
Nak cari pencuci mulut yang sedap? Jom try buat sendiri agar-agar Oreo ni. Sedap sangat. Cuma guna empat bahan je. Tak perlu susah-susah. RASA kongsikan resipinya. nanti boleh cuba buat.
Agar-Agar Oreo
BAHAN-BAHAN
1 bungkus agar-agar tali
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
2 peket biskut Oreo
CARA MEMBUAT
1. Masukkan 1200 ml air ke dalam periuk. Masak bersama agar-agar sehingga agar-agar larut.
2. Selepas agar-agar larut, masukkan susu cair dan susu pekat.
3. Kacau selama 5 minit. Biarkan mendidih dan tutup api. Ketepikan.
4. Susun biskut dalam loyang. Tuangkan adunan agar-agar tadi.
5. Tunggu sejuk sekejap dan masukkan dalam peti sejuk.
6. Setelah sejuk, potong ikut cita rasa anda.
Resipi Oleh facebook Dapur Pakcu
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini 20 Resipi Koleksi Puding Yang Senang, Korang Boleh Cuba & Simpan Untuk Koleksi.

Aneka agar-agar,puding dan jeli adalah pemanis mulut yang sangat menggoda selera. Selain warna warni dan kepelbagai rasa menjadikan ia disukai ramai. Daripada membeli setiap hari, apa kata pilih je mana satu resipi dalam koleksi ini. Resipi ini adalah perkongsian dari Chef Fatimah Zarinah Zainuddin. Tengok pada resipi nampak senang, cuma rajin atau tak je.
PUDING ABC
BAHAN A:
• 10gm agar-agar
• 700ml air
• 180 gm gula merah
• 2 helai daun pandan
BAHAN B:
• 30gm agar-agar
• 1600ml air
• 1 tin susu cair
• 300gm gula
• 1/2 tin krim jagung campur sedikit pewarna kuning
• 100gm kacang merah campur sedikit pewarna merah jambu
• 100gm cendol campur sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan A, masak hingga mendidih.
2. Tapiskan dan tuang ke dalam loyang. Biarkan sejuk.
3. Satukan bahan B(air, agar-agar dan gula), masak sehingga larut.
4. Kemudian, masukkan susu, kacau rata.
5. Angkat dan bahagikan kepada tiga bahagian(satu bahagian campurkan dengan krim jagung, satu bahagian kacang merah dan satu bahagian dengan cendol).
6. Cakarkan permukaan A, tuangkan campuran jagung. Biarkan beku.
7. Tuangkan pula lapisan cendol di atasnya dan biarkan beku.
8. Akhir sekali, tuangkan lapisan kacang merah di atas lapisan jagung dan biarkan beku
9. Setelah beku, puding sedia dihidangkan.
AGAR-AGAR CENDOL
BAHAN A : LAPISAN CENDOL
• 750ml air
• 170gm gula
• 10gm agar-agar
• 250ml santan
• 1 sudu makan tepung jagung
• Cendol secukupnya
BAHAN B: LAPISAN GULA MELAKA
• 750ml air
• 250gm gula melaka | diracik halus
• 10gm agar-agar
• 250ml santan
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan bahan A. Masak air, gula dan agar-agar hingga larut.
2. Satukan santan dan tepung jagung, kacau agar tidak bergentel.
3. Tapiskan dan tuangkan ke dalam agar-agar.
4. Masak sebentar hingga mendidih.
5. Angkat dan biarkan suam baru masukkan cendol.
6. Biarkan ianya keras.
7. Untuk menyediakan bahan B. Masak air, gula melaka dan agar-agar hingga larut.
8. Masukkan santan, kacau sebentar.
9. Akhir sekali, tuangkan ke atas lapisan cendol yang telah keras.
10. Sejukkan semula dan potong apabila sedia dihidangkan.
PUDING SUSU OREN
BAHAN A: LAPISAN PUDING
• 4gm agar-agar
• 200ml air
• 300ml susu
• 6 sudu besar gula (ikut sesuai)
• 50ml jus oren
• Pewarna kuning
BAHAN B: LAPISAN JERNIH
• 4gm agar-agar
• 500ml air
• 6 sudu besar gula
• 50ml jus oren
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan lapisan puding. Masak agar-agar, gula dan air hingga mendidih.
