Aduhai sape suka lauk macam gini? Paduan ayam bersama petai memang membuka selera. Orang lalu sebelah pun dah tak peduli. Sangat mudah menyediakannya. Yang penting sedap dan bertambah makan. Jom buat.
Ayam Petai Bercili
Bahan-bahan:
Ayam 1/2 ekor
Petai (ikut suka nk letak bnyk ke sikit)
*Bwg besar 1 biji
*Bwg putih 5 ulas
*Cili api 15 biji ( klu nk.pedas tambah lebih)
*Cili hijau 3 biji
Kiub pati ayam knoor 1
Garam n gula sedikit
*klu nk.letak belacan sikit pn bole tp sis tak letak
Ads
Cara memasak:
Ads
1.Basuh ayam dn toskan, gaulkan ayam dgn serbuk kunyit dn garam
2.Goreng ayam separa masak
3.Blender bahan yg bertanda *
4.Minyak lebihan yg goreng ayam td tumiskan bahan yg bertanda *
5.Dah agak garing masukkan petai dn kiub pati ayam
6.Masukkan ayam dan gaul sebati
7.Perasakan dgn garam dan gula sedikit
8.Siap untuk dihidang.
Ads
*sedap mkn dgn nasi panas2 perghh
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Bosan dengan menu nasi dan lauk pauk, kita ubah selera dengan soto ayam pasti sekeluarga suka. Apa yang penting sekeluarga bakal kenyang dari air tangan anda.
Bahan-bahan ini semuanya dikisar halus. Untuk serai tu terpulang kalau nak kisar sekali boleh nak titik aje pun boleh. Kalau kisar ambil bahagian perdu serai yang putih sahaja. Kalau nak kisar sekali serai tu, guna dua batang sahaja pun cukup.
1 peket kecil rempah kurma 1 bunjut Sup bunjut
1.Mula-mula panaskan minyak. 2.Kemudian tumiskan bahan tumis, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, tumis hingga harum. 3.Kemudian masukkan bahan yang dikisar halus. 4.Masukkan rempah kurma. 5.Masak hingga garing dan terbit minyak ( rempah kurma kena masak lama) 6.Kemudian masukkan air secukupnya. 7.Biarkan air mendidih.Bila dah didih, masukkan sup bunjut, ayam dan kiub ayam.Biarkan kuah mereneh 8.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. 9.Angkat ayam dan toskan. Ayam kemudian digoreng. Kemudian siat-siat halus. 10.Baki kuah tambahkan air. Biarkan didih 11.Kacau dan biarkan kuah didih sekali lagi.
12.Keluarkan ayam dan toskan. Ambil sedikit ayam untuk dibuat begedil ayam. 13.Panaskan minyak dan goreng ayam hingga keemasan.Kemudian bolehlah disiat halus.
14.Dah siap kuah soto.
BERGEDIL DAGING
1.Kupas kulit kentang dan potong bulat nipis. 2.Kemudian goreng sampai masak. 3.Angkat, toskan minyak dan tumbuk lumat. 4.Daging pun digoreng sekejap. 5.Angkat dan tumbuk lumat.
1.Satukan semua bahan dalam bekas kecuali putih telur. 2.Perasakan dengan garam. 3.Bulat-bulatkan. 4.Celupkan dalam putih telur. 5.Goreng dalam minyak panas hingga masak. 6.Sedia dihidangkan
1.Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih dan cili padi hingga layur. 2.Masukkan dalam blender bersama kicap manis dan garam. 3.Kisar halus. 4.Tuangkan dalam bekas dan perahkan jus limau kasturi.
Soto ni dimakan bersama nasi himpit,taugeh, ayam yang di siat-siat halus,daun sup dan daun bawang dihiris,kacang goreng,bawang goreng,bergedil dan sambal kicap
Resipi Sup Soto Ayam bersama Bergedil Kentang perkongsian saudari Khadijah Jaafar ni memang padu. Nak buat pun senang. Sesuai dinikmati sebagai sajin makan tengahari atau pun jika nanti ada bercadang nak buat makan-makan, menu ini boleh disajikan. Lengkap dengan resipi Sambal Kicap padu. Sangat sedap dan mudah nak masak. Kanak-kanak dan orang dewasa juga gemarinya. Jom cuba!
RESIPI SUP SOTO LETOP PALING SEDAP
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
1.Tumiskan 4 sekawan dan bahan kisar sehingga naik bau & sedikit kuning.
2.Kemudian masukkan ayam bersama dengan rempah soto/rempah sup. Jika tiada rempah soto ganti dengan rempah sup. Kacau sehingga sebati dengan ayam.
3.Bila sudah sebati dengan ayam, tuangkan air.
4.Masukkan serbuk lada putih dan perasakan dengan garam. Masakkan sehingga mendidih dan ayam masak.
5.Setelah masak, keluarkan ayam. Gorengkan ayam sehingga luarnya garing. 6.Angkat dan carikkan ayam. Ketepikan.
SAMBAL KICAP KETAGIH
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1.Goreng seketika dua bahan di atas.
2.Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng. Bila digoreng sambal kicap akan tahan lama & lebih sedap.
3.Kisarkan dalam blender dengan kicap. Kicap tu letak sehingga tutup paras cili.
4.Kisar sehingga hancur semuanya.
RESIPI BERGEDIL
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1.Goreng dulu ubi kentang sehingga lembut dan kekuningan.
2.Lenyekkan ubi kentang semasa masih panas.
3.Masukkan daging cincang, daun sup, lada putih dan garam. Bentukkan bergedil.
4.Panaskan kuali. Sementara itu, pecahkan telur, kacau telur.
5.Celup Begedil di dalam telur dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.
6.Tunggu sehingga bahagian bawah Begedil keras sedikit baru diterbalikkan untuk mengelak Begedil dari hancur.
Kenapa manusia cenderung makan menu sama berulang kali? Ketahui jawapan saintifik, psikologi dan biologi yang menerangkan bagaimana otak, emosi dan rutin mempengaruhi pilihan makanan kita.