Melihat gambar sahaja sudah meruntun jiwa dan menimbulkan rasa bangga. Itulah yang boleh digambarkan mengenai keprihatinan KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan keluarga baginda setiap kali rakyat ditimpa musibah.

Menerusi perkongsian di laman Facebook Istana Negara semalam, KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong berkenan membantu Raja Permaisuri Agong memasak untuk mangsa banjir yang ditempatkan di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Dewan Orang Ramai Seri Damai, Kuantan, Pahang semalam.

 

IKLAN

Seri Paduka Baginda berangkat tiba ke PPS ini setelah berkenan melawat dan meluangkan masa menyantuni mangsa banjir yang ditempatkan di PPS Wisma Belia dan PPS Sekolah Menengah Kebangsaan Sg. Isap, Kuantan.

Sedari dulu lagi, sudah menjadi kelaziman bagi KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong menyingsing lengan, bersama-sama para petugas untuk menyediakan makanan kepada mangsa banjir di negeri Pahang.

IKLAN

Sentuhan Yang di-Pertuan Agong dan air tangan Raja Permaisuri Agong mencerminkan keperibadian dan keprihatinan tinggi Seri Paduka Baginda terhadap mangsa banjir dan golongan yang memerlukan bantuan.

IKLAN

Menurut perkongsian tersebut lagi, difahamkan seramai 128 orang daripada 49 keluarga telah dipindahkan di pusat pemindahan sementara tersebut setelah kediaman mereka dilanda banjir akibat hujan yang berterusan sejak hari Sabtu lalu.

Seri Paduka Baginda berdua mengajak seluruh rakyat bersama Baginda mendoakan agar bencana banjir yang melanda beberapa negeri pada ketika ini tidak berpanjangan sehingga mengorbankan nyawa dan harta benda.

 

Kredit sumber: FB Istana Negara