
Roti loaf atau roti keping memang stok makanan yang sentiasa ada di rumah dan biasanya roti ini kita beli. Tapi kalau di rumah dan ada breadmaker apa kata cuba buat sendiri.
Roti loaf homemade ini dah tentu lebih sedap dan sihat kerana tiada penggunaan bahan pengawet. Paling penting ia air tangan sendiri.
Jika mahu hasil roti yang kita hasilkan sama gebu macam kita beli boleh ikut cara yang dikongsi oleh Hehiman Sakuan.
Buat sendiri Roti loaf homemade
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
1 sudu makan marjerin
3 sudu gula
1 cawan susu (full cream/lowfat/fresh)-suam
(1 cup air suam campur dengan 2 sdm susu tepung)
1 sudu makan yis
Sedikit garam
Cara membuat:
1. Gula, susu (suam) dan yis gaul dan biarkan berbuih sekejap.
2. Kemudian masukkan dalam adunan tepung bersama garam. Uli sekejap(boleh guna bread maker atau tangan) kemudian masuk marjerin.
3. Uli lagi hingga elastik. Selepas itu biarkan doh naik seketika (double in size).
4. Bentukkan dan masuk dalam acuan yang disapu dengan marjerin. Bentukkan dan bakar. Sebelum itu sapu juga bahagian atas doh dengan marjerin.
5. Bakar dalam oven suhu dalam 200-230 darjah celsius, masa 30-45 minit (bergantung kepada oven masing-masing). Guna api atas dan bawah.
6. Bila bahagian atas roti dan bertukar kekuningan macam dalam gambar boleh keluarkan.
Resipi ini boleh digunakan untuk cinnamon rolls juga.
Sumber: Hehiman Sakuan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Idea Bakeri & Pastri Enak

Kali ini RASA menampilkan lima lagi idea bakeri dan pastri dari Kolej Yayasan Felda, Pahang. Team chefnya diketuai oleh Chef Mohahamad Rizam Hussin dari Kuala Lumpur bersama tenaga pengajar muda kolej,Chef Nik Norshaziati Pauzi dan Chef Mohamad Saizi Awang.Nikmati keenakan muffin cranberi, pastri lapis gebu, biskut rangup dan quiche lemak berkrim yang sedap dijamu bila-bila masa. Jom semak resipi sajian bakeri dan pastri kesukaan ramai.
1. DRY CRANBERRY ORANGE MUFFIN
BAHAN-BAHAN :
- 130gm tepung gandum
- 1 ½ sudu teh baking powder
- ½ sudu teh garam
- 85gm cranberi kering
- 110gm mentega
- 200gm gula kastor
- 2 biji telur
- 2 sudu teh esen vanila
- 1 biji buah oren | diparut kulit sahaja
- 125ml susu segar
CARA MEMASAK :
1. Satukan kesemua bahan kering dalam satu bekas termasuk dengan cranberi kering
parutan kulit oren dan sebatikan.
2. Pukul gula kastor dan mentega hingga kembang, kemudian masukkan telur dan esen vanilla kacau sebati.
3. Kemudian masukkan kesemua bahan kering ke dalam bancuhan adunan tadi selang selikan dengan susu segar dan kacau sebati.
4. Sapukan loyang muffin dengan sedikit mentega dan tuangkan adunan muffin tadi kedalam acuan hingga separa penuh sahaja.
