Roti enak gebu dan lembut, keluar panas-panas dari oven , huh, tak boleh ceritalah nikmatnya roti buatan sendiri. Lagi pulak di masa PKP ni, bekalan roti walau ada namun cepat habis di rak. Kena datang awal pagi.
Yang penting cara ulinya kena betul dan gunakan bahan bermutu. Jom cuba aneka resipi roti buku (loaf) yang enak ni.
1.HEAVY WHOLEMEAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
20gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
450gm Air sejuk
120gm Serat gandum kasar
20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK: 1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi boleh diregang. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza beza. 3. Kemudian keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm setiap satu. 4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar ( 5 minit). Doh perlu direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Kelim doh dengan cermat dan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah kerana bahagian yang di kelim tidak kemas. 7. Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah disembur dengan pan coating / shortening. 8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. 10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau apabila ia berwarna perang keemasan.
INFO CHEF : Doh itu boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
Ads
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Roti yang menyihatkan Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
2. 7 GRAINS LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
70gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
30gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
450gm Air sejuk
50gm Serat Gandum kasar
150gm – Bijian Campuran – 7 jenis
20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK: 1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi extensible dan meregang. Doh boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan. 3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. 4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar, sekitar lima minit. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Setelah itu, kelim doh dengan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah. 7. Letakkan doh yang telah siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening. 8. Kemudian kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan. Info chef: Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Mengandungi tujuh jenis bijirin Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
3. GREEN TEA LATTE LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
8gm Garam halus
50gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
250gm Air sejuk
30gm serbuk teh hijau
50ml Espresso Double Shot
CARA MEMASAK: 1. Pertama, campurkan serbuk teh hijau bersama Espresso Double Shot untuk membentuk Green Tea Latte. Ketepikan. 2. Setelah itu, masukkan kesemua bahan di atas termasuk Green Tea Latte ke dalam mesin penguli roti. Uli sehingga doh menjadi extensible (regang). Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. 3. Bulatkan doh dan rehatkan sekitar lima minit. 4. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 5. Setelah itu, kelim doh dengan cermat. 6. Letakan doh di dalam acuan loaf yang sudah di spray dengan pan coating / shortening. 7. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 8. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau setelah berwarna perang keemasan. 9. Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan panas-panas.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Rasa teh hijau yang beri keunikan pada roti Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
4. HONEY OAT LOAF
Ads
BAHAN-BAHAN UNTUK DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
80gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
30gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
60gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
350gm Air sejuk
150gm – Oat Bermadu ( seperti dia atas )
150gm Oat
100gm Madu
1. Untuk membuat oat madu; Campurkan Oat dan Madu ke dalam mangkuk dan gaul rata. 2. Gunakan parchment paper untuk melapik dulang dan tuang oat yang bercampur madu. Ratakan. 3. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 120 C selama 15 minit kemudian sejukkan. 4. Untuk membuat doh roti; Masukkan kesemua bahan termasuk oat madu (tinggalkan sedikit) yang telah dihasilkan tadi ke dalam mesin penguli roti. 5. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Anda boleh sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. 6. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. 7. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 8. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening. 9. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 10. Keluarkan doh yang sudah kembang, sembur dengan air dan baki oat madu yang ditinggalkan tadi. 11.Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef:Pastikan anda kelim doh dengan kemas untuk menggelakkan ia merekah ketika proses pengembangan dan pembakaran serta masak serata.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Rasa madu dan oat yang sedap Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
5. DARK CHARCOAL LOAF
Ads
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
30gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
350gm Air sejuk
30gm Black Charcoal Powder
20gm Brown Malt Flour
CARA MEMASAK: 1. Masukkan kesemua bahan bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan. 3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. 4. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang di dalam acuan loaf yang sudah sembur dengan pan coating / shortening. 8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. 10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Langgan Rasa
Info chef: Warna roti yang gelap pasti memberikan satu tarikan tersendiri.
Saiz Hidangan : 4 biji loaf Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Rasa yang amat berbeza Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
Terima kasih : Chef Sharizat, Golden Republic
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sekarang ni macam-macam jenis lempeng orang buat, tapi Lempeng Daun Bawang ni boleh tahan sedapnya. nipis lembut dan ada aroma daun bawang, memang layan dicicah dengan kari. Pendek kata sedar tak sedar tiga atau empat keping boleh habis, sesuai sangat ni kalau dijadikan hidangan sarapan mahupun minum petang. Tak percaya korang boleh cuba ye..
LEMPENG DAUN BAWANG BAHAN-BAHAN: 1 cawan tepung gandum, hakak guna cap sauh
1 biji telur
1 cawan air 1/4 cawan susu
Secubit garam 1 sudu makan mentega
Daun bawang | hiris halus Sedikit cili benggala merah | dadu halus
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan kecuali daun bawang dan cili benggala di dalam blender.
Kisar hingga halus, jika terpekat tambah air dan terlalu cair tambah tepung.
Tuangkan dalam mangkuk dan campurkan hirisan daun bawang dan cili benggala.
Panaskan kuali leper non stick, olehkan sedikit mentega.
