Sedapnya Coney Sosej perkongsian saudari Rrose Rapii ni. Sekali pandang persis Coney Dog di A&W. Resipinya sangat mudah dan tidak renyah. Boleh sangat buat secara homemade dan tentunya lebih jimat. Anak-anak pastinya suka ni. Sedap dan mengenyangkan. Sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan serta cara pembuatannya.
Minum petang apa yang hari ini? Jom tengok apa yang ada di dapur. Bila ada tepung gandum boleh buat cucur manis sticks atau churros versi kampung.Sedap makan petang-petang ni, lagi-lagi kalau hujan perghh layan.Kalau nak buat lagi gemuk-gemuk pun boleh je. Nak buat bentuk lain, ikut cita rasa anda.
CUCUR MANIS STICKS
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
3-4 sudu besar gula
1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
Cara membuat:
1.Mula-mula masak air, gula, minyak dan garam. Masak sampai semua gula larut. Air dah mendidih, tutup api.
2.Letak tepung dalam bekas yang sesuai. Saya guna tepung gandum cap ros. Tepung lain kadang-kadang jadi lembik sikit.
3.Tuang air gula yang dimasak tadi ke dalam tepung.
4.Kacau-kacau, gaul rata. Tunggu sejuk sikit, uli-uli pulak dengan tangan, nak pastikan semua tepung sebati dengan air gula.
5.Ni rupa lepas dah uli. Doh ni sepatutnya tak melekat dekat tangan.
6.Bentukkan panjang-panjang macam ni, lepas tu potong. Ikut suka nak potong jadi panjang mana.
7.Panaskan minyak, goreng guna api sederhana. Balik-balikkan, goreng sampai perang.
Sekali sekala kita buat pancake mudah untuk sarapan pagi. Hanya kacau sebati semua bahan dan masak atas pan. Boleh makan dengan sos dan buah-buahan pilihan anda.
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar/ susu full cream/ susu cair
1 1/2 sudu gula
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
2 sudu besar minyak jagung/ mentega yang dicairkan/ minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan di atas dalam bekas. Kacau rata sehingga tepung tidak berketul-ketul. Biarkan dalam 10-15 minit untuk bagi adunan naik gebu sikit.
2. Cedokkan sesenduk kecil adunan ke atas kuali non stick pan yang panas dan guna api sederhana. Tak payah guna minyak pun. Bila adunan sudah timbul lubang-lubang kecil dekat atas macam dalam gambar balikkan penkek. Tunggu seketika, barulah angkat sebab sudah masak.
INFO:
1 adunan boleh buat dalam 8 keping pancake.
Masa memasak untuk setiap pancake dalam 2 minit.
boleh makan dengan madu, sos coklat, mentega, aiskrim, buah-buahan dam sebagainya.
Snek pastinya menjadi kegemaran ramai terutamanya kanak-kanak. Terdapat banyak jenis dijual di pasaran. Namun, pengambilan secara berlebihan tidak digalakkan kerana kebanyakan makanan segera sejukbeku yang dijual mengandungi kadar garam, lemak, MSG serta pengawet yang tinggi.
Untuk keluarga tercinta, anda boleh hasilkan makanan-makanan ini secara homemade. Oleh itu anda boleh mengawal kandungan bahan yang digunakan malah hasilnya juga lebih enak. Jom cuba!
1. DAGING BURGER
BAHAN-BAHAN:
2 ketul dada ayam @ daging
2 ketul kentang@carrot
2 biji telur
1 labu bawang besar
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh lada putih
1 sudu teh garam
1 sudu teh hilal @ kiup ayam
1 sudu teh serbuk soda *
3 sudu teh tepung gandum *
2 sudu teh tepung ubi.*
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan-bahan kecuali yang bertanda ( * ).
2. Gaul sebati dan masukkan dalam bekas. Kemudian campurkan dengan bahan-bahan yang bertanda (*).
3. Masukkan adunan ke dalam acuan bulat ( yang biasanya digunakan untuk menggoreng telur ). Lapik di bawah acuan dan kukus 15-20 minit.
4. Setelah masak, sejukkan daging burger dan bolehlah dibakar atau digoreng.
Nota: jika mahu simpan frozen, lapik setiap kepingan daging dengan menggunakan plastik agar ia mudah dikeluarkan dan tidak melekat.
1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...