5. Bakar adunan didalam oven dengan suhu 180c lebih kurang 25 minit atau sehingga masak.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Muffin yang kaya dengan rasa cranberi serta lembab dan lembut
Jenis masakan : Muffin
Anggaran kos : RM 20.00
Info chef : Adunan muffin usah dibakar terlalu lama bagi mengelakkannya daripada berderai
2. ALMOND ICE-BOX COOKIES

BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 250gm mentega
- 150gm gula aising
- ½ sudu teh ezen vanila
Bahan B :
- 300gm tepung gandum
- 3gm serbuk penaik
BAHAN C
- 70gm badam keping
Bahan hiasan :
- 500gm coklat putih
- 500gm coklat gelap
CARA-CARA :
1. Bakar badam terlebih dahulu
2. Kacau bahan (A) sehingga sebati
3. Campurkan bahan (A) dan bahan (B) seterusnya gaul dan ramas doh sehingga sebati
4. Kemudian masukkan bahan ( C )
5. Timbang keseluruhan adunan dan bahagi kepada 3
6. Letakkan di atas kertas minyak
7. Gulung dan padatkan adunan menggunakan pembaris dan membentuk panjang
8. Bekukan selama 4 jam atau semalaman
9. Potong adunan yang telah disejukkan
10. Bakar dengan suhu 150 c selama 15 minit
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : bakar
Keistimewaan : Rasanya yang ranggup dan rapuh bila dimakan
Jenis masakan : Biskut
Anggaran kos : RM 13.00
INFO CHEF : Kacang badam perlulah dibakar terlebih dahulu untuk mendapatkan biskut yang rangup.
3. CHEEZY CHICKEN QUICHE
BAHAN -BAHAN :
Bahan kulit pai :
- 250gm tepung gandum
- 150gm mentega
- Secubit garam
- 60-80ml air
Bahan inti quiche :
Bahan A :
- 160gm bawang holand | dihiris
- 3 sudu besar minyak masak
Bahan B :
- 80gm daging ayam | didadu
- 80gm keju parmesan | diparut
Bahan C:
- 3 biji telur
Bahan D :
- 200gm susu segar
- 150gm whipping krim
- 20gm tepung gandum
- Garam secukup rasa
- Lada sulah secukup rasa
- 2gm serbuk kulit kayu manis
CARA MEMASAK :
Cara membuat kulit pai :
1. Potong dadu mentega menjadi potongan kecil dan gaulkan dengan tepung menjadi seperti serbuk roti
2. Tambah dan adun menjadi doh. Bentukkan ia menjadi bebola dan leperkan. Balut dengan pembalut plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 20 minit
3. Canaikan doh di antara 2 helai pembalut plastik menjadi 3mm tebal dan sedia digunakan di dalam acuan pie.
4. Canaikan doh pastri tadi dan masukan dalam acuan pie tusukkan pastri dengan garfu dan bakar didalam oven dengan suhu 190 C selama 15 minit
Cara membuat inti :
1. Tumiskan bahan (A) sehingga bawang menjadi perang dan lembut biarkan sehingga sejuk
3. Masukkan bahan (A) yang telah sejuk ke dalam kulit pastri, masukkan bahan(B) dan (C) di atas
4. Pukul bhn (D) hingga rata dan tapiskan , tuangkan ke dalam kulit pastri yang sudah siap dibakar tadi
5. Bakar pada suhu 200oc selama 15 minit
6. Keluarkan dan siap untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Kulitnya yang rapuh dan sedap dengan inti ayam berkrim penuh berperisa
Jenis masakan : Pai
Anggaran kos : RM 29.00
INFO CHEF : Pastri akan menjadi retak jika pai dibakar terlalu lama. Untuk inti jangan terlalu lama masak setelah krim whipping dimasukkan
4.VOL-AU-VENT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 100ml air sejuk
- 250gm tepung roti
- 20gm gula kastor
- 5gm garam
- 1 biji telur
- 10gm mentega
- 125gm pastri majerin
Bahan inti :
- 50gm mentega
- 40gm tepung gandum
- 500ml susu segar
- 1 helai daun bay
- 1 biji lada benggala kuning
- 1 biji lada benggala merah
- 200gm udang saiz M | dibuang kulit
- 150gm cendawan butang
- 2 sudu kecil daun parsli segar
- Garam secukup rasa
- Lada sulah secukup rasa
CARA MEMASAK :
Cara membuat doh :
1. Masukkan tepung roti,dan gaul rata,kemudian masukkan garam dan telur,gaul hingga sebati
2. Seterusnya masukkan marjerin dan gaul pastri.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh dan menjadi elastik(buat ujian membrance)
4. Rehatkan doh selama 20minit.
5. Selepas 20 minit,canai doh dengan penggelek (rolling pin) dengan ketebalan 6mm.
6. Kemudian letakkan pastri majerin ke atas doh dan buat “lipatan english” dan canai
dengan ketebalan 6mm , kemudian buat lipatan “book fold” dan simpan dalam chiller selama 20 minit.