Setelah panas, tuangkan adunan lempeng menggunakan senduk bulat sebagai sukatan.
Buat sehingga habis.
Gulangkan lempeng dan guntingkannya.
Hidangkan bersama kuah kari atau sambal. Ikut cita rasa anda dan keluarga.
Menu pedas ni memang boleh jadi ‘pembuka selera’. Mana tidaknya, semakin membahang mulut dan bibir, semakin laju makanan disuap. Peluh pun tak hirau. Bagi anda yang suka layan pedas, aneka lauk pauk berasaskan sambal dan tumisan cili ini boleh dijadikan pilihan sama ada berkuah mahupun kering. Memang wajib dicuba!
1. DAGING SAMBAL PEDAS
BAHAN-BAHAN:
250gm daging|dihiris nipis dan rebus empuk
10 biji cili hijau|dikisar
6 biji cili padi|kisar
5 ulas bawang merah|kisar
4 ulas bawang putih|dikisar
4 biji buah keras|dikisar
1 labu bawang besar|dibelah empat
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
Tabur sedikit garam dan lada sulah pada daging yang telah direbus terlebih dahulu lalu goreng beberapa minit sehingga ia keperangan. Ketepikan.
Panaskan minyak masak di dalam kuali lalu tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga cili masak.
Masukkan bawang besar, daging yang telah direbus dan sedikit air. Didihkan selama seminit.
Tambah garam dan gula secukup rasa sebelum dihidangkan.
Info Chef: Pastikan cili merah digoreng sempurna bagi memastikan cili masak.
2. AYAM PANGGANG SAMBAL HIJAU
BAHAN-BAHAN:
5 ketul ayam
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
8 biji cili hijau
6 biji cili padi hijau
1 batang serai
4 ulas bawang putih
15ml perahan air asam jawa
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
15ml minyak masak
CARA MEMASAK:
Lumur garam dan lada sulah ke atas ayam lalu panggang sehingga masak. Ketepikan.
Kemudian kisar cili hijau bersama cili padi, bawang putih dan serai sehingga ia halus dan menjadi pes.
Di dalam kuali, panaskan sesudu minyak lalu tumis bahan kisar hingga cili masak.
Sesuaikan rasanya dengan menambah air asam, garam dan gula secukupnya.
Tuang sambal ke atas ayam dan hidangkan.
Info Chef: Ayam dipanggang untuk rasa sebati yang lebih enak
3. BAWAL GORENG SAMBAL
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ikan bawal
8 biji cili merah|dikisar
5 ulas bawang merah|dikisar
4 ulas bawang putih|dikisar
3cm halia muda
1 tangkai daun bawang|dipotong seinci
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
CARA MEMASAK:
Bersihkan ikan bawal kemudian kelar tengahnya dan lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng sehingga garing dan ketepikan.
Kisar cili merah bersama bawang merah, bawang putih dan halia sehingga halus.
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan kisar sehingga cili masak.
Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Tambah daun bawang dan tutup api. Tuang sambal ke atas bawal yang telah digoreng terlebih dahulu.
Info Chef: Pastikan cili merah digoreng sempurna bagi memastikan cili masak.
4. AYAM MASAK SAMBAL
BAHAN-BAHAN:
5 ketul ayam
90gm cili kisar
30gm cili sos
4 ulas bawang merah|dikisar
3 ulas bawang putih|dikisar
3cm halia|dikisar
1 batang serai|dititik
1 labu bawang besar|dibelah empat
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Lumurkan ayam bersama sedikit garam dan lada sulah. Goreng sehingga masak dan ketepikan.
Di dalam kuali, panaskan minyak masak kemudian tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga wangi.
Masukkan serai, cili kisar dan sos cili. Tumis hingga pecah minyak.
Tambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa.
Masukkan bawang besar dan ayam yang telah digoreng. Didihkan seminit dua dan tutup api.
Info Chef:Pastikan ayam digoreng terlebih dahulu untuk memastikan hidangan lebih sebati dengan sambal.
5. IKAN TAMBAN CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
150gm ikan tamban masin
15 biji cili padi hijau|dikisar
4 biji cili hijau|dikisar
4 ulas bawang merah|dikisar
3 ulas bawang putih|dikisar
1 labu bawang besar|dipotong bulat
5ml perahan air asam jawa
3cm belacan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
Bersihkan ikan tamban masin dan buang tulangnya. Tumbuk kasar dan goreng separuh masak. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar berserta belacan sehingga wangi.
Masukkan ikan tamban yang telah separuh goreng tadi dan goreng hingga masak.
Tambah air asam, bawang besar, garam dan gula secukup rasa sebelum dihidangkan.
Info Chef: Tambah cili padi sekiranya anda ingin rasa yang lebih pedas.
6. KEPAH SAMBAL MERAH
BAHAN-BAHAN:
250gm isi kepah
60gm cili kisar
30gm tomato puri
30gm sos tomato
5 ulas bawang putih|ditumbuk halus
3cm halia muda|ditumbuk halus
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan yang telah tumbuk hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga cili masak.
Masukkan tomato puri, sos tomato dan kepah. Tumis sehingga semua bahan sebati dan masak.
