Buat dulu stok begedil dan disimpan dalam freezer dan digoreng bila hendak makan. Begedil sesuai makan dengan soto atau bihun dan boleh juga makan sebagai lauk. Sedap juga makan begitu sahaja dicicah dengan sambal kicap.
BEGEDIL AYAM
BAHAN-BAHAN
- 5kg kentang
- 1kg isi ayam (direbus dan dicarik-carikkan)
- 200g bawang goreng
- 200g daun sup
- Telur (untuk salut bergedil)
BAHAN PERASA
- garam
- gula
- serbuk lada sulah
CARA MEMASAK
1. Goreng kentang agak-agak garing sikit. Angkat dan toskan minyak betul-betul.
2. Hancurkan kentang dan gaulkan dengan bahan-bahan lain kecuali telur.
3. Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa, serbuk lada sulah
4. Kepal-kepalkan mengikut bentuk dan saiz yang diingini.
5. Panaskan kuali dengan minyak. Celup bergedil dalam telur dan goreng sekejap sahaja.
Kredit: Izany Izhas
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Tauhu Begedil Berbaloi Dicuba, Sedap & Mudah
Menu tauhu begedil pernah viral dan menjadi kegilaan suatu ketika dulu. Sehingga sekarang pun, ramai orang yang masih sukakan tauhu begedil dan menjadi punca rezeki untuk jualan.
Menerusi resipi yang dikongsi Nuryusra Ibrahim Kutty ini, cara buat tauhu begedil paling mudah, sedap dan tak guna banyak kos.
Sangat berbaloi dicuba dan resipi ni boleh guna untuk niaga.
CARA BUAT TAUHU BEGEDIL
BAHAN-BAHAN:
40 biji tauhu kering
4-5 biji ubi kentang – beli online di sini
1/2 biji bawang holland – beli online di sini
Ayam/daging kisar
Bawang goreng – beli online di sini
Daun sup
Serbuk lada putih
Serbuk lada hitam
Garam (secukup rasa)
Kiub ayam – beli online di sini
2 biji telur (untuk menggoreng)
TONTON Dapur Rasa Live: Buko Pandan versi Ketodiet
TONTON Dapur Rasa Live: Roti Wholemeal Walnut
CARA-CARA:
1. Tumis bawang bersama isi ayam. Dah masak, asingkan ayam dan toskan minyak
2. Gorengkan kentang. Kemudian, kisar kentang bersama ayam tadi.
3. Masukkan bawang goreng, daun sup, serbuk lada putih, lada hitam, kiub ayam, garam dan gaulkan bersama kentang dan ayam yang telah dikisar.
4. Tauhu kering dipotong X tapi jangan sampai terputus. Kemudian, sumbat kentang dalam tauhu.
5. Pecahkan telur dan kacau. Gaulkan telur dengan tauhu yang telah disumbat dan goreng hingga telur agak garing.
6. Sedia untuk dihidangkan bersama sambal kicap.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHAN:
20 tangkai cili padi – beli online di sini
4-5 ulas bawang putih – beli online di sini
2 biji bawang kecil – beli online di sini
½ biji bawang besar
2 sudu besar gula pasir – beli online di sini
2 sudu besar kicap pekat
½ cawan kicap manis
Garam secukup rasa
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA-CARA:
1. Goreng semua bahan kecuali gula, kicap pekat dan kicap manis, garam dengan sedikit minyak hingga layu. Kemudian toskan minyak dan kisar.
2. Kemudian, masukkan gula, kicap pekat, kicap manis dan garam. Gaul hingga sebati. Sedia untuk dihidang.
Kredit resipi: Nuryusra Ibrahim Kutty
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Buat Sendiri Sosej Di Rumah, Lebih Bersih Dan Terjamin Kandungannya
Kanak-kanak memang menggemari sosej. Tetapi, adakala kandungannya membuatkan kita ragu-ragu untuk membeli yang ada di pasaran. Jadi, apa kata kita buat sahaja sosej di rumah.
