Kuih muih melayu memang punya keistimewaan tersendiri. Hari ni jom kita buat kuih apam lejen, gerenti ulang kali makan. Satu adunan ni dapat dalam 30 biji, guna acuan kecil ikut banyak mana isian dalam acuan.
APAM KAMPUNG GULA MERAH
Bahan-bahan:
1 cawan gula merah/gula perang/gula melaka (apam ni tak berapa manis. Bagi yang nak manis boleh dan sedikit gula pasir)
Sedapnya Karipap Pusing. Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup. Ramai yang ‘takut’ nak cuba kerana anggap KaripapPusing ni susah nak buat. Jangan bimbang, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang mudah. Cubalah.
CARA BUAT KARIPAP PUSING SEDAP
BAHAN DOH MINYAK:
2 ½ cawan tepung gandum
¼ cawan minyak masak – dipanaskan
Secubit garam
Air secukupnya ( air suhu biasa)
BAHAN DOH MARJERIN:
1 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan shortening
1/2 cawan marjerin atau lebih
CARA MEMASAK KARIPAP PUSING:
1. DOH MINYAK: Satukan semua bahan dan sebatikan. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh tidak lekat di tangan.
2. DOH MARJERIN: Satukan semua bahan dan sebatikan hingga jadi doh.
3. Rupa doh minyak dan doh marjerin yang telah siap diuli.
4. Bulat-bulatkan doh minyak dan doh marjerin. Pastikan bilangannya sama banyak.
5. Ambil satu doh minyak. Leperkan. Masukkan doh marjerin di dalamnya.
6. Tutup doh. Bulatkan dengan sempurna sehingga jadi bulatan doh seperti dalam gambar. Rehatkan doh 5 minit.
7. Ambil 1 doh dan canaikan.
8. Kemudian sapu sedikit air di permukaan doh. Jangan banyak nanti doh lembik. Cukup sekadar calit-calit sahaja.
9. Gulung doh tadi dan letak memanjang seperti dalam gambar.
10. Kemudian canai memanjang doh yang digulung tadi.
11. Gulung doh sekali lagi seperti di bawah ini.
12. Potong doh guna pisau anggaran 1/2 inci tebal atau lebih sedikit.
13. Rupa kepingan doh yang telah dipotong.
14. Ambil sekeping doh dan canai. Jangan nipis. Jika tebal tidak mengapa.
15. Terbalikkan doh. Isikan inti pada bahagian bawah doh yang dicanai tadi. (bukan bahagian atas). Kelim doh dengan kemas. Inti boleh ikut cita rasa masing-masing.
16. Karipap pusing yang sudah siap di kelim.
17. Panaskan minyak dan goreng karipap guna api sederhana hingga keperangan.
Kudapan apa yang enak untuk dinikmati ketika ini? Buat bebola keledek manis pasti jadi rebutan. Makan panas-panas pasti tak cukup satu. Jika suka bebola yang lebih kenyal, lebihkan tepung pulut. Goreng sepinggan gerenti licin nanti.
BEBOLA KELEDEK MANIS
Bahan-bahan:
1 ½ cawan keledek oren
(siap direbus dan dilenyek)
1/4 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung pulut
3/4 cawan tepung beras
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
Cara memasak:
1.Satukan kesemua bahan.
2.Uli sehingga jadi doh yang lembut.
3.Bulat-bulatkan.
4.Dengan menggunakan api sederhana,goreng terendam sehingga masak kuning keemasan
Kuih muihMelayu memang pelbagai dan enak-enak belaka. Salah satu yang mudah dibuat adalah Kuih Bom atau juga dikenali sebagai Onde-Onde Bijan.Resipi perkongsian saudari Surainah Hussin ni nampak sedap dan senang. Malah menurut empunya resipinya juga, kuih ini memang lembut, sedap malah tidak liat walaupun sejuk. Nak cuba? Berikut adalah resipinya.
RESIPI KUIH BOM BIJAN / ONDE-ONDE BIJAN
BAHAN DOH:
500gm tepung pulut
1 cawan tepung gandum
3 biji ubi kentang (sederhana besar) – rebus & lenyek
1/2 cawan gula pasir halus
Air suam secukupnya
Bijan secukupnya
INTI: Pes kacang merah – boleh dibeli di kedai menjualan bahan bakeri
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat doh, campurkan semua bahan kering dan campurkan air sedikit demi sedikit. Uli doh hingga tidak melekat di tangan.
2. Timbang doh seberat 30gm dan bulatkan inti seberat 10gm. Leperkan doh dan masukkan inti. Bulatkan. Buat hingga habis.
3. Golekkan doh ke dalam bekas berisi bijan dan susun dalam loyang yang disapu minyak. Rehatkan selama 15 minit.
4. Panaskan minyak dengan api perlahan dan masukkan kuih. Biar hingga kuih terapung barulah dikacau.
5. Besarkan sedikit api dan kacau sekali sekala supaya kuih dapat masak dengan sekata.
6. Setelah kuih garing dan kekuningan, angkat dan toskan minyak sebelum dinikmati.
Berita gembira buat semua pencinta makanan! Jabatan Warisan Negara secara rasmi telah mewartakan 117 jenis makanan Malaysia sebagai Warisan Kebangsaan di bawah Deklarasi Objek...