Teringin makan ketang putar yang lemak berkrim dan sos yang berkrim macam di restoran, anda tak perlu keluar rumah, buat sahaja sendiri kerana bahannya tak banyak dan mudah sangat membuatanya, begitu juga dengan sos. Untuk permulaan anda boleh cuba resipi yang dikongsikan ini, gerenti tak menyesal. Sangat sedap ye…

MASH POTATO
BAHAN-BAHAN:
UNTUK KENTANG PUTAR:
8 biji kentang
1 kotak kecil susu segar
2-3 sudu makan mentega
Serbuk lada hitam dan lada sulah secukup rasa
BAHAN SOS (GRAVY)
1 labu bawang besar |dadu
2 ulas bawang putih | dadu
4 sudu makan butter
2 sudu makan tepung gandum /jagung
2 kiub ayam
lada hitam dan sulah
2 1/2 cawan air

IKLAN

CARA MEMBUAT:

IKLAN
IKLAN
  1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong dua. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam.
  2. Rebus dalam masa lebih kurang 10 hingga 15 minit dengan api sederhana.
  3. Bila kentang sudah empuk, toskan air.
  4. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.
  5. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa.
  6. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu.
  7. Lenyek lagi sehingga rata atau guna chopper (lebih mudah).
  8. Sediakan pula sosnya: Cairkan mentega dalam kuali dan tumiskan bawang menggunakan api sederhana.
  9. Biarkan dia bertukar warna sedikit perang (warna caramel ) Masukkan tepung gandum/ jagung kacau terus ye sehingga tepung jadi warna coklat.
  10. Masukkan air sedikit sedikit sambil sentiasa kacau sehingga sebati .
  11. Tutup api masuk blender.. Blend sampai semua hancur.
  12. Masak balik atas api sederhana.
  13. Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa.
  14. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
  15. Tutup api, sos sedia dihidangkan bersama kentang putar.

Kredit: dapurciklyn