Sebenarnya, tidaklah sesukar mana untuk menghasilkan sosej sendiri. Tambahan lagi, kita boleh menambah bahan-bahan untuk lebih sedap dinikmati.
Terdahulu, ramai yang telah berkongsi resipi ini. Tetapi kali ini, apa kata kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Rosmirah Yussof ini.
BAHAN-BAHAN:
4 ketul dada ayam
½ batang lobak merah (dipotong nipis) – Boleh beli online di sini
*Boleh juga masukkan sayuran lain jika suka.
3 batang daun sup
1 ulas bawang besar (dihiris nipis)
3 ulas bawang putih – Boleh beli online di sini
Sedikit garam – Boleh beli online di sini
1 sudu stok ayam (boleh guna 1 ketul kiub ayam)
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga lumat.
2. Ini bahan yang telah siap dikisar. Jika agak pekat, boleh tambahkan sedikit air untuk memudahkan dipaipkan ke dalam plastik.
3. Kaup balikkan supaya sebati.
4. Masukkan ke dalam plastik.
5. Masukkan separuh, jangan sampai penuh. Bimbang nanti terkeluar di bahagian belakang.
6. Kemudian, gunting pula di bahagian hujung.
7. Picitkan ke dalam plastik aiskrim. Pastikan hujung plastik aiskrim di sebelah belakang dipotong supaya tiada tekanan udara dan memudahkan adunan dimasukkan.
8. Kemudian, baru diikat kembali kedua-dua hujung plastik aiskrim.
9. Bagi yang tak suka gunakan plastik aiskrim, boleh bungkus menggunakan daun pisang ataupun aluminium foil.
10. Paipkan adunan memanjang ikut kesesuaian. Gulung adunan dan ikat bahagian hujung kanan dan kiri daun.
11. Ini adunan yang telah siap dibungkus menggunakan plastik aiskrim dan juga daun pisang.
12. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus antara 15 hingga 20 minit.
13. Setelah siap, bolehlah diangkat dan disejukkan.
14. Setelah sosej, bolehlah dibuka pembalut sosej.
15. Panaskan minyak dan boleh mula menggoreng.
16. Goreng dan balik-balikkan sampai kekuningan. Boleh juga dipanggang atau dibakar di dalam oven.
17. Inilah hasil sosej yang telah siap digoreng. Jika ada lebihan, bolehlah disimpan ke dalam bekas dan disejuk bekukan.
Kredit: Rosmirah Yussof
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Air Asam Kunyit Guna Bahan Basic. Banyak Khasiat & Senang Buat
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Lebihan Kacang Mazola Buat Ais Krim Cornetto Homemade. Sedap Sangat!
Kacang lebih buat biskut mazola banyak lagi, daripada membazir Cik Mas Ayu kongsikan resipi buat ais krim cornetto hanya guna balik resipi viral aiskrim choki-choki dan tambah kacang mazola. Sangat senang dan sedap.
AISKRIM CORNETTO HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1 tin susu cair
- 1 tin susu pekat
- 4½ tin air (sukat guna tin susu)
- 2½ sudu besar tepung jagung
- 1 sudu teh garam
- Choki² @ koko tube
- Kacang tanah tumbuk
- 2 sudu besar emulco vanila ( nk guna esen pon boleh)
CARA MEMASAK:
- Masak susu cair,susu pekat bersama 1 tin air dan garam….kacau sehingga garam hancur…x perlu mendidih…
- Dalam tin susu yang sama,kacau ½ tin air bersama tepung jagung hingga sebati..masukkan ke dalam adunan aiskrim td…
- Masukkan air selebihnya…kacau hingga sebati dan biarkan mendidih…lebih lama mendidih lebih menjamin kegebuan aiskrim…
- Biarkan suam sebelum pintal….masukkan emulco vanila….kacau sebati…tapis sebelum masukkan dalam jug….
- Choki² masukkan ke dalam plastik aiskrim dan ratakan sehingga separuh plastik…
- Masukkan kacang dan adunan aiskrim….boleh pintal…..siapp….
Kongsi resipi: Mas Ayu Ghani