7. Keluarkan doh dari chiller dan canaikan doh dengan ketebalan 6mm dan buat lipatan “single fold” dan simpan sekali lagi selama 20 minit. Kemudiankan keluarkan doh dari chiller dan canaikan doh dengan ketebalan 6mm dan buatkan lipatan “single fold” sekali lagi.
8. Keluarkan dari chiller, biarkan doh sementara di luar,biarkan doh menjadi lembut, setelah itu barulah dicanaikan kembali dengan ketebalan 4mm. Tekap doh dengan menggunakan cutter.
10. Kemudian bakar pada suhu 180°c selama 12 minit atau sehingga masak.
Cara masak inti :
1. Cairkan mentega dan gaulkan dengan tepung, kacau selama 30 saat dan masukkan susu segar dengan perlahan-lahan kacau sehingga rata.
2. Kemudian masukkan daun bay,udang , cendawan butang, daun parsli dan masak dengan api yang sederhana sehingga menjadi pekat. Akhir sekali tambahkan perasa secukupnya.
3. Isikan kulit pastri yang telah masak dengan inti tadi sehingga penuh. Hiaskan dan sedia dihidang.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 jam 30 minit
Cara memasak : bakar
Keistimewaan : Rasai kenikmatan makanan laut segar yang dimasak bersama dengan puff pastri yang ranggup.
Jenis masakan : Pastri lapis
Anggaran kos : RM 25.00
INFO CHEF : Inti udang boleh digantikan dengan daging ayam atau sayuran.
5. RED BEAN CROISSANT

BAHAN-BAHAN :
- 100ml air sejuk
- 250gm tepung roti
- 20gm gula kastor
- 5gm garam
- 1 biji telur
- 8gm yis segera
- 10gm mentega
- 125gm pastri majerin
- Pes kacang merah secukupnya | ada dijual di pasaraya
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung roti,yis, dan gaul rata,kemudian masukkan garam dan telur,gaul hingga sebati
2. Seterusnya masukkan marjerin dan gaul pastri
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh dan menjadi elastik.
4. Rehatkan doh selama 20 minit.
5. Selepas 20 minit,canai doh dengan ketebalan 6mm.
6. Kemudian letakkan pastri majerin ke atas doh dan buat “lipatan english” dan canai dengan ketebalan 6mm , kumudian buat lipatan “book fold” (lipat kanan dan kiri) dan simpan kedalam chiller selama 20 minit.
7. Keluarkan doh dari chiller dan canaikan doh dengan ketebalan 6mm dan buat lipatan “single fold” dan simpan sekali lagi selama 20 minit. Kemudiankan keluarkan doh dari chiller dan canaikan doh dengan ketebalan 6mm dan buatkan lipatan “single fold” sekali lagi.
8. Keluarkan dari chiller, biarkan doh sementara di luar biarkan doh menjadi lembut., setelah itu barulah dicanaikan kembali dengan ketebalan 4mm. dan masukkan inti kacang merah dan ratakan sebelum digulung dalam bentuk croissant.
