Petang-petang macam ni, memang enak kalau makan aneka pengat. Bukan guna bahan yang sukar pun. Asasnya hanyalah santan, gula melaka, sagu dan daun pandan yang dimasak bersama ubi kayu, labu, keladi dan nangka. Jom cuba!
1. PENGAT UBI KAYU BERSAGU
BAHAN-BAHAN:
300gm ubi kayu
1 liter air
200gm santan pekat
1 ketul gula Melaka
2 sudu besar gula pasir atau secukupnya
100gm sagu mata ikan
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Masukkan air di dalam periuk, rebus ubi kayu bersama daun pandan hingga empuk.
Setelah itu, masukkan gula melaka, gula pasir, sagu mata ikan, garam dan santan. Kacau sebati dan masak sehingga kuah agak memekat.
Angkat dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Untuk kuah pengat yang cantik, sentiasa kacau agar santan tidak berketul.
2. PENGAT LABU
BAHAN-BAHAN:
300gm labu
1 liter air
200gm santan pekat
1 ketul gula Melaka
2 sudu besar gula pasir atau secukup nya
100gm sagu mata ikan
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus labu bersama air secukupnya, gula melaka dan daun pandan hingga labu empuk.
Setelah itu, masukkan gula pasir, sagu mata ikan, garam dan santan. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
Angkat dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Jangan masak labu terlalu lama untuk menggelakkan ia terlebih lembik.
3. PENGAT KELADI
BAHAN-BAHAN:
300gm Keladi
1 liter air
200gm santan pekat
1 ketul gula Melaka
2 sudu makan gula pasir atau secukupnya
100gm sagu mata ikan
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Di dalam periuk, masukkan air bersama keladi. Rebus Keladi bersama daun pandan hingga empuk.
Masukkan gula melaka, gula pasir, sagu mata ikan, garam secukup rasa dan santan. Kacau sebati.
Masak sehingga kuah agak memekat.
Angkat dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Rendam sagu mata ikan sehingga kembang dengan sedikit air untuk menghasilkan sagu mata ikan yang benar-benar jernih apabila masak.
4. PENGAT NANGKA
BAHAN-BAHAN:
6 ulas nangka yang dihiris
1 liter air
100gm gula pasir atau mengikut selera
200gm santan pekat
100gm sagu mata ikan
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Masak air, nangka, gula, daun pandan hingga menggelegak.
Setelah itu masukkan sagu mata ikan, garam dan santan. Masak selama 5 minit atau sehingga kuah agak memekat.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Manis bubur terpulang kepada selera masing-masing. Jika mahu kurang manis, ubahsuai jumlah gula mengikut citarasa.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Waktu ni bila anak-anak sibuk dengan kelas online dan ibu bapa pun bekerja dari rumah cepat terasa lapar. Takkan nak membeli sahaja. Kenalah rajinkan diri untuk mengisi perut seisi keluarga. Tak usah buat menu yang susah, buat yang mudah dan jimat. Bolehlah buat cakoi nanti untuk minum petang.
CAKOI Bahan-bahan: 1 cawan air suam (jangan terlalu panas) 1.5 sudu teh yis-BELI ONLINE DI SINI 2 sudu besar gula 1/2 sudu teh garam 1/2 sudu teh sodium bikarbonat 2.5 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 2 sudu besar minyak-BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak:
1.Sediakan air yis – masukkan yis dan gula dalam air suam.Biarkan 10 minit hingga berbuih. 2.Masukkan garam, sodium bicarbonate dalam tepung dan air yis. 3.Uli sebati. Masukkan minyak.
4.Uli rata. Rehatkan 1 jam.
5.Selepas satu jam. Canai, potong empat segi panjang. Basahkan lidi/chopstik.
6.Tekan tengah doh. Tindih 2 doh yang dah dipotong 4 segi. 7.Taburkan tepung sebelum dan semasa mencanai supaya doh tidak melekat.
8.Goreng dengan minyak panas. Tarik sedikit doh sebelum masukkan dalam kuali. Goreng sehingga garing.
Terkenang kalau dulu-dulu bila petang musim hujan, mak mesti buat Lempeng pisang. Tapi sekarang nak jumpa lempeng ala kampung macam emak atau nenek buat memang jarang-jarang dapat. Bila terlanjur ingat, ini dikongsikan resipi lempeng kampung yang sedap sangat, kaya dengan rasa pisang segar, campur pulak dengan kelapa dan gula Melaka memang terbaik. Wajib cuba ni…
LEMPENG PISANG
BAHAN-BAHAN:
1 kg pisang Abu | lenyekkan
300gm kelapa parut | ambil putih sahaja
250gm tepung gandum | jika kurang boleh tambah
5 sudu makan gula kabung
Sedikit garam halus
Daun pisang secukupnya
CARA MEMASAK:
Campurkan kelapa di dalam mangkuk adunan yang berisi pisang yang sudah dilenyek.
Gaul rata, kemudian tambahkan garam, gula kabung yang telah dihancurkan.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga mendapat bancuhan yang diperlukan.
Panaskan kuali non-stick, letakkan daun pisang di atasnya dan tepekkan adunan lempeng pisang di atasnya dan panggang hingga masak.
Kek Gula Hangus atau juga dikenali sebagai Kek Sarang Semut adalah antara kek lama yang sentiasa diburu oleh penggemarnya. Memang tak lekang dek zaman. Dari budak kecil hinggalah ke orang dewasa, memang sukakan kek ni. Bagi anda yang berminat nak buat, boleh cuba resipi perkongsian saudari Noor Azlina Khalil ni. Comfirm jadi! Geram tengok sarangnya!
KEK SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan gula halus | dicairkan
2 cawan air panas | dimasukkan ke dalam gula yang telah cair untuk dijadikan gula hangus
7 biji telur
250gm mentega | dicairkan
1 cawan susu pekat manis
2 cawan tepung kek
2 sudu makan soda bikarbonat
2 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
Pukul telur secara lembut sahaja dan tak perlu sampai berbuih.
Masukkan esen vanilla, susu pekat manis, mentega cair dan tepung kek. Gaul hingga adunan sebati.
Kemudian masukkan gula hangus. Sebatikan.
Tapis adunan dan perap selama 1-4 jam. Boleh juga perap semalaman.
Lapik loyang dengan parchment paper.
Panaskan ketuhar selama 10 minit pada suhu 160C kemudian baru dimasukkan loyang kek. Bakar pada suhu 160C selama 45 minit atau sehingga kek masak.
Semasa membakar, guna api bahagian bawah terlebih dahulu selama 30 minit dan api bahagian atas untuk 15 minit terakhir.