerenti Jadi.
Kuih Tepung Kapur, Rupa Seperti Kuih Kaswi Tapi Rasa Berbeza
Buat Sendiri Shawarma Wrap Homemade, Lagi Puas & Isi Lebih Banyak
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Rojak Singapore Sedap. Bekas Peniaga Ini Kongsi Resipi

Ada yang suka makan Rojak Singapore? Bolehlah cuba masak sendiri untuk keluarga. Menurut empunya resipi; Radenz Dotter menu ini adalah bahan jualan beliau semasa PKP tempoh hari. Bermula dari 30 pek hinggalah meningkat kepada beratus pek. Jadi bagi yang berniat untuk berniaga, menu ini salah satu yang boleh dicuba. Sedap & mudah. Malah sesuai juga dimasak untuk hidangan keluarga tercinta. Jom cuba!
CARA MEMASAK ROJAK SINGAPORE SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN SOS:
- Bawang merah – beli online disini
- Bawang putih – beli online disini
- Sos cili – beli online disini
- Udang kering – pilih jenis yang elok – beli online disini
- Gula
- Garam
- Aji
- Kacang tanah – goreng terlebih dahulu – beli online disini
- Bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah
- Cili kering kisar – beli online disini
BAHAN-BAHAN LAIN:
- Aneka bebola
- Tauhu goreng
- Paru goreng
- Ubi kentang rebus – digoreng
- Telur rebus
- Salad
CARA MEMASAK:
1.Untuk memasak sos, kisar bawang merah, bawang putih dan cili kisar.
2.Kisar udang kering menggunakan blender ekring.
3.Panaskan minyak masak dan tumis bawang kisar sampai pecah minyak.
4.Masukkan udang kering kisar.
5.Seterusnya masukkan air dengan secukupnya. Masak hingga mendidih.
6.Bila telah betul-betul mendidih, masukka sos cili, gula, garam dan aji. Tambahkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
7.Bila kuah telah pekat, padamkan api.
8.Sebelum hidang, masukkan kacang tanah goreng yang telah dikisar menggunakan blender kering.
9.Goreng bahan-bahan Rojak Singapore yang digemari.
10.Potong bahan-bahan lain dengan secukupnya dan siram sos. Sedia untuk dinikmati.
NOTA: Sukatan bahan bergantung pada jumlah yang nak disediakan
Kredit resipi & foto: Radenz Dotter
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Hilangkan Batuk Guna Bawang Putih & Madu. Memang Berkesan!

Cuaca Malaysia yang sentiasa berubah panas dan lembap adalah salah satu faktor untuk mudah diserang batuk terutama sekali bila tiba musim perayaan atau musim buah-buahan. Selain mengambul ubat yang dibekalkan oleh pakar perubatan, kita juga boleh cuba cara semulajadi.
Menerusi perkongsian Puan Iza Haliza Mohd Zain, memberi petua mudah untuk menghilangkan batuk dengan hanya menggunakan madu dan bawang putih. Antara yang diperlukan ialah:
CARA ATASI MASALAH BATUK SECARA SEMULAJADI
BAHAN-BAHAN
- 1 botol kecil madu
- 3 ulas bawang putih
CARA-CARA
- Bawang putih dicincang halus.
- Campurkan madu dengan bawang putih. Biarkan selama 3 jam.
- Cadangan pengambilan, setiap jam, minum satu sudu makan.
Kredit resipi dan gambar: Iza Haliza Mohd Zaid