9. Setelah itu, rehatkan croissant selama 10 minit sebelum dibakar,sapukan egg wash ke atas permukaan croissant dan bakar pada suhu 200°c selama 12 minit atau sehingga masak.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 jam 30 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Tekstur croissant yang lembut dan dan gebu dengan inti kacang yang sedap
Jenis masakan : Pastri lapis
Anggaran kos : RM 30.00
INFO CHEF : Pastikan yis jangan bercampur dengan garam supaya yis tidak mati
10 Menu Lazat Sempena Raya Gerenti Jadi Rebutan

Hari raya disambut dengan penuh kemeriahan. Kunjung mengunjungi sudah menjadi amalan kita bagi mengeratkan lagi silaturrahim. Pastinya hidangan yang enak mahu disajikan buat tetamu yang datang nanti.
Sesuai dengan tema Hari Raya, dikongsikan resipi enak menepati citarasa semua. Tambah lazat bila menu ini diolah menggunakan Mentega Anchor , Keju Perfect Italiano Mozzarella, Keju Perfect Italiano Perfect Bakes dan Keju Cheddar Chesdale
10 menu raya ini lazat dan menarik untuk dijadikan juadah hari raya. Tambah enak bila menggunakan Keju Perfect Italiano Perfect Bakes, Lasagna Serunding Ayam memberi rasa yang sempurna. Hidangan ini memang tidak jemu dimakan. Keju Perfect Italiano Perfect Bakes menggabungkan tiga jenis keju iaitu Mozzarella, Cheddar dan Parmesan. Keju ini memberi hasil kerak perang keemasan yang menyelerakan.
Tidak lengkap Raya tanpa Mentega Anchor, mentega tulen warna keemasan semulajadi dengan rasa berkrim dan kaya. Rahsia biskut sedap tentunya dengan menggunakan Mentega Anchor, 100% mentega tulen New Zealand dan diperbuat daripada susu berkualiti tinggi dari lembu yang diberi makan rumput segar. Hidangan biskut dan kek pasti enak menggunakan Mentega Anchor.
Menu yang menggunakan Keju Perfect Italiano Mozzarella enak rasa kerana ia menggunakan 100% keju asli dan memberi regangan sempurna. Keju ini berperisa lembut dengan cairan luar biasa. Taburan Keju Perfect Italiano Mozzarella pada Canai Lasagna Rendang Ayam menjadikan hidangan lebih ‘wow’ dengan regangan yang sempurna.
Croissant juga sedap bila ditambah serunding serta Keju Cheddar Chesdale. Gandingan yang cukup sempurna dan menyelerakan. Bukan sahaja berkhasiat, malah menyedapkan lagi rasa hidangan serta tinggi kalsium dan protein. Memang memikat selera.
Selamat mencuba!
1.LASAGNA SERUNDING AYAM
Bahan-bahan:
- 6-8 keping kepingan lasagna kering
- 150gram Keju Perfect Italiano Perfect Bakes
- Anchor Butter Unsalted secukupnya
Bahan-bahan B (serunding):
- 800gram daging – rebus & siat-siat halus
- 1 cawan santan
- ¼ cawan air asam jawa
- 1 sudu makan kerisek
- 1 keping gula melaka
- Garam secukupnya
Bahan-bahan C (kisar):
- 10 tangkai cili kering – cuci dan rebus
- 8 ulas bawang kecil
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 sudu makan ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
Cara-cara:
- Untuk membuat serunding; Panaskan 2 sudu makan minyak di dalam kuali lalu tumis bahan-bahan C yang dikisar halus hingga wangi dan pecah minyak. Masukkan santan, daging siat, kerisek, gula melaka, air asam jawa dan garam secukupnya. Didihkan hingga semua bahan masak sempurna (kacau berterusan supaya tidak hangus), hingga agak sejat (tetapi jangan terlalu kering). Sejukkan sebentar.
- Sediakan mangkuk tahan panas, sapu dengan Anchor Butter Unsalted rata. Letakkan sesenduk serunding dan ratakan. Taburkan Keju Perfect Italiano Perfect Bakes secukupnya lalu letakkan 1-2 keping lasagna kering di atasnya.
- Ulangi proses hingga semua bahan habis. Tabur lebihan Keju Perfect Italiano Perfect Bakes di bahagian atas sekali. Tutup mangkuk dengan aluminium foil lalu bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180-190C selama 25 minit.
