Bukan mudah mencipta resipi bakeri dan pastri yang boleh memikat selera. Secantik rupa seenak rasa ini adalah ciri yang pasti ada pada setiap hasil sajian dan air tangan Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Peretak, Selangor.
Menu bakeri dan pastri dari Jabatan Hospitaliti, IKBN ini memang mempesona. Rasanya juga cukup enak dan bertekstur lembut. Ikuti juga resipi unik savory sushi roll yang unik dan supersedap.
1. SAVORY SUSHI ROLL
Ads
BAHAN-BAHAN
500gm tepung roti
3gm garam halus
10gm yis segera
100gm gula kastor
10gm susu tepung
40gm lelemak sayuran
260gm air sejuk
5gm pelembut roti (bread softener)
5gm pembaik roti (bread improver)
25gm telur
7gm mentega
2 tin tuna
4 keping rumpai laut @ seaweed
Mayonnaise secukupnya
Chicken floss secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Campurkan tepung, garam, yis , gula, susu tepung, pembaik roti, pelembut roti , mentega , lelemak dan telur dalam mangkuk adunan. 2. Gaul bahan sekata 3. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sebati sehingga menjadi doh. 4. Bulatkan doh dan rehat selama 10 minit. 5. Canai doh menjadi nipis dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah digris dengan lelemak. 6. Biarkan doh naik selama 30 – 40 minit atau mengembang sekali ganda 7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 °C selama 15 minit. 8. Sejukkan roti. 9. Susun seaweed di atas dulang dan letakkan roti di atas seaweed tadi. 10.Sapu mayonnaise di atas roti. 11.Sapukan tuna sehingga rata dan gulung roti. 12.Potong kiri dan kanan roti dan sapukan mayonnaise. 13.Celup kiri kanan gulungan roti dengan chicken floss 14.Hidangkan savory sushi roll.
Saiz hidangan : 3-4 orang,anggaran 30 keping Waktu memasak : 2 jam Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Sesuai untuk penggemar shushi yang tidak gemar makan nasih Jenis masakan : Roti Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Gunakan air sejuk dari peti sejuk masa mengadun doh.
2. CROISSANT TUNA
BAHAN-BAHAN:
Bahan croissant/pastri:
500gm tepung roti
10gm garam halus
10gm yis segera
1 biji telur
65gm mentega
65gm gula kastor
30gm susu tepung
325ml air sejuk
240gm pastri majerin
Bahan inti tuna :
Ads
*2 tin tuna in oil
1 biji bawang Holland
1 sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu teh garam
3 sudu makan mayonaise
1 sudu teh jus perahan lemon
Salad secukpnya
Hirisan tomato
Kepingan keju cheddar
* Tapis dan lenyekkan tuna, tambahkan bawang holland, serbuk lada hitam, garam, mayonnaise dan perahan lemon Gaul rata dan sedia diguna sebagai inti.
CARA MEMASAK : Cara penyediaan croissant (pastri): 1. Canai pastri majerin berbentuk 4 segi tepat dan sejukkan 2. Campurkan tepung, garam, yis , gula, susu tepung dan telur dan gaul sekata 3. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sebati sehingga menjadi doh. 4. Rehatkan semua doh selama 10 minit (tutup dengan plastik) 5. Canai doh asal menjadi 4 segi tepat setebal 6 mm 6. Letakkan pastri margerin di tengah doh . 7. Tutup pastri majerin dengan melipat doh kiri dan kanan seperti buku. 8. Canai doh dan ulang lagi melipat doh sebanyak 3 kali. 9. Simpan doh selama 1 jam di dalam peti sejuk. 10. Keluarkan dan canaikan doh setebal 3 mm. 11. Potong doh kepada bentuk segitiga . 12. Gulung seperi bulan sabit dan gris dengan sapuan telur. 13. Biarkan doh naik sekali ganda dan gris dengan sapuan telur sekali lagi. 14. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 °C selama 20 minit. 15. Sejukkan Croissant dan belah bahagian tengah Croissant, sapukan mentega di dalamnya dan letakkan sekeping keju cheddar,salad dan tomato. Diikuti dengan tuna.
Saiz hidangan : 6 orang, anggaran 30 keping Waktu memasak : 4 jam Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Pastri sedap dijadikan sandwic dengan inti tuna, keju dan sayuran Jenis masakan : Pastri Lapis Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Pastikan doh disediakan dalam bilik yang agak sejuk supaya lapisan lelemak tidak cair sebelum dibakar
Selamat mencuba ye. Tuna tu memang banyak khasiatnya untuk kesihatan.
Ads
FOTO : TUAN AZMAN TUAN MUDA RESIPI : NURKHIRUL IKHWAN AMRAN, HIDAYAH AHMAD, ROS AZIDA JANTAN & MOHD NOOR AL FAHIZAM BERAHIM TERIMA KASIH: Jabatan Hospitaliti, Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN),Jalan Ampang Pechah, Kampung Ampang Pechah,Kuala Kubu Baru, Selangor. MAKLUMAT LANJUT :FB : Institut Kemahiran Belia Negara Peretak
Sotong ni sebenarnya macam-macam kita boleh masak. Salah satunya sotong kukus limau. Memang sedap sesangat. Bahan yang digunakan pun tak banyak. Asalkan ada lengkuah, serai dan bawang putih, dah cukup. Opsss. Daun ketumbar jangan lupa. Itu pelengkap aroma dan cita rasanya.
