Buat Sendiri Sosej Di Rumah, Lebih Bersih Dan Terjamin Kandungannya

Share

Kanak-kanak memang menggemari sosej. Tetapi, adakala kandungannya membuatkan kita ragu-ragu untuk membeli yang ada di pasaran. Jadi, apa kata kita buat sahaja sosej di rumah.

Sebenarnya, tidaklah sesukar mana untuk menghasilkan sosej sendiri. Tambahan lagi, kita boleh menambah bahan-bahan untuk lebih sedap dinikmati.  

Terdahulu, ramai yang telah berkongsi resipi ini. Tetapi kali ini, apa kata kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Rosmirah Yussof ini.

BAHAN-BAHAN:

4 ketul dada ayam

½ batang lobak merah (dipotong nipis) – Boleh beli online di sini

*Boleh juga masukkan sayuran lain jika suka.

3 batang daun sup

1 ulas bawang besar (dihiris nipis)

3 ulas bawang putih – Boleh beli online di sini

Sedikit garam – Boleh beli online di sini

1 sudu stok ayam (boleh guna 1 ketul kiub ayam)

CARA MEMASAK:

1. Campurkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga lumat.

2. Ini bahan yang telah siap dikisar. Jika agak pekat, boleh tambahkan sedikit air untuk memudahkan dipaipkan ke dalam plastik.

3. Kaup balikkan supaya sebati.

4. Masukkan ke dalam plastik.

5. Masukkan separuh, jangan sampai penuh. Bimbang nanti terkeluar di bahagian belakang.

6. Kemudian, gunting pula di bahagian hujung.

7. Picitkan ke dalam plastik aiskrim. Pastikan hujung plastik aiskrim di sebelah belakang dipotong supaya tiada tekanan udara dan memudahkan adunan dimasukkan.

8. Kemudian, baru diikat kembali kedua-dua hujung plastik aiskrim.

9. Bagi yang tak suka gunakan plastik aiskrim, boleh bungkus menggunakan daun pisang ataupun aluminium foil.

10. Paipkan adunan memanjang ikut kesesuaian. Gulung adunan dan ikat bahagian hujung kanan dan kiri daun.

11. Ini adunan yang telah siap dibungkus menggunakan plastik aiskrim dan juga daun pisang.

12. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus antara 15 hingga 20 minit.

13. Setelah siap, bolehlah diangkat dan disejukkan.

14. Setelah sosej, bolehlah dibuka pembalut sosej.

15. Panaskan minyak dan boleh mula menggoreng.

16. Goreng dan balik-balikkan sampai kekuningan. Boleh juga dipanggang atau dibakar di dalam oven.

17. Inilah hasil sosej yang telah siap digoreng. Jika ada lebihan, bolehlah disimpan ke dalam bekas dan disejuk bekukan.

Kredit: Rosmirah Yussof

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

IKLAN