Kuih muih melayu memang punya keistimewaan tersendiri. Hari ni jom kita buat kuih apam lejen, gerenti ulang kali makan. Satu adunan ni dapat dalam 30 biji, guna acuan kecil ikut banyak mana isian dalam acuan.
APAM KAMPUNG GULA MERAH
Bahan-bahan:
1 cawan gula merah/gula perang/gula melaka (apam ni tak berapa manis. Bagi yang nak manis boleh dan sedikit gula pasir)
Kalau korang suka makan Bingka Jagung, ini resipi Bingka Jagung sukatan cawan yang mudah korang nak buat sendiri di rumah. Lagi pun nak beli bingka sepotong boleh tahan harganya, kalau buat sendiri baru puas makan. Buat lebih boleh sedekah pada jiran-jiran atau bawa bekal ke pejabat.
BINGKA JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu besar mentega
4 biji telur
Secubit garam
1 tin jagung krim manis
Biijan untuk hiasan
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK: 1. Satukan kesemua bahan kecuali jagung krim dan bijan. Kisar sampai sebati. 2. Tuangkan adunan dalam mangkuk besar dan masukkan jagung krim. Gaul sebati. 3. Tuangkan dalam periuk dan panaskan atas dapur dengan api perlahan. 4. Sentiasa kacau hingga timbul wap dan sedikit kental. Tutup api. 5. Sapikan mentega dalam loyang pembakar, tuangkan aduanan tadi di dalamnya. 6. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C selama 45 minit hingga 1 jam. 7. Setelah masak, guna api atas selama lima minit. Kemudian tutup ketuhar. 8. Biarkan sejuk baru potong dan sedia dihidangkan.
Bila sekali makan donut yang gebu dan lembut, buat kita terlagi lagi nak menikmatinya. Rahsia nak jadikan donut gebu membukit ialah pastikan yis betul-betul berbuih sebelum dicampur ke dalam adunan. Selain itu guna air suam untuk bancuh yis. Jangan guna air panas kerana ia akan menyebabkan yis mati. Selain donut yang ditabur gula diatasnya , untuk cetus kelainan boleh letakkan salted karamel . Memang sangat sedap dan cara buatnya juga mudah.
DONAT SALTED KARAMEL
Bahan-bahan :
2 sudu besar yis 4 sudu besar gula 1 sudu besar susu pekat 1 cawan air suam
Sebatikan semua . Biarkan yis mengembang .
4 cawan tepung gandum 1 sudu besar susu tepung 1 biji telur 1 sudu besar mentega 1/2 pelembut roti
Cara memasak:
1.Ramaskan semua sehingga menjadi seperti serbuk roti . 2.Tuang air yis tadi , gaul sehingga menjadi doh . 3.Perap doh, biarkan doh mengembang. 4.Tumbuk tumbuk doh , canai atau roundingkan doh . 5.Biarkan donat mengembang sebelum digoreng. 6.Sejukkan donat sebelum disalut dengan sos karamel .
1.Masak gula menggunakan api kecil sehingga menjadi perang . 2.Sentiasa kacau agar gula tidak hangit dan menjadi pahit . 3.Bila gula dah cair , masukkan mentega dan garam . 4.Kacau sebatikan sehingga kesemua mentega cair . 5.Masukkan susu segar . 6.Kacau sehingga gula karamel menjadi pekat . siap
Kredit: Jom Belajar Buat Kek
ADA YANG NAK MEMBELI KUALI NON STICK? BOLEH LIHAT DI SINI.
Kuih Bakar Pandan, antara menu kuih tradisi yang sentiasa disukai ramai kerana kenenakannya yang lemak manis dan lembut dikunyah. Sebenarnya korang, kuih ini sangat ringkas cara membuatnya dan ukuran bahan pun guna cawan je. Bahan pun senang. Apa lagi bolehlah cuba buat menggunakan cara senang ini.
.
KUIH BAKAR PANDAN
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum gandum
2 cawan gula
5 cawan santan
2 biji telur
Sedikit pes pandan, garam dan pewarna hijau,
3/4 cawawan minyak masak.
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan tadi kecuali tepung dalam blender.
Kisar hingga sebati, kemudian masukkan tepung.
Kisar lagi hingga bancuhan tidak ada yang bergentel
Panaskan ketuhar dengan suhu 180C.
Tuangkan bancuhan ke dalam loyang yang telah dioles dengan mentega.
Bakar hingga masak atau lebih kurang 45 minit
Jika suka boleh taburkan di atasnya dengan bijan yang telah digoreng sangai. Kredit Resepi : Norizah othman