Bahan untuk sos tu yang banyak sikit. Bila ada sos, tu yang jadi tambah sedap tu. Nanti korang try buat tau. Memang syok.
SOTONG KUKUS LIMAU
.
BAHAN SOTONG KUKUS
1 atau 2 ekor sotong saiz besar
Lengkuas
Serai
Daun ketumbar (akar sekali)
Bawang putih
CARA MEMBUAT SOTONG KUKUS
1. Cuci sotong bersih-bersih.
2. Potong sotong macam dalam gambar. Jangan sampai putus. Kelar saja.
3. Susun sotong dalam bekas untuk kukus, letak lengkuas, serai (potong).
4. Letakkan akar ketumbar, sedikit bawang putih letak atas sotong.
5. Kukus sotong dengan api kuat. Sudah masak, buang air sotong.
BAHAN SOS
1 sudu besar gula
3 sudu besar air perahan limau nipis
2 1/2 sudu besar sos ikan
1 ulas bawang putih
Cabai melaka merah, hijau (dipotong)
Daun ketumbar
Daun pudina
CARA MEMBUAT SOS
1. Masuk gula, air perahan limau nipis, sos ikan, bawang putih dan cabai melaka. Kacau sehingga hancur.
2. Selepas sos siap, tuang sos atas sotong yang dikukus tadi. Tabur daun ketumbar dan daun pudina. Hias dengan limau nipis yang dihiris bulat. Siap untuk dimakan dengan nasi panas.
Sempena Hari Malaysia esok apakah tanda kita menghargai negara kita? Pastinya dengan hidangan menu istimewa yang berwajah Malaysia boleh kita hidangkan buat keluarga tercinta. Jom buat Red Velvet Ice Cream Float Versi Jalur Gemilang. Enaknya dimakan sejuk-sejuk. Rasanya sedap, creamy macam aiskrim betul. Bolehlah cuba buat ikut resipi yang dikongsi oleh Nor Al Fatihah.
RED VELVET ICE CREAM FLOAT Bahan-bahan:
300 gm biskut marie munchys -dipatahkan
1 1/2 cawan non dairy whipping cream
pewarna merah, biru dan kuning
4 sudu besar marjerin/butter
1 sudu teh red velvet emulco
Cara membuat:
1.Pukul non dairy whipping cream hingga kental. Simpan dulu di dalam peti sejuk.
2.Blend biskut marie hingga halus.
3.Cairkan marjerin/butter dengan 2 sudu teh pewarna merah. Campurkan ke dalam biskut dengan red velvet emulco sekali. Blend semula hingga warna sebati dengan biskut.
4.Bahagikan fresh krim kepada 4 bahagian. Masing-masing dicampur dengan pewarna merah, biru dan kuning, satu bahagian dibiarkan putih/plain. Masukkan ke dalam piping bag.
5.Picit krim putih dulu ke dalam cup. Diikuti dengan biskut. Layerkan langkah yang sama hingga 3/4 penuh cup. Picit pula krim biru. Akhir sekali, picit krim kuning menjadi bentuk bulan dan bintang. Simpan di dalam peti sejuk.
Bagi penggemar sajian Lasagna, resipi perkongsian saudari Cik Daa ini antara yang mudah dan boleh dicuba. Bahan-bahannya mudah sahaja. Lasagna ini menggunakan roti sandwic sebagai asasnya dan dilapisi dengan sos daging dan juga keju yang enak. Fuhhh..memang memikat. Sangat berbaloi untuk dicuba.
CARA MASAK LASAGNA ROTI DAGING & KEJU
BAHAN-BAHAN:
4 keping daging burger – leraikan
2 biji telur
8 keping roti sandwich
2 sudu besar serbuk lada hitam Maggi – sukatan membukit dan bancuh dengan 2 sudu makan air
1.Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan serbuk lada hitam. Kacau dan biarkan seketika. Guna api kecil.
2. Masukkan lobak merah, cendawan, daun sup dan daging burger. Perasakan dengan garam. Masak hingga daging dan sayur tu empuk dan kering.
3. Dalam bekas lain, masukkan susu segar dan pecahkan telur. Kacau sebati.
CARA MELAPIS ROTI:
1. Guna loyang yang sesuai. Sapu marjerin/mentega sebab tak nak bagi melekat.
2. Potong bahagian reja /tepi roti. Jika tak nak potong pun tak apa.
3. Ambil 2 keping roti dan celup ke dalam bancuhan susu segar+ telur tadi. Susun ke dalam loyang. (Bergantung kepada saiz loyang masing-masing. Loyang sayamuat 2 keping)
4. Tabur inti daging hingga tertutup permukaan roti. Letakkan 2 keping keju cheddar slice.
5. Ulang step 2-3 hingga habis roti. Lapisan paling atas adalah lapisan daging.
6. Bila dah siap, tabur mozzarella cheese, cheddar block dan cheddar slice sebanyak mana yang kita suka.
7. Tabur sedikit Italian Herbs. Kalau ada lebihan bancuhan telur tadi, boleh siram ke atas keju.
8. Panaskan dulu oven 180c. Kemudian bakar lebih kurang 40minit/180c hingga perang dan garing.
Cinnamon roll memang sedap jadi hidangan waktu petang. Memang boleh buat sendiri tapi mengenangkan nak membuatnya kena uli doh bagai ramai yang lebih suka...