Biasanya kalau buat burger kita akan beli daging atau ayam burger sedia ada. Jom jadi rajin di dapur. Jangan malas beli frozen foods yang kebanyakannya tinggi kandungan lemak, garam & menggunakan bahan pengawet (preservatives). Rasanya juga lebih segar dan enak. Jika nak simpan secara sejuk beku (frozen), bakar patties separuh masak, sejukkan pada suhu bilik dulu baru dibalut dengan cling wrap dan sejukkan dalam bahagian freezer. Boleh disimpan hingga sebulan tanpa pengawet inshaallah.
BEEF PATTIES
Bahan-bahan:
400gm daging kisar (minced meat) 2 labu bawang besar – dadu kecil 1/2 cawan cincangan daun bawang 1/2 cawan serbuk roti (breadcrumbs) 2 biji telur 1 sudu teh Italian Herbs Powder 1 sudu teh Garlic Powder 1 sudu teh Onion Powder 1 sudu teh lada sulah 1/2 sudu teh serbuk lada hitam Garam secukupnya
Ads
1. Satukan daging kisar, bawang besar, daun bawang & serbuk roti di dalam mangkuk. Gaul rata.
2. Masukkan telur dan gaul lagi.4. Masukkan semua bahan-bahan lain dan gaul sebati.
5. Kepal-kepalkan dan bentukkan seperti membuat bergedil (size ikut citarasa sendiri).
6. Cairkan sedikit mentega di dalam kuali leper non stick. Letakkan patties tadi dan masak hingga kedua-dua bahagian perang. Kemudian sambung bakar patties tadi dalam oven (200C) selama 10 minit. Ini untuk memastikan bahagian tengah patties masak. Enjoy!paties goreng
*Patties boleh dijadikan burger, sandwich atau dihidang sebagai main course yang di tambah black pepper sauce, salads, kentang putar, nasi, pasta, kentang goreng (chips) dll. *Selain daging lembu kisar, boleh tukar ke daging kambing, ayam atau udang. * Garlic Powder, Onion Powder, Italian Herbs Powder tu semua boleh beli dimana-mana supermarket bahagian bahan-bahan kering. Jenama apa pun boleh. * Selain serbuk roti yang kering, boleh juga guna roti putih yang dicincang halus. * Selain dijadikan patties, boleh juga dijadikan meatballs cuma perlu dikukus sedikit dalam 5 minit sebelum digoreng.
Berapa ramai yang suka makan kek lapis tapi merasakan sukar untuk membuatnya? Sebenarnya kek lapis ni mudah untuk membuatnya, cumanya harus lebih bersabar.
Dan antara kek lapis yang popular ialah kek lapis masam manis. Menerusi perkongsian saudara Jeffrey Shaari, bukan hanya wanita yang boleh membuat kek ini, tetapi lelaki juga boleh. Yang penting kena sabar ye.
Jom kita buat.
RESIPI CARA BUAT KEK LAPIS MASAM MANIS
Tempoh penyediaan : 45 minit Tempoh memasak : 1 – 1.5 jam Size loyang: 8×8
1.Asingkan putih telur dan kuning telur. 2. UNTUK BAHAN A: Pukul putih telur dengan gula sampai kembang. Betul-betul kembang tau. Macam bertanduk. (tips penting, bekas mesti betul-betul kering dan jangan ada kuning telur langsung) 3. UNTUK BAHAN B: Pukul mentega dengan kuning telur hingga sebati. Masukkan ovalette, esen vanilla dan susu pekat. 4. Satukan Bahan A dan Bahan B sampai sebati. 5. Kemudian masukkan tepung biskut marie sikit demi sikit. Masukkan tepung naik sendiri dan masukkan kaya dan horlick setelah semua dah dicampur. Kacau bagi sebati.
6. Setiap lapisan, saya hanya masukkan 4 sudu besar dan ratakan. 7. Asingkan tiga bekas sama banyak. Satu pewarna kuning dan satu pewarna hijau. Satu biar kosong. 8. Sapukan sedikit mentega pada loyang (bahagian bawah sahaja) atau alas kertas bakar di bawah.
9. Kemudian masukkan adunan kuning. Bakar lebih kurang 7 minit. Kalau bakar, guna oven api atas bawah. 10. Keluarkan selepas 7 minit, masukkan adunan berwarna kosong. Bakar cuma api atas sahaja selama 6-7 minit. 11. Keluarkan lagi. Masukkan adunan ketiga yang warna hijau dan lapikkan haw flakes (suka hati anda nak susun macam mana) dan bakar pada api atas sahaja selama 6-7 minit. 12. Ulang proses yang sama sampai habis adunan. Untuk lapisan akhir, saya hias dengan haw flakes. Setelah siap, sejukkan 1-2 jam kemudian bungkus semuanya. Simpan dalam chiller selama 12 jam.
13. Keluarkan dan potong pada 3 blok dan bungkus dengan ceiling wrap untuk memastikan kek menjadi lebih moist.
Daging goreng cili padi ini sesuai untuk mereka yang sukakan masakan pedas. Kalau rasa nak lagi pedas, boleh tambah lagi banyak cili padi.
Tapi, kalau tak suka pedas sangat, boleh campur cili padi dengan cili merah besar. Cuma hiris cili besar dan campurkan dengan cili padi.