- Buka penutup aluminium lalu tabur lagi Perfect Italiano Perfect Bakes diatasnya. Bakar semula selama 10 minit atau hingga keju keperang-perangan.
- Keluarkan dari oven dan taburkan Keju Perfect Italiano Parmesan ketika hidangan masih panas.
TIP: Selain Serunding Daging, boleh juga digantikan dengan serunding lain seperti Serunding Ayam atau Serunding Ikan.
2.GREEK BUTTER COOKIES
Bahan-bahan:
- 225gram Anchor Butter Salted – sejuk
- 75gram gula aising
- 380gram tepung gandum
- 150gram badam – cincang kasar, panggang & sejukkan
- 50gram serbuk badam
- 1 sudu makan rose water
- 1 sudu makan baking powder
- ½ sudu teh esen vanilla
Bahan-bahan lain:
- Gula aising secukupnya – untuk menyalut biskut
- Rose water – untuk di spray atas biskut
Cara-cara:
- Di dalam food processor, satukan Anchor Butter Salted sejuk bersama gula aising, rose water dan esen vanilla lalu kacau sebati.
- Masukkan tepung gandum, tepung badam, baking powder lalu kaup-balikkan.
- Tuang adunan ke dalam mangkuk besar. Masukkan cincangan badam panggang ke dalam adunan lalu gaul menggunakan tangan hingga menjadi doh.
- Ambil sedikit doh lalu bulat-bulatkan dan susun ke dalam dulang pembakar yang telah disapu mentega. Tekan bahagian tengah doh dengan jadi untuk membentuk sedikit lekuk. Rehatkan dulang berisi doh ini ke dalam peti sejuk selama 5 minit.
- Bakar biskut di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C selama 15-20 minit atau hingga keperang-perangan.
- Sejukkan biskut sebentar. Setelah sejuk spray kan rose water ke atas biskut lalu salutkan dengan gula aising secukupnya.
TIP: Sekiranya ada doh yang berlebihan, anda boleh simpan di dalam peti sejuk beku selama sebulan. Bila biskut dah habis, boleh terap doh dan bakar.
3.BISKUT EMPING JAGUNG RANGUP
Bahan-bahan:
- 225gram Anchor Butter Unsalted – suhu bilik
- 2 cawan cornflakes – ramas kasar
- 1 ¾ cawan tepung gandum
- ¾ cawan gula kastor
- ¼ cawan tepung jagung
- ½ sudu teh baking powder
- 1 biji kuning telur
Cara-cara:
- Di dalam mangkuk pengadun, satukan Anchor Butter Unsalted bersama gula kastor dan telur lalu gaul sebati (guna spatula kayu).
- Masukkan tepung gandum, tepung jagung, baking powder dan cornflakes. Kaup-balikkan sebati.
- Sediakan dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Letak sesudu adunan cornflakes dan ulangi proses hingga adunan habis.
- Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C selama 15-20 minit atau hingga keperang-perangan.
TIP:Selain dimakan untuk seisi keluarga, resipi ini juga boleh digunakan untuk memulakan perniagaan.
4.KEK MARBLE PANDAN
Bahan-bahan:
- 225gram Anchor Butter Salted – suhu bilik
- 230gram tepung gandum
- 220gram gula kastor
- 1 sudu makan pes pandan
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh esen vanilla
- ½ sudu teh pewarna hijau
- 4 biji telur
- 50ml Susu UHT Full Cream Fernleaf
Cara-cara:
- Di dalam mangkuk, satukan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat lalu ayak. Ketepikan.
- Di dalam mangkuk pengadun, satukan Anchor Butter Salted bersama gula kastor dan esen vanilla. Pukul hingga agak kembang.
- Masukkan telur satu persatu lalu pukul lagi hingga kembang.
- Masukkan campuran tepung, kaup-balikkan sebati.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampur dengan pes pandan dan pewarna hijau, kacau sebati. Manakala satu bahagian tak perlu dicampur pewarna.
