Hanya menggunakan dua bahan yang mudah didapati, anda mampu menghasilkan minuman yang bagus dalam membantu menurunkan bacaan kolesterol. Anda boleh cuba.
Menerusi perkongsian Puan Lin Zalika, beliau menunjukkan cara-cara menghasilkan jus bagi menurunkan paras kolesterol yang hanya menggunakan dua bahan sahaja. Antara yang diperlukan ialah:
BAHAN-BAHAN:
30 ulas bawang putih | ulas besar
5 biji lemon
1 liter air
CARA-CARA:
Ads
1. Kisar bawang putih, lemon ( bersama kulit) dan air hingga halus.
2. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
3. Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk.
Ads
4. Untuk menikmatinya, minum 10 @ 15ml pada setiap pagi sebelum sarapan.
5. Bagi yang mempunyai bacaan kolesterol yang tinggi, boleh minum pada waktu pagi dan malam sebelum tidur.
Kalau selalu makan atau buat jeli kelapa, musim rambutan ini buat pulak jeli rambutan. Rasanya memang sedap apatah lagi kemanisan asli buah rambutan.
Lagi enak jika diletakkan sekali dengan hirisan buah rambutan segar. Bagi yang nak merasa kesedapan jeli rambutan ini boleh cuba terutama kalau di rumah memang ada pokok buah ini.
Cara buat jeli rambutan
Bahan-bahan
1 kg buah rambutan – dikupas, dibuang biji
20 biji buah rambutan – ambil isi dan hiris panjang
20 gm agar-agar
10 cawan air(kalau suka lembut tambah air)
10 sudu gula (boleh kurangkan jika tak suka manis)
3 helai daun pandan
Cara membuat
1. Rebus rambutan yang dibuang biji dengan 10 cawan air. Masak dengan api sederhana dalam 20 minit
2. Kemudian keluarkan rambutan, sebaiknya jangan dibuang kerana boleh dibuat pajeri atau gulai atau masak lemak cili padi.
3. Masuk daun pandan dan agar dalam air rebusan rambutan tadi. Bila agar agar sudah hancur masuk kan gula.
4. Selepas mendidik lagi sekali, tutup api. Tapis dan terus tuang dalam cawan.
5. Masukkan hirisan buah rambutan ke dalam cawan tadi.
Rasanya masam-masam manis. Sejuk pulak tu. Huisyh memang terliur nampak air ni terutama time bulan puasa. Moh ler kita belajar buat macam mana nak bagi sedap. Jangan lupa, kena ada madu tau.
AIR LIMAU KASTURI ASAM BOI
Bahan-bahan
• 1 cawan air panas
• 15 biji asam boi
• 8 sudu besar madu lebah
• 20 biji limau kasturi
• 1 peket selasih (direndam air panas).
• 1 liter air sejuk
• Ais batu secukupnya.
Cara membuat
1. Dalam jag, isi air panas. Satukan asam boi, madu, perahan limau kasturi dan limaunya serta selasih. Kacau sebati.
2. Masukkan air sejuk dan ais mengikut keperluan.
3. Siap untuk dinikmati. Segar anak tekak.
Masalah lalat banyak di dapur memang merimaskan. Bimbang makanan yang terdedah di sini, dicemari dengan kotoran dari haiwan ini.Cuma masalahnya nak guna penyembur dah...