Resipi ini juga sangat mudah dan bahan yang digunakan juga tak banyak. Tapi, yang penting ia sedap. Makan dengan nasi panas pun boleh buat bertambah tau. Cubalah ye!
Resipi Daging Goreng Cili Padi
BAHAN-BAHAN:
300gram daging – hiris nipis
1 labu bawang Holland – hiris
2 tangkai kacang panjang – potong
Sedikit serbuk kunyit
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
BAHAN TUMBUK:
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
10 – 15 biji cili padi
CARA MEMASAK DAGING GORENG CILI PADI:
Pertama, rebus daging dan hiris nipis. Kemudian gaul dengan serbuk kunyit. Ketepikan.
Sediakan kuali dan panaskan minyak di dalam kuali. Goreng daging yang telah dilumur dengan kunyit tadi hingga garing. Angkat dan ketepikan.
Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan yang telah ditumbuk hingga terbit bau.
Masukkan kacang panjang yang telah dipotong.
Masukkan daging yang telah digoreng tadi dan hirisan bawang besar. Masak sehingga kering. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
15 resipi kuih-muih tradisional, tak lapuk dek zaman. Kuih tradisional di Malaysia sebenarnya ada lebih daripada 100 jenis. Kuih tradisional ni bukan sahaja terdiri daripada kuih manis, tetapi ada juga kuih pedas.
Kalau anda nak tahu, setiap negeri di Malaysia ada kuih tradisional yang tersendiri tau! Dengan itu, RASA kongsikan 15 resipi kuih-muih tradisional Malaysia untuk anda cuba. Selamat mencuba!
KUIH NAGASARI
BAHAN-BAHAN:
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
Daun pandan
2 1/4 tepung beras cap teratai
2 sudu besar tepung ubi
3/4 cawan gula pasir
Sedikit garam
Pisang berangan
Daun pisang
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
TALAM BERLAUK
BAHAN-BAHAN INTI:
200gm ayam / daging kisar
Sebiji bawang besar | potong dadu
2 ulas bawang putih dikisar
2 ulas bawang merah dikisar
Sedikit halia dikisar
5 sudu besar rempah kari daging
Sedikit cili kisar
Garam, perasa, gula secukupnya
BAHAN HIASAN:
Cili merah
Daun sup
BAHAN-BAHAN KUIH TALAM:
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
100ml santan
5 cawan air
1 biji telur
1 kiub pati ayam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH KETAYAP
BAHAN-BAHAN:
4-5 helai daun pandan
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
Sedikit garam
1 biji telur
Inti kelapa parut
2 cawan santan sederhana cair
2-3 titis pewarna hijau
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BINGKA KELAPA PARUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
3 cawan kelapa parut (kelapa putih)
5 sudu makan gula – jumlah bergantung pada tahap kemanisan masing-masing
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya- jangan banyak sangat. tengok keadaan adunan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH PUTERI AYU
Bahan bahan:
1 cawan gula kastor
2 biji telur ( suhu bilik )
1 sudu makan ovalette
¾ cawan santan (kalau santan fresh beli RM3)
¼ cawan air pandan
Pewarna hijau -secukupnya
1 sudu kecil esen vanilla
2 cawan tepung – ayak
1 sudu kecil baking powder – ayak
Lapisan Kelapa:
2 ½ cawan kelapa parut
Garam atau secukup rasa
1 sudu besar tepung ubi
Cara penyediaan boleh tonton di video
LEPAT LABU INTI KELAPA
BAHAN-BAHAN
500-600gm Labu
½ sudu kecil garam halus
½ cawan (100gm) gula pasir
1 cawan (120gm) tepung gandum
½ cawan (50g) tepung ubi
Daun pisang – dilayur
BAHAN KELAPA
½ biji kelapa parut putih
½ sudu kecil garam halus
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN:
2 cawan pisang – dilecek
¼ cawan gula putih
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung beras
1 keping gula melaka
¼ cawan kelapa parut
1 sudu kecil garam
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
BADAK BERENDAM
BAHAN-BAHAN DOH:
3 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh garam halus
5 helai daun pandan
Sedikit air
Pewarna hijau
BAHAN-BAHAN INTI KELAPA:
1 keping gula melaka
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar gula merah
1 helai daun pandan
½ biji kelapa parut
1 sudu besar tepung gandum
BAHAN KUAH:
5 cawan santan sederhana pekat
4 sudu besar tepung beras
1 ½ sudu teh garam halus
1 helai daun pandan
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
KASWI PANDAN
BAHAN-BAHAN:
6-7 helai daun pandan
¾ cawan gula
2 cawan air
½ cawan santan (separa pekat)
1 cawan tepung gandum
¾ cawan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
Kelapa parut | dikukus dan digaul bersama garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
WADAI KEPENG
BAHAN-BAHAN:
1 Cawan Tepung Pulut
1 Helai Daun Pandan
2 1/2 Cawan Air
1 Ketul Gula Melaka
3 Sudu Besar Gula Merah
1 Kotak Kecil Santan
Garam Secukup Rasa
Cara memasak boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
ONDE-ONDE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan atau lebih air
Pewarna kuning, biru dan hijau
Seketul gula melaka – potong dadu
Sedikit garam
1/2 biji kelapa parut ditambah sedikit garam – kukus sebentar
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.