2. Masukkan susu,jus oren dan pewarna. Angkat.
3. Masukkan dalam acuan dan biarkan sejuk dan keras.
4. Untuk menyediakan lapisan jernih. Masak agar-agar, gula dan air sehingga mendidih.
5. Masukkan jus dan sedikit pewarna.
6. Cakarkan lapisan puding dan tuangkan lapisan jernih. Buat kaedah serupa sehingga habis.
7. Sejukkan sebelum sedia dihidangkan.
PUDING MANGGA
BAHAN-BAHAN:
• 1 liter susu segar
• 10gm agar-agar
• Sedikit perisa mangga
• Sedikit pewarna kuning
• 200gm gula
• 1 biji buah mangga | isinya dipotong dadu
CARA MEMASAK:
1. Masukkan agar-agar , gula, susu dan masak hingga gula larut.
2. Masukkan perisa mangga dan pewarna. Kacau perlahan hingga mendidih.
3. Sediakan acuan dan tuangkan agar-agar di dalam.
4. Taburkan buah mangga yang telah dipotong dadu.
5. Sejukkan, dan potong apabila sedia dihidangkan.
AGAR-AGAR RINTIK PANDAN
BAHAN A:
• 1/2 sudu makan agar-agar serbuk
• 250ml santan cair
• 1 sudu makan gula pasir
• Sedikit pewarna hijau
BAHAN B:
• 1/2 sudu besar agar-agar
• 500ml air
• 100gm gula merah
• 1 sudu makan tepung kastard campur 2 sudu makan air
• 2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan bahan A. Campurkan semua bahan dan masak sehingga mendidih.
2. Tuangkan ke dalam loyang dan biarkan keras.
3. Potong kecil-kecil dan biarkan sebentar.
4. Untuk menyediakan bahan B. Masak air, daun pandan, gula merah dan agar-agar hingga larut. 5.
5. Masukkan tepung kastard.
6. Masak hingga mendidih.
7. Angkat dan tuangkan ke dalam loyang yang telah berisi dengan potongan agar-agar tadi.
8. Sejukkan.
9. Potong apabila sedia dihidangkan.
PUDING JELLY POLKADOT
BAHAN-BAHAN:
• 10gm agar-agar
• 500ml air
• 1/2 tin susu cair
• 100gm gula
• 1 sudu makan tepung kastard
• 1 1/2 sudu besar pati buah
• Fruity jelly secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masak agar-agar dengan air hingga larut.
2. Masukkan gula dan masak hingga larut.
3. Angkat dan masukkan bancuhan susu cair dan tepung kastard. Masak seketika.
4. Susun jelly di dalam acuan dan tuangkan agar-agar perlahan-lahan.
5. Sejukkan dan potong apabila sedia dihidangkan.
AGAR-AGAR PERMATA
BAHAN-BAHAN:
• 10gm serbuk agar-agar
• 200ml susu cair
• 400ml air
• 150gm cawan gula pasir
• 100ml susu pekat
• Esen vanila
• Sedikit pewarna
CARA MEMASAK:
1. Satukan semuanya dan masak hingga mendidih. Ambil tiga senduk dan di tetakkan dalam mangkuk berasingan dan campurkan dengan tiga warna kesukaan anda.
2. Sejukkan kemudian dipotong dadu.
3. Panaskan sebentar lebihan agar-agar tadi.
4. Letakkan agar-agar yang telah dipotong ke dalam bekas dan tuangkan agar-agar lebihan tadi.
5. Sejukkan dan potong apabila sedia dihidangkan.
AGAR-AGAR KASTARD
BAHAN-BAHAN:
• 20gm agar-agar
• 1200 liter air
• 250gm gula
• 200 ml susu cair
• 1 biji kuning telur
• 1 sudu makan tepung kastard
• Sedikit pewarna
CARA MEMASAK:
1. Masak agar-agar hingga larut.
2. Masukkan gula dan masak hingga mendidih.
3. Satukan tepung kastard, susu cair dan kuning telur dan tuangkan ke dalam agar-agar.
4. Kacau rata seketika kemudian tuangkan ke dalam loyang.
5. Titiskan sedikit pewarna sebagai hiasan.
6. Kemudian sejukkan.
PUDING JAGUNG MANIS
BAHAN-BAHAN:
• 15gm agar-agar
• 700ml air
• 150gm gula
• 200ml susu cair | dikisar halus
• 1 tin kecil jagung | dikisar halus
• 1 sudu makan tepung kastard |dikisar halus
CARA MEMASAK:
1. Masak agar-agar hingga hancur dan masukkan gula.
2. Masukkan susu cair, jagung dan tepung kastard. Sebatikannya, tuangkan ke dalam agar-agar dan masakkan seketika.
3. Tuangkan dalam acuan kemudian sejukkan.
4. Keluarkan dari acuan apabila keras sebelum sedia dihidangkan.
PUDING MARBLE
BAHAN-BAHAN:
• 10gm agar-agar
• 1/2 tin susu cair | dikisar
• 1/2 tin susu pekat | dikisar
• 1 biji telur | dikisar
• 2 keping roti | dikisar
• 4 sudu makan gula
• 500ml air
• Esen vanila
• Pewarna
CARA MEMASAK:
1. Masak agar-agar dan air hingga larut.
2. Masukkan gula dan masak hingga mendidih.
3. Masukkan bahan kisar serta perlahankan api.
4. Angkat dan bahagi kepada beberapa warna.
5. Tuangkan ke dalam loyang dan lorekkan agar ianya bercampur.
6. Setelah keras ia sedia diterap atau dipotong sebelum sedia dihidangkan.
PUDING BUAH-BUAHAN
BAHAN-BAHAN:
• 20gm agar-agar
• 1 liter air
• 1 tin susu cair
• 200gm gula
• 200ml sirap buah koktel
• 2 sudu makan tepung kastard
CARA MEMASAK:
1. Masak agar-agar hingga larut.
2. Masukkan gula dan biarkan ianya mendidih.
3. Masukkan sirap, susu cair dan tepung kastard.
4. Masukkan buah koktel. Biarkan sebentar.
5. Tuangkan ke dalam acuan.
6. Setelah sejuk dan ekras bolehlah dihidangkan bersama buah-buahan koktel.
AGAR-AGAR SANTAN
BAHAN-BAHAN:
• 10gm agar-agar
• 1 liter air
• 1 ketul gula melaka
• 100gm gula pasir
• 200ml santan | dipukul sedikit
• 1 biji telur | dipukul sedikit
• 2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Masak air dengan gula melaka dan daun pandan hingga larut. Tapiskan.
2. Sukatkan air gula itu menjadi 1 liter.
3. Masakkan air gula tadi dengan agar-agar hingga agar-agar larut.
4. Kecilkan api dan masukkan campuran santan telur dan gula pasir. Tunggu hingga menggelegak.
5. Bila menggelegak, biarkan seketika dan kacau. Tuangkan ke dalam loyang dan sejukkan.
6. Potong apabila sedia dihidangkan.
AGAR-AGAR KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
• 10gm agar-agar
• 250ml air
• 750ml susu cair
• 200gm gula pasir
• 100gm kacang merah (rendam dan rebus hingga empuk)
• Sedikit pewarna (jika suka)
CARA MEMASAK
1. Kisar kacang merah yang telah di rebus. Ketepikan.
2. Masak agar-agar, susu cair, air dan gula sehingga mendidih. Masukkan kacang merah.
3. Masak hingga mendidih dengan api perlahan.
4. Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
5. Sejukkan dalam peti sejuk, Apabila telah keras bolehlah dihidangkan.
AGAR-AGAR BUAH NAGA
BAHAN-BAHAN:
• 200gm buah naga |ambil isi dan blend
• 10gm agar-agar serbuk
• 125 gm gula pasir
• 900ml air
• Sedikit esen ros
CARA MEMASAK:
- Masak agar-agar, air dan gula hingga mendidih.
- Masukkan isi buah naga yang diblend dan biarkan ianya mendidih seketika.
- Angkat dan masukkan esen ros. Tuangkan ke dalam acuan.
- Sejukkan dalam peti sejuk sebelum sedia dihidangkan.
PUDING SUSU
BAHAN-BAHAN:
• 10gm agar-agar
• 600ml air
• 1/2 tin susu pekat
• Sedikit pewarna Merah Jambu
• Buah-buahan koktail (untuk hiasan)
CARA MEMASAK:
1. Masak agar-agar dan air hingga larut.
2. Masukkan susu pekat dan pewarna.
3. Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
4. Potong dan hias di atasnya dengan buah-buahan koktail dalam tin sebelum dihidangkan.
JELLY KELAPA MUDA
BAHAN-BAHAN:
• 10gm agar-agar
• 1 cawan air
• 4 1/2 cawan air kelapa muda
• 3/4 cawan gula
• Isi kelapa muda yang dipotong halus.
