Kuih lompat tikam memang sedap dimakan sebagai pencuci mulut. Enak dimakan sejuk-sejuk. Berbeza dengan lompat tikam versi Kelantan yang ada pulut merah, lompat tikam versi Terengganu tiada pulut.

Nak tahu cara membuatnya? Memang mudah dan ringkas, tapi sedap tak terkata. Ikuti resipi perkongsian daripada Min Hani yang diperoleh daripada ibunya. Jom kita cuba buat.

KUIH LOMPAT TIKAM VERSI TERENGGANU

BAHAN-BAHAN:

1 cawan tepung beras – Boleh beli online di sini

2 cawan air

2 cawan air daun pandan

½ sudu kecil kapur – Boleh beli online di sini

Begini Buat Lompat Tikam Versi Terengganu, Mudah Dan Sedap

CARA MEMASAK:

Satukan dan kacau bahan-bahan tersebut sampai pekat di atas api yang sederhana.

Begini Buat Lompat Tikam Versi Terengganu, Mudah Dan Sedap

IKLAN

Dah nampak berkilat, boleh angkat masuk ke dalam loyang.

Begini Buat Lompat Tikam Versi Terengganu, Mudah Dan Sedap

(KEPALA SANTAN)

1 cawan tepung beras

2 cawan air

2 cawan santan – Boleh beli online di sini

1 sudu kecil garam

CARA MEMASAK:

IKLAN

Satukan semua bahan dan masak sampai likat.

Begini Buat Lompat Tikam Versi Terengganu, Mudah Dan Sedap

Setelah masak, tuangkan adunan ke dalam loyang yang sama.

Sejukkan, potong dan bolehlah dimakan.

Begini Buat Lompat Tikam Versi Terengganu, Mudah Dan Sedap

Untuk kuah air gula, masakkan gula Melaka dan air sampai gula cair. Letakkan daun pandan yang disimpul. Dah sejuk, bolehlah dituangkan ke atas kuih tadi.

Begini Buat Lompat Tikam Versi Terengganu, Mudah Dan Sedap

Selamat mencuba.

IKLAN

Begini Buat Lompat Tikam Versi Terengganu, Mudah Dan Sedap

Kredit: Min Hani

Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Nak Merasa Pesamah Daging, Kini Tak Perlu Tunggu Kenduri Kahwin

Resipi Tumis Ayam Serai, Menu Ringkas Tapi Sedap Terangkat

Segarkan Tekak Dengan Air Tembikai Lemon Laici, Tambah Ketulan Ais!

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.dailymotion.com/video/x8kcwam

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI