Sosej merupakan sejenis makanan proses yang dijadikan sebagai pilihan makanan ringan dan boleh dikatakan sebagai snek harian tidak kira waktu.
BAHAN-BAHAN:
1 kg isi ayam
1 1/2 sudu teh garam
3 ulas bawang putih
1/2 sudu teh lada sulah
1/2 sudu teh thyme
1/2 sudu teh oregano
1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
Ads
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
Ads
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
Jom cuba buat gyoza homemade! Dumpling versi Jepun ni memang best. Lembut dan penuh inti. Paling sedap, inti udang ni lah. Jika anda tak suka seafood, boleh je letak aneka inti lain yang anda suka. Jom lihat resipinya.
GYOZA UDANG
BAHAN-BAHAN
250gm isi udang | dicincang
1 tiub tauhu telur
2 sudu makan hirisan daun kucai
50gm kubis | dihiris halus
2 ulas bawang putih | dicincang halus
1 sudu makan minyak bijan
1/2 biji bawang besar | dicincang halus
Sedikit pati ikan bilis
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Kulit wantan segera berbentuk bulat secukupnya | boleh didapati di pasaraya
CARA MEMASAK:
Dalam mangkuk besar, masukkan isi udang, daun kucai, kubis, bawang putih dan bawang besar. Gaul sekata.
Kemudian masukkan minyak bijan, serbuk pati ikan bilis, tauhu telur, garam dan serbuk lada hitam secukupnya. Gaul hingga semua bahan sekata.
Ambil kulit wantan dan sudukan inti dengan secukupnya. Kelim dengan kemas.
Sapukan sedikit minyak pada kuali tahan lekat dan panaskan. Susun gyoza tadi dengan secukupnya.
Masak hingga bahagian bawah gyoza kelihatan garing. Masukkan 1/2 cawan air ke dalam kuali dan tutup. Biar sehingga air kering.
Angkat dan nikmati gyoza bersama sos pilihan.
Info chef: Inti gyoza boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.
Jika di dapur anda ada lebihan nasi sejuk, jangan buang atau bazirkan kerana ada menu sedap dan enak yang boleh dihasilkan menggunakan bahan ini. Resipi keropok nasi ini dikongsi dari saudari Fauziah Khary dan merupakan resipi dari Indonesia. Nampak mudah nak buat. Jadi jom cuba. Pasti sedap.
CARA BUAT KEROPOK NASI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk nasi sejuk – rendam 1 jam
1 mangkuk tepung ubi
3 ulas bawang putih
1 sudu teh ketumbar
1 batang daun bawang – ambil bahagian hijau sahaja. Hiris nipis
Garam secukup rasa
Stok ayam / kiub pati ayam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Kisar nasi, bawang putih dan ketumbar hingga halus. Boleh juga tumbuk.
2. Masukkan garam, hirisan daun bawang dan kiub pati ayam.
3. Kemudian masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit dan dikacau perlahan-lahan hingga sebati dan jadi liat.
4. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan lonjongkan seperti bentuk keropok lekor.
5. Didihkan air dan rebus. Biar hingga terapung.
6. Angkat dan toskan airnya. Kemudian hiris nipis dan jemur di bawah cahaya matahari hingga betul-betul kering.
7. Untuk menikmatinya, goreng dalam minyak panas hingga kembang. Lebihan keropok tadi boleh disimpan dalam bekas kedap udara.
Lokching; snek jalanan berupa sate ikan yang dinikmati bersama sos. Memang popular di negeri-negeri Pantai Timur seperti kelantan dan Terengganu. Kalau dulu, lokching ni harganya 10sen sahaja secucuk. Sekarang, 5 cucuk pun dah RM2. Suka makan lokching? Jom buat sendiri. Lagi puas hati dan boleh makan puas-puas.
BAHAN-BAHAN:
10 ekor ikan selayang / sardin
1/2 biji bawang besar
1 1/2 cawan tepung ubi
1 sudu teh garam
1 sudu teh baking soda
Sedikit ajinomoto ( jika suka)
CARA MEMASAK:
1. Hiris dan ceraikan isi ikan dari tulang.
2. Kemudian tumbuk isi ikan bersama bawang besar hingga lumat. Boleh juga kisar.
3. Setelah ikan lumat, campurkan dengan tepung ubi, garam, baking soda dan ajinomoto. Uli hingga sebati.
4. Cubit doh dan gentel jadi bentuk bulat kecil. Lakukan hingga adunan habis. Bagi mengelakkan doh melekat pada tangan, sapu sedikit minyak masak.
5. Panaskan minyak dan goreng doh ikan tadi hingga garing. Angkat, toskan minyak dan cucuk pada lidi.
BAHAN SOS:
3 ulas bawang putih – tumbuk halus
1 1/2 cawan air
4 sudu makan air
Garam dan sedikit MSG
2 sudu makan tepung ubi – bancuh dengan sedikit air
Sedikit pewarna merah
CARA-CARA:
Tumis bawang putih tanpa minyak hingga kekuningan.
Kemudian masukkan air, gula, garam, MSG ( jika suka), bancuhan tepung ubi dan pewarna.
Jika suka sos pedas, tumis 2-3 biji cili padi tumbuk.
Untuk menikmati lokching, bakar sate ikan tadi hingga sedikit hangus. Kemudian nikmati bersama sos.