- Sediakan loyang kek yang sesuai, sapu mentega secukupnya. Ambil sesenduk adunan yang tidak bewarna lalu ratakan dalam loyang. Ambil sesenduk adunan berwarna hijau lalu sendukkan atas adunan tidak berwarna tadi. Ulangi proses hingga adunan habis.
- Menggunakan lidi satay, lorekkan adunan mengikut kreativiti menjadi efek marble.
- Bakar kek dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 45-50 minit. Sejukkan dan keluarkan dari acuan.
TIP: Suhu ketuhar juga bergantung kepada ketuhar masing-masing. Jangan terlalu panas kerana kek boleh merekah.
5.CANAI LASAGNA RENDANG DAGING
Bahan-bahan:
- 8-10 keping roti canai segera
- 150gram Keju Perfect Italiano Mozzarella
- 150gram Keju Perfect Italiano Perfect Bakes
Bahan-bahan B (Rendang Daging):
- 800gram daging – potong kecil
- 1 cawan santan
- 8 tangkai cili kering – cuci dan rebus & kisar
- 6 biji cili padi – kisar
- 8 biji bawang merah – kisar
- 4 ulas bawang putih – kisar
- 2 sudu makan ketumbar – kisar
- 1 inci halia – kisar
- 1 inci lengkuas – kisar
- 2 batang serai – kisar
- 2 sudu makan kerisik
- 3 helai daun limau purut – siat-siat
- Garam dan gula perang secukup rasa
Cara-cara:
- Untuk membuat rendang; panaskan 2 sudu makan minyak dalam kuali lalu tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan daging, santan, kerisek, daun limau purut lalu masak hingga semua bahan empuk. Tambah garam dan gula perang secukupnya. Sesuaikan rasanya. Sejukkan sebentar.
- Sediakan mangkuk tahan panas. Sapu Anchor Butter (Unsalted) secukupnya. Sendukkan rendang dalam mangkuk dan ratakan. Tabur Keju Perfect Italiano Mozzarella dan Keju Perfect Italiano Perfect Bakes secukupnya di atas rendang kemudian letakkan 1-2 keping roti canai segera.
- Ulangi proses hingga menjadi beberapa lapisan. Tabur bahagian atas sekali dengan Keju Perfect Italiano Perfect Bakes secukupnya. Tutup dengan aluminum foil lalu bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180-190C selama 20-25 minit.
- Buka penutup aluminum foil, tabur lagi lebihan Keju Perfect Italiano Perfect Bakes secukupnya. Bakar semula selama 10 minit atau hingga keperang-perangan.
TIP: Ketika membakar,pastikan taburan keju tidak hangus kerana ia akan mengubah rasa hidangan.
6.BISKUT DAHLIA PANDAN
Bahan-bahan:
- 450gram Anchor Butter Unsalted – suhu bilik
- 450gram tepung jagung
- 170gram tepung kastard
- 140gram gula aising
- 70gram tepung gandum
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu makan pes pandan
- 1 sudu teh pewarna hijau
- Ceri merah secukupnya – dadu kecil
Cara-cara:
- Di dalam mangkuk, satukan tepung jagung, tepung kastard dan tepung gandum lalu ayak.
- Satukan Anchor Butter Unsalted bersama gula aising, pes pandan dan pewarna hijau di dalam mangkuk pengadun lalu pukul sebati.
- Masukkan kuning telur satu persatu lalu pukul sebati.
- Masukkan campuran tepung dan kaup-balikkan sebati menjadi doh yang lembut.
- Masukkan doh ke dalam acuan dahlia lalu paipkan ke atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Hias dengan ceri merah di atasnya.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180-190C selama 20-23 minit.
