Dalam apa jenis masakan pun jika mahu jadikan ia menu sihat dan rendah lemak, kena bijak memilih bahan ramuannya. Pilihan memanggang, mengukus, membakar adalah antara teknik yang boleh mengurangkan kandungan lemak.
Nak tahu apa resipi sihat dari sajian barat ni, jom semak resipi dari Chef Hazieyanti Soegijono dan Che Haziq Masran dari MFA College ini.
1.BAKED CHICKEN FAJITA ROLL UP
BAHAN-BAHAN :
1 keping dada ayam
Bahan untuk perap :
2 sudu makan minyak zaitun
½ sudu teh jus limau
1 ulas bawang putih (cincang halus)
1 sudu teh serbuk paprika
½ sudu teh oregano kering
½ sudu teh garam
½ sudu teh serbuk cayenne
½ sudu teh daun ketumbar (cincang halus)
Bahan untuk ayam:
½ biji lada benggala merah | di hiris
½ biji lada benggala hijau | dihiris
½ lada benggala kuning | dihiris
CARA MEMASAK : 1. Campurkan kesemua bahan perap dan kacau. 2. Perap ayam dengan kesemua bahan perap selama 3- minit . 3. Setelah selesai perap masukkan lada benggala dan gulung ayam bersama lada benggala. 4. Bakar selama 25 minit sehingga 30 minit dengan suhu 180°c dengan ayam dalam keadaan dibungkus dengan aluminium foil 5. Siap untuk dihidang
Ads
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak :Bakar Jenis masakan : Lauk utama, ayam Keistimewaan : Ayam bakar digulung dengan isi lada benggala
Info Chef : Bagi mengelakkan dada ayam dari kering, balutkan dengan kertas aluminium masa membakar.
2. FISH AND CHIPS WITH YOGURT SAUCES
BAHAN -BAHAN :
¾ cawan serbuk roti
1 biji telur
½ cawan tepung gandum
½ sudu teh lada hitam
½ sudu teh lada putih
1 keping ikan dori
1 biji kentang
Bahan untuk membuat sos yogurt :
1/2 cawan yogurt
½ batang timun jeruk
CARA MEMASAK :
1 .Campurkan lada hitam, lada putih ke dalam ikan dori. Kemudian salutkan sengan tepung, telur, dan serbuk roti. 2. Kemudian bakar bersama kentang selama 15 minit sehingga 20 minit dengan suhu 150°c 3. Sementara itu buat sos yogurt. Cincang timun jepun dan campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga rata 4. Sajikan ikan dori bersama kentang bakar dan sos yogurt tadi.
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak :Bakar Jenis masakan : Ikan Keistimewaan : Ikan dori bakar yang manis dan rangup
Info Chef : Kalau tak nak salutkan dengan serbuk roti, anda boleh juga menyalut dengan oat sahaja. Oat mengandungi khasiat yang boleh membantu kawalan kolestrol.
3. BROCCOLI SOUP
BAHAN-BAHAN :
½ biji broccoli
½ kentang
½ batang saderi
2 ulas bawang putih
1 sudu makan minyak canola
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak canola di dalam kuali.Tumiskan semua bahan, masukkan air dan biarkan empuk. 2. Kemudian biarkan ia sejuk dan kisar hingga halus 3. Masukkan semula ke dalam periuk dan masak 5 minit sahaja. 4. Masukkan susu segar rendah lemak dan tutup api. Kacau rata..
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 5 minit Cara memasak : Tumis dan reneh sebentar Jenis masakan : ‘Appetizer’ Keistimewaan : Sup brokoli pembuka selera yang enak
Ads
Info Chef: Brokoli kaya dengan serat, sayuran hijau ini boleh meningkatkan vitamin D dan mempunyai C, B6, A, E dan K yang diyakini boleh mencegah kanser dan menurunkan kolestrol.
4. APRICOT CHICKEN WITH BALSMIC VINIGER
BAHAN -BAHAN :
3 biji buah aprikot kering
½ biji bawang Holland
½ cup cuka balsamik
½ sudu teh bahan perasa
Air secukupnya
½ sudu teh paprika
½ sudu kecil jintan putih
1 keping dada ayam
CARA MEMASAK : 1. Perapkan dada ayam dengan paprika,jintan putih dan bahan perasa 2. Panggang ayam yang telah perap selama 10 minit 3. Kemudian bakar dalam oven dengan suhu 160 darjah celcius. Letakkan dalam bekas hidangan. 4. Tumiskan bawang Holland. Kemudian masukkan cuka balsamik 5. Tambah sedikit air kemudian masukkan bahan perasa. 6. Campurkan ayam ke dalam periuk dan gaul sehingga rata 7. Siap untuk dihidangkan bersama buah aprikot
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Panggang dan bakar dalam oven Jenis masakan : Lauk utama, ayam Keistimewaan : Ayam panggang berjus dengan rasa masam dan pedas
Info Chef :Cuka balsamik ialah hasil penapaian anggur dan memberikan rasa masam dalam masakan. Polifenol dalam cuka balsamik mampu mengurangi kemampuan kolesterol jahat LDL yang menjejaskan kesihatan.
