Kuih muih melayu memang punya keistimewaan tersendiri. Hari ni jom kita buat kuih apam lejen, gerenti ulang kali makan. Satu adunan ni dapat dalam 30 biji, guna acuan kecil ikut banyak mana isian dalam acuan.
APAM KAMPUNG GULA MERAH
Bahan-bahan:
1 cawan gula merah/gula perang/gula melaka (apam ni tak berapa manis. Bagi yang nak manis boleh dan sedikit gula pasir)
Kuih getas merupakan kuih tradisional yang sangat unik kerana rasanya yang lemak manis. Ada yang juga memanggil getas-getas atau gegetas. Cara penyediaannya antara yang paling senang berbanding kuih tradisional yang lain. Uli, gentel dan goreng je. 10 minit dah boleh siap! Rasanya yang lembut dan kenyal itu menjadikan ia amat diminati dan sering dijadikan sebagai hidangan minum petang seisi keluarga.
KUIH GETAS
BAHAN-BAHAN
1/2 biji kelapa parut
2-1/2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1 cwn air (atau secukupnya)
1 sudu teh garam
Untuk sira gulanya
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
CARA PENYEDIAAN
Satukan kelapa, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas, masukkan garam, gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit (jangan cair sangat.. nanti susah nak bentuk), uli hingga jadi doh lembut. Bentukkan doh mengikut citarasa.
Bentukkan doh sebesar nugget
Goreng dengan api sederhana.
Air dan gula dimasak dalam kuali, biar betul-betul pekat baru masukkan kuih yang telah digoreng tadi. Kacau hingga kering.
Air dan gula dimasak hingga pekat. Berbuih macam ni tanda gula telah pekat.
Masukkan kuih yang telah digoreng dan boleh tutup api, kacau hingga jadi seperti ini.
Siapa suka cucur badak? Kadang-kadang bila membeli nak dapat yang sedap dan mencapai citarasa memang sukar. Luarnya dah ok tapi intinya pula hapak dan tak sedap. Bagi memuaskan hati, jomlah buat sendiri intinya . Buat banyak, boleh simpan dalam tupperware. Makan dengan nasi, buat inti cucur badak, inti pulut sambal, pulut udang pun boleh.
Bahan-bahan : Bahan utama 1 biji kelapa parut
Bahan kisar: 4 ulas bawang merah 4 ulas bawang putih 4 batang serai 5 tangkai cili kering. Potong kecil(buangkan sikit biji)-BELI ONLINE DI SINI 3 cm halia 2 cm kunyit hidup 1 cawan udang yang dah direbus 1/2 cawan air(agak-agak boleh kisar bahan-bahan)
Bahan Perasa: 2 sudu besar gula 1 sudu kecil garam 1 sudu kecil jintan manis (ditumbuk kasar)-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar serbuk perasa
Cara memasak: 1) Kisarkan sedikit kasar(untuk lebih sedap. Ada rasa bahan tu) 2) Masukkan kelapa parut ke dalam kuali non stick. Masukkan bahan-bahan kisar. Masak atas api sehingga kering air(nak tau kering air, kelapa parut tak melekat antara satu sama lain) sambil masak tu gaul-gaul supaya tak hangit/nak sekatakan bahan-bahan tadi. 3) Masukkan semua bahan perasa. Gaul sebati. Siap.
Kuih Kesari merupakan antara kuih tradisional dan manisan yang popular dalam kalangan masyarakat India. Memang sedap! Patutlah Kuih Kesari ini menjadi kuih kegemaran suami dan anak-anak Lynn Mikael.
Untuk menambahkan lagi keenakan Kuih Kesari, Lynn Mikael telah menggunakan Keju Chesdale di dalam resipi ini. Ternyata hasilnya sangat menakjubkan. Gabungan rasa manis dan masin keju ini memang ‘ngam’. Sekali rasa, pasti nak lagi.
Keju Chesdale diperbuat daripada susu berkualiti tinggi dari New Zealand di mana setiap kepingan mengandungi kalsium dan protein yang tinggi. Patutlah bertambah enak Kuih Kesari kita. Ini resipi perkongsian Lynn Mikael untuk anda semua. Selamat mencuba!
KUIH KESARI
BAHAN-BAHAN:
3-4 sudu makan minyak sapi
5 sudu makan kacang gajus
250gm tepung suji
750ml air
Sedikit garam
250gm gula pasir
5 sudu makan susu pekat manis
Sedikit pewarna oren/kuning
5 biji buah pelaga
9 keping Keju Cheddar Chesdale
CARA MEMASAK:
Panaskan kuali. Masukkan 1 sudu makan minyak sapi. Kemudian goreng kacang gajus hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan 1 sudu makan lagi minyak sapi dan masukkan tepung suji. Pastikan masak guna api perlahan.
Masak sekejap tepung tadi kemudian angkat dan ketepikan.
Dalam periuk bersesuaian, masukkan air dan garam. Tunggu sehingga air mendidih.
Masukkan gula. Kacau sehingga gula larut.
Masukkan susu pekat manis & sedikit pewarna oren.
Kemudian masukkan buah pelaga yang sudah ditumbuk halus.
Dengan api perlahan, masukkan tepung suji. Kacau selalu supaya tepung tidak berketul dan masak sehingga pekat.
Kemudian masukkan kacang gajus dan tambah 1 sudu makan minyak sapi. Gaul rata.
Adunan Kesari siap. Masukkan setengah adunan ke dalam loyang. Susunkan Keju Cheddar Chesdale pada bahagian atas adunan dan masukkan setengah lagi adunan ke dalam loyang.