Aneka resipi pizza homemade, puas & berbaloi. Pizza bukan sahaja terkenal di Itali dan negara-negara Barat, tapi juga merupakan makanan kesukaan masyarakat Malaysia. Cara penyedian pizza ini memang sangat mudah dan kos bahannya pun tidak mahal.
Nak lagi sedap, gandingkan pizza dengan sup cendawan. Memang layaaaan! Jadi, tunggu apa lagi? Jom cuba resipi pizza homemade yang RASA kongsikan ini!
ROTI PIZZA SOSEJ
BAHAN-BAHAN:
3 keping roti
Sos pasta tomato secukupnya
3 batang sosej | direbus terlebih dahulu
3 keping keju
Daun parsley secukupnya
Cara membuatnya boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
PIZZA TUNA CHEESE
Ads
BAHAN-BAHAN A (DOH):
2 cawan tepung naik sendiri
220gm Fernleaf Protein+ Yogurt
1 sudu teh garam
BAHAN-BAHAN B (TOPPING):
1 cawan sos pizza/tomato puri
1 cawan tuna chunk
150gm Keju Perfect Italiano Perfect Pizza
¼ cawan Keju Perfect Italiano Parmesan (serbuk)
4-5 biji buah zaitun (dalam botol) | dihiris
½ biji bawang holland | dihiris
Daun basil segar secukupnya | dicincang kasar
Cara membuat boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
BREAD PIZZA BREAKFAST
BAHAN-BAHAN:
Roti putih/serat
4 tbsp pes tomato
4 batang sosej – hiris serong
4-8 biji tomato ceri – dibelah dua
1 labu bawang besar
1/2 cawan daun basil
1 tsp italian herbs
lada hitam secukupnya
garam secukupnya
2 biji telur
keju mozarella secukupnya
MINI PIZZA PANKEK
BAHAN-BAHAN A:
1 cawan tepung gadum
1 sudu kecil serbuk panaik
1/2 sudu kecil gula
1 1/2 suudu kecil AJI-SHIO Lada Berperisa
1 biji telur
3/4 cawan susu segar
1 1/2 sudu besar mentega – dicairkan
BAHAN-BAHAN B:
Secukupnya minyak masak
Sedikit cendawan butang – dihiris
Sedikit sosej – dihiris
Sedikit lada bengala – dipotong
Sedikit tomato ceri – dipotong
BAHAN-BAHAN C:
Sedikit sos cili
Sedikit mayones
Sedikit keju mozarella
Cara penyediaan boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
Ads
PIZZA ROTI CANAI BERKEJU
BAHAN-BAHAN:
2-3 keping roti canai segera
2 batang sosej | dihiris
1 labu bawang besar | potong bulat
1 biji tomato | dihiris
1 biji cili benggala | dihiris
Keju Perfect Italiano Mozzarella secukupnya
Keju Perfect Italiano Grated Parmesan secukupnya
Anchor Unsalted Butter secukupnya
Sos piza secukupnya
Garam dan lada sulah secukupnya
Cara memasak boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
Ads
PIZZA CONES BERKEJU
BAHAN-BAHAN:
150gm sos pasta
50gm isi jagung manis
50gm bawang besar
60gm keju cheddar
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
40gm lada benggala hijau
Kepingan roti
Air
Keju mozarella
Cara penyediaan boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Menu kerang ni pelbagai. Ia boleh direbus, dimasak tumis, dibakar, masak kicap dan banyak lagi. Bagi anda yang nak makan lauk kerang yang sedap dan mudah, resipi yang RASA kongsikan ini perlu anda cuba. Sedap!
KERANG TUMIS CILI DAUN BAWANG
BAHAN-BAHAN:
600gm kerang | bersih dan toskan
1 cawan hirisan daun bawang
10 biji cili padi | hiris memanjang
5 ulas bawang merah | hiris
3 ulas bawang putih | cincang
3cm halia | hiris memanjang
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat manis
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
P anaskan minyak, tumiskan bawang putih, merah, halia dan cili padi hingga wangi.
Masukkan kerang, kacau rata.
Apabila kerang sudah terbuka, perasakan dengan sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan daun bawang, kacau seketika kemudian tutup api.
Sedia dihidangkan.
INFO CHEF:Jika tidak ada cili padi, boleh tukar dengan pes cili kering.
Kali ini RASA nak tampilkan lima resipi minum petang yang sedap dan menarik daripada blogger My Kitchen Diary. Daripada senarai resipinya, nampak macam senang. Bahan-bahan pun tak susah nak disediakan. Jom apa kata kita try buat.
