Dah nak Raya Cina ni memang sajian Cina jadi lebih popular dari biasa. Penggunaan sos tiram, kicap, halia memang sinonim dalam masakan ni

Ni min kongsikan 5 sajian Cina popular, buat sendiri lagi puas hatikan

1.STIR FRIED BLACK PEPPER BEEF

BAHAN-BAHAN :

  • 100 gm daging | dihiris nipis (bahagaian batang pinang)
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 3 sudu makan lada hitam | serbuk kasar
  • 1 biji bawang | dipotong dadu
  • 3 ulas bawang putih | diketuk
  • 2.5 sm halia | dihiris
  • 3 biji cili api | diketuk
  • Sedikit daun bawang | dipotong 2 sm
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, biarkan hingga naik bau wangi.’
3. Kemudian masukkan daging ke dalam kuali.
4. Masukkan pula sos tiram, serbuk lada, cili api, daun bawang dan bawang besar.
5. Tumiskan dan gaul hingga sebati. Perasakan dengan garam dan gula secukp rasa
6. Apabila daging empuk, padamkan api.

Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis da goreng
Jenis masakan : Lauk utama
Keistimewaan : Gabungan rasa pedas lada hitam dan sos tiram yang lazat
Anggaran kos : RM 10

INFO CHEF : Untuk melembutkan daging , perapkan dengan gula, garam dan minyak masak dan biarkan untuk 2- 3 jam.

2 .STEAM TOFU WITH BRAISED MUSHROOM AND BROCCOLI

BAHAN-BAHAN :

  • 350 gm tofu putih | kukus selama 20 minit
  • 50 gm cendawan shitake kering | dibasuh dan rendam air semalaman
  • 50 gm brokoli
  • 1/2 biji bawang besar | dihiris
  • 4 ulas bawang putih | dihiris
  • 4 sm halia | dihiris
  • 500 ml stok ayam | atau air rebusan ayam
  • 4 sudu makan sos tiram
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Sedikit tepung jagung yang dibancuh tepung jagung | jika mahu pekat

CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak dalam kuali.
2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’
3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan.
4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut.
5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa.
6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen )
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.

IKLAN

Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus dan reneh
Jenis masakan : Lauk utama
Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak
Anggaran kos : RM 15

INFO CHEF : Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.

 Terima kasih :FIRMAN PAIZI@FAUZI, CHEF DANIEL SOON, CRG CHICKEN RICE GUYS, 40, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor

3. LALA CILI PADI

BAHAN-BAHAN :

  • 350 gm lala
  • 6 biji cili padi | diketuk
  • 50 gm halia | dihiris halus
  • 1 sudu teh bawang putih cincang
  • 1 cawan air
  • 1 sudu teh sos tiram
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • 1 sudu teh kicap cair
  • 1/2 sudu teh gula
  • 4 sudu makan atau minyak masak secukup

CARA MEMASAK :
1. Didihkan air dan rebus lala dalam 20 saat, angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak masak, masukkan halia, bawang putih, cili padi yang diketuk.
3. Tumiskan hingga wangi.
4. Masukkan secawan air, sos tiram, kicap cair dan minyak bijan kedalamnya
5. Akhir sekali kacau dan gaulkan bersama lala sebentar, serta padamkan api segera.

Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Makanan laut
Keistimewaan : Lala dimasak stail cina , penggunaan cili padi memberi rasa pedas
Anggaran kos : RM 6

INFO CHEF: Rebus lala jangan melebihi 20 saat, dan kacau sebentar sahaja bersama rencah untuk mengekalkan rasanya yang berjus dan lembut

4. SOTONG TIGA WARNA

BAHAN-BAHAN :

  • 4 ekor @ 250 gm

Bahan sos Cheong Zeng :

  • 300 gm tauchu
  • 120 gm bawang merah
  • 120 gm bawang putih
  • 40 gm cili padi
  • 400 gm cili merah
  • 120 gm cili boh
  • 120 gm sos plum
  • 30 gm sos tiram
  • 90 gm halia
  • Gula secukupnya
  • 50 ml air

* Dikisar menjadi pes dan ditumis dengan minyak masak secukupnya. Masukkan dalam satu bekas.

Bahan sos Ceng Poa :

  • 200 gm cili boh
  • 60 gm bawang besar
  • 60 gm bawang putih
  • 40 gm cili kering
  • 40 gm cili padi
  • 40 gm tauchu
  • 40 gm asam jawa
  • 200 gm sos tomato
  • 200 gm sos cili
  • 10.air putih.80 gram
  • 80 ml air

* Dikisar menjadi pes dan ditumis dengan minyak masak secukupnya. Masukkan dalam satu bekas.

CARA MEMASAK :
1. Masukkan kedua-dua sos tadi ke dalam periuk atau kuali.
2. Terus masukkan sotong, gaulkan dan masukkan sedikit air .
3. Apabila mendidih boleh diangkat dan padamkan api
4. Sajian siap untuk dihidang

Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Makanan laut
Keistimewaan : Sotong 3 warna terjadi kerana kombinasi kedua sos dengan sotong
Anggaran kos : RM 15

INFO CHEF : Kedua sos sudah ditumis, jadi semasa masukkan sotong, kacau gaul sahaja jangan ditumis lagi untuk mengelakkan terlalu berminyak nanti. Sotong masak jangan lebih 3 minit untuk mengelakkan ia menjadi liat.

5. ITIK SHAO YA

BAHAN-BAHAN :

  • 1 ekor itik anggaran 1.7 -2.0 kg

Bahan sos itik :

  • 1 sudu makan bawang putih cincang
  • 3 sudu makan tauchu
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan kicap cair
  • 4 sudu teh gula
  • 2 sudu makan minyak bijan
  • Sedikit tepung kentang untuk pekatkan kuah
  • 3 cawan air

Bahan untuk itik :

  • 4 senduk air
  • 2 sudu makan sudu.
  • 2 kg minyak masak untuk menggoreng itik
  • Sedikit minyak bijan

CARA MEMASAK :
1. Masukkan air dan kesemua bahan-bahan di atas kecuali kanji/tepung kentang ke dalam kuali.
2. Biarkan mendidih dan masukkan tepung kentang untuk memekatkan kuah. Ketepikan sos.
3. Kemudian masukkan empat senduk air dan dua sudu makan madu tadi ke dalam kuali dan masukkan itik (jangan dipotong dahulu).
4. Biarkan mendidih dan siramkan dengan kerap ke atas itik sehingga berwarna perang.
5. Angkat dan toskan, gantung biar kering
6. Kemudian pijarkan minyak masak di dalam kuali lain.
7. Masukkan itik dan goreng ‘deep fried’, goreng kira-kira 10 minit.
8. Apabila sudah masak angkat, angkat dan gantung hingga minyaknya kering.
9. Kemudian siramkan dengan sedikit minyak bijan.
10. Potong itik kepada beberapa bahagian sebelum menghidang dan hidangkan bersama sos yang dimasak sebelum ini.

Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Didih dan ‘deep fried’
Jenis masakan : Lauk utama
Keistimewaan : Rasa ala itik salai,berjus dan lazat dimakan bersama sos

Terima kasih : Restoran Adam Lai, Seksyen 15