Garam ni ada pelbagai jenis. Meh kita imbas balik pelajaran Sains kat sekolah dulu. Ya garam terdiri daripada dua elektrolit iaitu klorida dan natrium. Kita semua memang dah sedia maklum garam ni memang tak boleh dimakan berlebihan, boleh darah tinggi dibuatnya.

Foto Kredit : thinkstock

Tapi kalau takde langsung, habislah tawar hebeh masakan Jadi penting untuk anda mengetahui bagaimana caranya memilih garam yang tepat bagi kesihatan anda. Pilihan di tangan anda, jom kita kenali jenis-jenis garam yang ada dalam dunia masakan ni..

1. Garam Batu (Rock Salt)

Foto kredit :gourmetfoodstore.com

Garam batu ni juga dikenali sebagai Sendha Namak dan dalam bahasa Inggerisnya Rock Salt. Ia adalah jenis garam paling murni (semulajadi) yang tidak memiliki komponen kimia dan lingkungan pencemaran. Garam ini mengandung lebih sedikit natrium klorida dan mengandung berbagai nutrisi seperti potassium, tembaga dan kalsium.

2. Garam Laut

Foto Kredit : thinkstock

Hasil dari pemeluhwapan (sejatan) air laut, garam laut pun terhasil. Garam yang kaya akan mineral seperti potasium, magnesium, kalsium dan zat besi ini berguna untuk meningkatkan cita rasa makanan.

Dapatkan pelbagai jenis garam dan produk organik lain di Love Earth:

IKLAN

 

3. Garam Meja

Ini adalah jenis garam industri yang melalui proses penyulingan menjadi 99 persen natrium klorida. Selain sifatnya yang mudah larut garam yang kaya akan kandungan sodiumnya ini adalah jenis garam yang paling umum digunakan di rumah.

IKLAN

4. Garam Rendah Sodium

Kredit Foto : thinkstock

Garam jenis ini amat sesuai untuk pesakit darah tinggi. Dengan bahan potassium sebagai bahan utamanya membuat kandungan sodium dalam gula jenis ini hanya 30 persen.

5. Garam Kosher


Teksturnya yang kasar dan tidak megandung zat aditif apapun menjadi daya tarik garam ini. Istilah garam kosher sendiri, diberikan oleh orang Yahudi yang biasa menggunakan garam jenis ini dalam olahan dagingnya.

IKLAN

6. Garam Merah Jambu Himalaya


Garam pink Himalaya ditemukan di Pergunungan Himalaya, Pakistan. Garam ini jauh lebih sihat daripada garam biasa kerana ia mengandungi sedikit sodium. Warna merah muda pada garam ini berasal dari kesan mineral di garam, seperti magnesium, potassium dan kalsium.

7. Garam Celtic

Garam berwarna abu ini diambil dari dari laut Celtic di pantai Barat Laut Prancis. Rasanya kurang masin daripada garam biasa yang digunakan serta tiada penggunaan kimia. Garam ini lebih alami dan mempunyai khasiat mineral di dalamnya.