TIP: Sekiranya adunan tepung menjadi keras,tambahkan mentega dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
7.KEK BUTTER CHOCOLATE CHIP
Bahan-bahan:
- 225gram Anchor Butter Salted – suhu bilik
- 200gram tepung naik sendiri
- 200gram gula kastor
- 150gram Fernleaf Greek Style Yogurt
- 50gram coklat chip
- 4 biji telur
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan-bahan lain:
- 100gram Keju Perfect Italiano Parmesan – topping
Cara-cara:
- Satukan Anchor Butter Salted bersama gula kastor dan esen vanilla di dalam mangkuk pengadun lalu pukul hingga agak kembang.
- Masukkan telur sebii demi sebiji lalu pukul lagi hingga adunan agak ringan.
- Masukkan Fernleaf Greek Style Yogurt lalu pukul sebati.
- Masukkan tepung naik sendiri, baking powder dan coklat chip ke dalam adunan lalu kaup-balikkan sebati.
- Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega dan di alas dengan parchment paper dan ratakan.
- Tabur Keju Perfect Italiano Parmesan di atas adunan.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 30 minit atau hingga kek masak sempurna.
TIP: Untuk memastikan sama ada kek masak atau belum, boleh cucuk menggunakan lidi. Sekiranya tiada apa yang melekat pada lidi, bermakna kek sudah masak.
8.BISKUT BUTTER KELAPA
Bahan-bahan:
- 225gram Anchor Butter Salted – suhu bilik
- 200gram gula kastor
- 2 cawan kelapa kering
- 250gram tepung ubi
- 150gram tepung gandum
- 30gram serbuk santan
- 1 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara:
- Di dalam mangkuk pengadun, pukul Anchor Butter Salted bersama gula kastor dan esen vanilla hingga sebati.
- Masukkan telur lalu pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung gandum, tepung ubi, kelapa kering dan serbuk santan lalu kaup-balikkan sebati hingga menjadi doh.
- Canai dan terap doh mengikut cita rasa.
- Susun doh di dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega.
- Bakar doh di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 25 minit atau hingga biskut keperang-perangan.
TIP: Sekiranya anda mahu hiaskan biskut dengan cairan coklat, pastikan biskut dibakar dan disejukkan terlebih dahulu. Kemudian,masukkan coklat yang telah cair ke dalam piping bag dan potong muncung beg sahaja.
9.TART NANAS
Bahan-bahan A (doh):
- 550gram tepung gandum
- 150gram tepung jagung
- 550gram Anchor Butter Unsalted – suhu bilik
- 80gram gula kastor
- 1 tsp esen vanilla
- ½ sudu teh garam halus
Bahan-bahan B: (inti):
- 2 biji nanas medium – parut halus
- 4000gram gula
- 3 kuntum bunga cengkih
- 1 helai daun pandan – siat & simpul
Cara-cara:
- Untuk membuat inti; satukan semua bahan dalam kuali lalu masak dengan api yang kecil hingga semua bahan likat dan cecair sejat. Sejukkan dan ambil sedikit bulat-bulatkan.
- Untuk membuat doh; satukan Anchor Butter Unsalted, gula kastor dan esen vanilla di dalam mangkuk yang besar lalu kacau menggunakan senduk kayu hingga sebati. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung lalu uli sebati hingga menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan cling wrap dan rehatkan 30 minit dalam peti sejuk.
- Keluarkan doh dan masukkan doh ke dalam acuan tart gulung lalu paipkan ke atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega.
- Letakkan sebiji bebola inti nanas tadi ke dalam doh lalu gulung. Kemaskan gulungan tart.
- Sapu bahagian atas tart dengan bancuhan kuning telur. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180-190C selama 20-22 minit atau hingga tart kuning keperang-perangan.
TIP: Sekiranya doh masih agak keras,uli doh bersama soft butter sedikit demi sedikit sehingga doh senang untuk diterap.
10.CROISSANT INTI SERUNDING & KEJU
Bahan-bahan:
- 4 biji croissant
- 8 keping Keju Cheddar Chesdale
- 1 cawan serunding daging
- ½ cawan bawang goreng
Cara-cara:
- Belah croissant di bahagian tengahnya.