PUDING KARAMEL TANPA TELUR
BAHAN KARAMEL
1/4 cawan gula
3 sudu besar air
CARA MEMBUAT KARAMEL
1. Panaskan kuali. Masukkan gula dan air.
2. Kacau dengan api perlahan sehingga keperangan.
3. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
BAHAN PUDING
1 tin krimer sejat cair
1/2 cawan krimer sejat pekat
4 cawan air
3/4 cawan gula
1 peket agar-agar serbuk
3 sudu besar kastard
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMBUAT
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak di atas api sederhana.
2. Biarkan sehingga semua bahan larut sambil dikacau supaya tidak berketul.
3. Apabila sudah pekat sedikit, tapi adunan ke dalam loyang berisi karamel.
4. Sejukkan di dalam peti ais.
PUDING LAICI BANDUNG
BAHAN-BAHAN
1 tin laici (asingkan air dan buah)
750 ml air
1 peket agar-agar segera
1 tin susu cair
1/2 tin krimer manis bandung
CARA MEMBUAT
1. Laici dipotong kecil-kecil. Ketepikan.
2. Didihkan air bersama agar-agar.
3. Kacau sehingga agar-agar hancur.
4. Masukkan air laici, susu cair dan krimer manis bandung.
5. Kacau selalu. Apabila mendidih, masukkan laici.
6. Tutup api dan masukkan puding ke dalam acuan untuk disejukkan.
KASWI
BAHAN-BAHAN
7 cawan air
2 ketul gula melaka
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 sudu kecil kapur
BAHAN LAIN
Kelapa muda (diparut dan digaul dengan garam)
CARA MEMBUAT
1. Didihkan air bersama gula melaka dan gula pasir sehingga sedikit pekat. Biarkan suam.
2. Satukan tepung gandum dan tepung ubi. Masukkan ke dalam air gula dan kacau sebati.
3. Masukkan air kapur dan kacau rata.
4. Tapi adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
5. Panaskan pengukus. Balut penutup pengukus dengan kain supaya air tak menitik atas kuih.
6. Kukus dalam masa 45 minit. Guna api besar. Biarkan sejuk, baru dipotong.
7. Hidang bersama kelapa parut.
KEK SPONGE MARBLE
BAHAN-BAHAN
3/4 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu besar serbuk penaik
1/3 cawan susu tepung
3 biji telur gred A
1/2 cawan gula kastor
1/4 cawan susu cair
1 sudu teh esen vanila
3 sudu besar minyak jagung
1 sudu besar serbuk koko
CARA MEMBUAT
1. Panaskan loyang pada suhu 160 oc
2. Ayak tepung gandum, serbuk penaik dan susu tepung.
3. Campurkan semua bahan kecuali minyak jagung dan serbuk koko. Masukkan dalam mixer. Pukul sehingga adunan jadi gebu dan putih.
4. Masukkan minyak jagung dan kacau guna spatula sahaja.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
6. Satu bahagian dicampur dengan serbuk koko dan satu lagi warna asal.
7. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak secara berselang seli.
8. Bakar selama 40 minit hingga kek masak.
9. Terus kelukarkan dan terbalikkan di atas redai selama 5 minit.
10. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
KUIH CARA MANIS
BAHAN-BAHAN
5 helai daun pandan
2 cawan air
2 biji telur ayam
3 cawan tepung gandum
Garam secukupnya
200 ml santan kotak
Sedikit pewarna hijau
Gula secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Potong kecil daun pandan. Kisar bersama 2 cawan air. Tapis.
2. Masukkan telur ayam, tepung gandum, garam, santan, air pandan dan pewarna hijau ke dalam pengisar. Kisar sekali lagi. Tapiskan.
3. Panaskan acuan kuih cara yang telah disapu minyak dengan api kecil.
4. Tuang adunan ke dalam acuan. Biarkan seketika. Kemudian masukkan gula. Apabila sudah masak, keluarkan dan tuang lagi adunan lain.
5. Ulang sehingga adunan habis.
Biasa masak ayam goreng dengan cara biasa, letak garam dan kunyit. Boleh cuba cara ini rasa lebih umphh , dengan ramuan yang membangkit selera.Tak cukup satu pasti merebut nanti.
Bahan-bahan:
10 potong ayam
5 ulas bawang merah -kisar halus
3 ulas bawang putih -kisar halus
2 biji buah keras -kisar halus
2 inci halia -kisar halus
serbuk kunyit
serbuk ketumbar
serbuk lada
garam secukup rasa
2 batang serai
daun salam
air asam jawa
air secukupnya
Cara memasak:
1. Masukkan bahan yang dikisar halus dalam kuali berisi ayam
2.Tambahkan serbuk kunyit, bubuk ketumbar, serbuk lada dan garam.
3.Masukkan serai dan daun salam.
4.Tambah air secukupnya dan air asam jawa.
Bagi yang suka makan Cina salah satu yang selalu dipesan jika makan di restoren ini adalah Ma Po Tofu. Tekstur tauhu yang lembut dan dimasak bersama kuah pekat memang cukup enak sekali untuk dimakan dengan nasi.