CARA MEMASAK:
1. Masak agar-agar dan 1 cawan air hingga hancur.
2. Masukkan gula dan masak hingga gula hancur.
3. Campur air kelapa dan masak sebentar.
4. Tuangkan ke dalam bekas yang telah diisikan dengan kelapa yang dipotong halus.
5. Masukkan jeli ini dalam peti sejuk, keluarkan bila ingin menghidangkannya.
PUDING MILO
BAHAN-BAHAN:
• 10gm agar-agar
• 750ml air
• 150 gm gula
• 1 tin susu cair
• 3/4 cawan serbuk milo
CARA MEMASAK:
1. Masak agar-agar dan air hingga larut.
2. Masukkan gula dan masak hingga mendidih.
3. Masukkan susu cair. Angkat dan masukkan serbuk milo.
4. Masak seketika. Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
5. Sejukkan dalam peti sejuk.
6. Apasedia dihidangkan, taburkan serbuk milo di atasnya.
PUDING SAGU BERSANTAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
• 1 mangkuk sagu
• 3 cawan air (kalau pekat boleh tambah air)
• 1 1/2 cawan gula
• Sedikit pewarna
• Daun pandan
BAHAN B:
• 200ml santan kotak
• 1 tin susu cair
• 1 1/2 cawan air
• Sedikit garam
• Daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan bahan A. Didihkan air,pewarna, gula dan daun pandan hingga gula larut.
2. Masukkan sagu dan kacau sehingga pekat dan tambah air jika perlu.
3. Masak hingga hilang putih di tengah-tengah sagu.
4. Masukkan dalam acuan.
5. Untuk menyediakan bahan B. Campurkan semua dan didihkan sekejap ( kalau boleh tambah air).
6. Untuk menghidangkannya tuangkan campuran bahan B dalam acuan sagu dan hidnagkan.
AGAR-AGAR LAPIS SANTAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
• 10 gm agar-agar
• 1200ml air
• 200gm gula
• Pewarna- hijau, merah, kuning, biru, purple
BAHAN B:
• 10gm agar-agar
• 400ml santan
• 800ml air
• 200gm gula
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan bahan A. Masakkan bahan A hingga larut.
2. Tapis dan ketepikan.
3. Untuk menyediakan bahan B. Masakkan bahan B kecuali santan hingga larut.
4. Bila mendidih baru masukkan santan dan biarkan sebentar.
5. Angkat dan tapiskan.
6. Cara Melapis, sukat 250ml agar-agar (A) letak sedikit pewarna dan tuangkan dalam loyang dan biarkan keras. Cakarkan sedikit.
7. Sukat 250ml agar-agar (B) dan tuangkan ke atas agar-agar lapisan A. Begitulah juga dengan lapisan seterusnya untuk warna yang berlainan.
8. Setelah siap, sejukkan dan potong apabila sedia dihidangkan.
PUDING ROTI COKLAT SUSU
BAHAN-BAHAN:
• 8 keping biskut jagung
• 2 keping roti
• 300ml susu cair
• 2 biji telur
• 1/2 cawan susu pekat
• 2 sudu besar serbuk koko
CARA MEMASAK
1. Kisar roti, biskut jagung dan susu cair.
2. Masukkan telur dan susu pekat. Kisar lagi hingga licin.
3. Bahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian dimasukkan serbuk koko dan satu bahagian dibiarkan warna asal.
4. Panaskan kukusan dan kukuskan bahagian serbuk koko.
5. Bila sudah masak, tuangkan pula bahagian yang bewarna asal.
6. Kukus hingga masak.
7. Angkat dan sejukkan.
8. Setelah sejuk, ia sedia dihidangkan.
3 Resipi Berasaskan Bunga Telang, Unik Dan Cantik

Isi Kandungan
Toggle
Bunga telang berwarna biru dan boleh menjadikan makanan menjadi unik disebabkan warnanya. Lazimnya bunga telang digunakan sebagai pewarna bagi nasi kerabu. Namun kini bunga telang turut digunakan dalam pelbagai resipi bergantung kepada minat seseorang.
ONDE-ONDE BUNGA TELANG
Bahan untuk bancuhan tepung:
2 cawan tepung pulut
2 sudu tepung gandum
1 cawan air
2 sudu air rebusan bunga telang
Secubit garam
Cara membuat
1. Satukan semua bahan di atas.
2. Buat bulat, leperkan dan isi gula melaka. Kemudian bentukkan semula menjadi bulat.
3. Rebus dalam air panas (boleh letak daun pandan).
4. Onde-onde akan timbul apabila sudah masak.
5. Kemudian salut dengan parutan kelapa.
Cara hasilkan parut kelapa
1) Gaul kelapa parut dengan sedikit garam.