- Letak serunding secukupnya di dalam croissant.
- Letak 2 keping Keju Cheddar Chesdale di atas serunding lalu tutup croissant.
- Letakkan croissant berinti serunding dan Keju Cheddar Chesdale tadi di atas kuali non-stick yang telah disapu sedikit mentega.
- Panaskan croissant pada kedua-dua bahagian dan biarkan Keju Cheddar Chesdale sedikit cair/meleleh.
- Tabur bawang goreng dan lebihan serunding atas croissant dan hidangkan segera.
TIP: Anda boleh tukar inti serunding dengan inti telur atau tuna mayones jika suka.
Buat Sendiri Roti Gebu Paling Mudah, Puas Hati Makan

Sedapnya roti dimakan panas-panas. Bau aromanya sungguh membuka selera. Ramai juga yang cuba buat roti tetapi gagal nak hasilkan roti yang gebu dan lembut teksturnya. Resipi ini paling mudah nak buat. Tak payah pening kepala nak pakai bread maker, mixer ke sebab semua orang boleh buat hanya guna tangan. Tak payah guna pelembut pelik-pelik, sebab semua kenal tepung, kenal yis itu saja bahan utama.Boleh cuba ikut resepi Azlina Ina, gerenti menjadi.
Bahan-bahan pelembut doh:
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
Cara membuat pelembut doh:
1.Campurkan kedua-dua bahan sehingga rata dan tapis.
2.Kemudian, masak sehingga menjadi likat dan siap.
Bahan yis:
Yis
1/2 cawan air suam
2 sudu besar gula
Cara membuat yis:
1.Tuangkan air suam ke dalam yis.
2.Kemudian, masukkan gula dan tutup ke semua bahan yang telah dicampur selama 10-15 minit.
Bahan membuat roti gebu:
1kg tepung
1 biji telur
3 sudu besar majerin atau butter
3 sudu besar pelembut doh
Sedikit garam halus
4 sudu besar susu tepung (jika suka)
1/2 sudu besar baking powder (jika tiada tidak mengapa)
5 sudu besar gula
Cara membuat adunan roti gebu
1. Gaul semua bahan sehingga menjadi seperti serbuk roti.
2. Kemudian, masukkan 1/2 cawan yis yang berbuih tadi.
3. Kemudian uli sikit-sikit.
4. Masukkan air sejuk ke dalam adunan sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh lembik sedikit.
5. Tabur sedikit tepung untuk memastikan adunan tidak melekit pada tangan.
6. Uli doh sehingga licin lebih kurang 10 minit.
7. Kemudian tutup adunan doh dengan tuala lembap supaya ia kembang berganda.
8. Bila doh dah berganda, tumbuk doh untuk buang angin.
9. Uli dan letakkan minyak pada tangan serta bekas bagi mudahkan kerja bentukkan doh.
10. Letakkan doh dalam bekas untuk dimasukkan dalam oven dan panaskan oven 100 darjah selama 30 minit.
11. Pastikan doh sudah kembang betul sebelum masukkan ke dalam oven.
12. Sapukan majerin atau butter pada bahagian atas doh dan bakar dalam oven suhu 150 darjah selama 45 minit api atas bawah, bergantung pada oven masing-masing.
13. Bila roti dah berwarna perang, tanda ia dah masak dan sapukan majerin atau butter untuk kilatkan roti.
Selamat mencuba
Kredit: Azlina Ina
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/resipi-nasi-kerabu-kuning-sedap-masak-sendiri-baru-puas-makan/
https://www.rasa.my/resipi-rojak-ayam-sedap-masak-sendiri-puas-hati-lebih-jimat/
https://www.rasa.my/cara-masak-oden-homemade-ala-family-mart-sedap-puas-makan/
https://www.rasa.my/jom-cuba-resipi-kuih-kole-kacang-sedap-mudah-kurang-manis/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official