Tambah lada sulah, garam dan gula secukup rasa sebelum dihidangkan.
Info Chef: Basuh kepah dengan air garam bagi mengeluarkan benda asing yang mungkin melekat di kulit kepah.
7. SOTONG CELUP TEPUNG BERSAMBAL
BAHAN-BAHAN:
5 ekor sotong|dipotong bulat
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
30gm tepung jagung
BAHAN-BAHAN UNUK SAMBAL:
60gm cili kisar
30gm sos cili Thai
4 ulas bawang merah|ditumbuk halus
3 ulas bawang putih|ditumbuk halus
1 labu bawang besar |dipotong bulat
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
Tabur sedikit garam dan lada sulah ke atas sotong lalu salut dengan tepung jagung.
Goreng sotong di dalam minyak yang banyak sehingga garing dan tos.
Di dalam kuali lain, panaskan minyak masak lalu tumis bahan-bahan tumbuk sehingga wangi.
Masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili masak. Masukkan sos cili Thai.
Tambah garam dan gula secukup rasa.
Masukkan bawang besar dan sotong goreng. Kaup-balikkan sebati. Sedia untuk dihidangkan.
Info Chef:Sotong kering atau sotong rendam boleh digunakan di dalam resipi ini.
8. TAUHU GORENG BERLADO
BAHAN-BAHAN:
3 biji tauhu |dipotong dadu dan goreng
1 labu bawang besar|dicincang halus
3 ulas bawang putih|dicincang halus
30gm cili kisar
5gm sos tiram
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Gorengkan tauhu sehingga ia menjadi kekuningan. Asingkan.
Tumiskan bawang putih sehingga naik baunya. Masukkan bawang besar.
Tambahkan cili kisar dan tumis lagi sehingga cili masak. Tambah sos tiram, tauhu goreng, sedikit air, lada sulah dan garam secukup rasa.
Masukkan tauhu yang telah digoreng ke dalam tumisan cili dan gaulkan sehingga sebati.
9.TEMPE BERLADA
BAHAN-BAHAN:
6 biji tempe |dipotong kecil
30gm cili kisar
4 ulas bawang merah|dikisar halus
3 ulas bawang putih|dikisar halus
1 labu bawang besar|dipotong bulat
30ml air asam jawa
Sedikit belacan
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
Lumur tempe dengan sedikit garam dan lada sulah. Goreng sehingga ia menjadi perang. Ketepikan.
Di dalam kuali yang berlainan, panaskan minyak masak. Tumis bahan yang dikisar bersama cili kisar sehingga wangi dan cili benar-benar masak.
Masukkan air asam jawa, bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
Jika sambal terlalu kering, tambah air dan didihkan.
Masukkan tempe goreng yang telah digoreng dan gaulkan sehingga sebati
Info Chef:Potong tempe setebal dua inci untuk mendapatkan hidangan tempe cili yang rangup.
10.TERUNG GORENG BERLADA
BAHAN-BAHAN:
5 biji terung panjang
30gm cili kisar
4 ulas bawang putih |ditumbuk
50gm udang kering|ditumbuk
3cm belacan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
Terung dibelah dua dan digoreng sehingga perang. Susun di dalam pinggan. Ketepikan.
Panaskan sesudu makan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan tumbuk sehingga wangi.
Masukkan cili kisar dan belacan. Tumis lagi sehingga cili masak. Jika terlalu kering, tambah sedikit air.
Tambah garam dan gula secukupnya. Tutup api.
Tuang sambal ke atas terung yang telah digoreng tadi.
Info Chef:Pastikan terung digoreng separuh masak sebelum dimasukkan ke dalam sambal.
1. Goreng ikan terlebih dahulu. Baki minyak ikan tadi, kita tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan pes cili kering. Seeloknya pes cili tu kita kisar sendiri. 2. Tumiskan bahan kisar tadi sampai pecah minyak. Kalau guna kuali biasa ni kena pandai jaga api. Selalu kacau-kacaukan supaya tak hangit.
3. Biar sampai pecah minyak. Nak tahu macam mana sampai nampak naik buih-buih minyak tu. 4. Bubuhkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis. Kalau cili giling beli kat kedai tu kadang masam sangat, kadang tengik dah, senang kata susah nak dapat yang sedap.
5. Masukkan air dalam ¼ cawan. Biarkan merenih dan sambal sedikit memekat. 6. Bila sambal nampak dah memekat, bolehlah masukkan ikan goreng kita tadi. Perasan tak, saya tak bubuh pun garam. Sebab sos tiram dan ikan goreng kita tadi kan dah masin.
7. Masukkan bawang merah sebagai hiasan. Nama je hiasan, tapi sambal kalau tak bubuh bawang gini macam tak sedap je kan? 8. Akhir sekali saya bubuh gula. Kacau semua rata. Kalau korang rasa kurang masin tambah sendiri ye. Sambal ni kena seimbang rasa dia.
Sup kosong ini sering jadi pelengkap hidangan seperti nasi ayam kunyit, nasi goreng atau masakan panas bila makan di gerai. Walaupun namanya 'kosong', rasa...