Atau
2) Ambil kelapa parut kering. Tambah sedikit air dan gaul dengan sedikit garam. Kemudian stim beberapa minit.
MOCHI DURIAN BUNGA TELANG
Bahan-bahan
100 gram tepung pulut
50 gram gula halus
1 cawan air bunga telang (sejuk)
Tepung jagung secukupnya
*kalau nak simpan mochi untuk tempoh lama guna 100 gram gula halus dengan 100 gram tepung pulut, mochi akan jadi lebih lembut dan berkilat.
Cara membuat
1. Satukan tepung pulut, gula dan air bunga telang sejuk. Gaul sebati dan kacau dari semasa ke semasa.
Option (pilih salah satu)
Jika masak dalam rice cooker – 10 minit,
Steam – 10 minit,
Microwave – 2 hingga 3 minit
2. Taburkan tepung jagung atas dulang. Kemudian baru letak mochi yang dimasak tadi.
3. Golekkan mochi dalam tepung jagung dan biarkan sejuk suam. Jangan pegang mochi ketika panas kerana boleh melecur.
4. Kerat 6 bahagian kalau nak besar atau 12 bahagian kalau nak mochi saiz kecil.
5. Buat bentuk bulat dan leperkan guna tangan. Letakkan isi durian di tengah -tengah dan kepilkan balik supaya jadi bulat. Letak tepung jagung pada tangan dan mochi supaya tidak melekat.
6. Siap untuk dimakan atau simpan dalam peti ais untuk beberapa jam.
MALABIA PUDING ARAB BUNGA TELANG
Bahan 1
4 cawan susu full cream
2 sudu bunga telang kering
1 cawan gula
Bahan 2
2 cawan susu full cream
1 cawan rice powder @ rice flour
Bahan 3
1 sudu kecil Rose water
1 sudu kecil Esen vanilla
Bahan hiasan
Kelapa kering
Kekacang (gajus/pistachio/badam)
Cara membuat
1. Panaskan bahan 1 iaitu susu full cream bersama bunga telang kering sehingga susu menjadi warna biru. Kemudian tapis keluar bunga telang dan masukkan 1 cawan gula. Kacau sentiasa.
2. Masukkan bahan 2 ke dalam bahan 1 dan kacau sentiasa sehingga pekat.
3. Kemudian masukkan bahan 3 iaitu rose water dan esen vanilla. Kacau sehingga rata.
4. Tuang ke dalam bekas dan hias dengan kelapa kering dan kekacang. Simpan didalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum nikmati.
Kredit resipi dan gambar: iefa ridza bajunid Fb: fanthaghiro roses
Selamat mencuba!
Onde Onde Bunga Telang, Bukan Saja Cantik Tapi Berkhasiat

Warna hijau dah biasa, kita buat pula onde-onde atau buah Melaka warna biru dari bunga telang. Kalau di rumah ada pokok bunga ini boleh manfaatkan.
Bukan saja cantik tapi juga ada khasiat tersendiri. Bunga telang ini mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi dan bermanfaat pada kesihatan rambut dan juga kulit.
Selain itu khasiat antioksidan ini juga berkemampuan untuk menstabilkan kadar gula dalam darah bagi pesakit diabetes.
Jika nak cuba buat onde-onde bunga telang ini boleh ikut perkongsian daripada Siti Khairun Nur Akmal.
Onde-onde dari bunga Telang, cantik dan ada khasiat
Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
4 sudu besar tepung beras
30 kuntum bunga Telang(rebus bunga & tapis ambil air sahaja & sejukkan)
Gula melaka (dipotong kecil)
1 biji kelapa muda parut (putih sahaja)
Sedikit garam (gaul dengan kelapa parut)
Sedikit air kapur
3 helai daun pandan (disimpul)
Cara membuat:
1. Kukus sebentar kelapa parut supaya tahan lebih lama. Kemudian gaulkan bersama sedikit garam.
2. Bancuh tepung pulut, tepung beras dengan air Bunga Telang & air kapur.
3. Gaul sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat di tangan.
4. Ambil adunan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan gula Melaka yang dipotong kecil di tengah adunan.Tutup adunan kemas dan bulatkan sehingga sekata.
5. Panaskan air di dalam periuk bersama simpulan daun pandan sehingga mendidih. Masukkan bebola tepung tadi (api sederhana).
6. Apabila bebola timbul di permukaan air, bolehlah diangkat dan ditoskan. Gaul bersama kelapa parut ketika onde-onde masih panas.
Selamat mencuba.
Sumber: Siti Khairun Nur Akmal