Ads
5. CHILI-GARLIC GRILLED CHICKEN WITH AVOCADO SALSA
BAHAN-BAHAN :
½ sudu teh kepingan cili (chillies flakes)
½ biji bawang
½ sudu teh paprika
½ sudu teh cumin
½ sudu teh garam
½ biji tomato
½ biji bawang merah
½ sudu teh daun ketumbar
½ sudu makan jus limau
1/2 biji buah avokado (separuh masak) | potong dadu kecil
1 keping dada ayam
CARA MEMASAK : 1. Perapkan dada ayam dengan paprika, jintan putih cumin, kepingan cili dan bahan perasa. 2. Panggang ayam selama 10 minit , kemudian bakar di dalam oven dengan suhu 160 darjah selama 20 minit. 3. Sementara itu buat avocado salsa. Potong avocado, tomato dan,bawang dadu kecil 4. Masukkan daun ketumbar dicincang dan masukkan jus limau 5. Gaulkan semua dan letakkan di atas ayam yang telah di panggang 6. Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Panggang dan bakar dalam oven Jenis masakan : Lauk utama, ayam Keistimewaan : Ayam panggang berjus yang enak dimakan bersama avokado
Info Chef :Sajian sihat kaya dengan serat dan kandungan potassium. Jika avokado lebam rendamkan dengan air garam.
RESIPI : CHEF HAZIEYANTI SOEGIJONO DAN CHEF HAZIQ MASRAN TERIMA KASIH : CHEF DATO MOHD FARID ALWI, MFA COLLEGE (MALAYSIA FOOD (AUTHENTIC) COLLEGE,Unit C-1-28 Blok C Pangsapuri Spring Villa, Jalan UP 1/1D Taman Ukay Perdana, Ampang, Selangor . mfaeducation.college@gmail.com
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Bagi penggemar Kuih Talam Pandan, resipi dari saudari Zura Zulini anda patut cuba. Sangat mudah dan tidak menggunakan banyak bahan namun rasanya sangat enak. Jika anda merasakan kuih ini susah disediakan, anda patut ubah tanggapan. Dengan resipi ini, pandangan anda pasti berubah. Mudah sangat! Jom cuba. Anda pasti kagum dengan hasilnya.
1. Untuk lapisan bawah, kisar daun pandan dengan air kemudian tapis. 2.Tuang air kisaran daun pandan tadi ke dalam bekas berisi semua tepung, santan dan juga garam. 3. Kacau rata semuanya hingga sebati. Kemudian tapis ke dalam bekas lain. 4. Ambil acuan lompang dan sapu sedikit minyak. 5. Tuang sesudu besar atau lebih sedikit (sudu sukatan metrik) adunan pandan ke dalam acuan lompang saiz besar dan kukus selama 10 minit menggunakan api sederhana. 6. Sediakan bahan untuk lapisan keatas. Satukan semua bahan, kacau sebati kemudian tapis. 7. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, tuang 1 sudu besar atau lebih sedikit adunan lapisan atas ke dalam acuan tadi. 8. Kukus kembali selama 15 – 20 minit.
9. Kuih Talam Pandan siap disediakan dan tunggu kuih sejuk terlebih dahulu baru dikeluarkan dari acuan.
NOTA: Untuk kuih ini, ikut suka nak tuang sama ada yang putih atau yang hijau terlebih dahulu.
Jika nak kukus dalam loyang yang bersaiz 10×10, alas loyang dengan plastik. Kukus lapisan pertama selama 20 minit. Bila sudah masak, tuang lapisan kedua dan kukus lagi selama 20 minit.
Menu bakeri dan pastri dari Hotel Eastin KL kali ini memang cukup popular. Dibuat khusus atas permintaaan majalah RASA. Chef Chong See Yee dan rakannya Chef Chin Yee Chia berjaya meneroka pastri baru di antaranya dengan menghasilkan bombolini iaitu donut Itali yang popular dan Cronut gabungan donut dan croissant.
Kalau nak tahu Cronut dicipta di Dominique Ansel Bakery. New York, Amerika Syarikat pada tahun 2013 oleh pemilik bakerinya Dominique Ansel. Dan kini sangat popular di merata dunia.
CRONUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh cronut:
150ml susu segar
10gm yis kering
50gm mentega
35gm gula
350gm tepung roti
6gm garam
1 biji telur
Bahan lapisan cronut :
100 gm pastri marjerin | dicanai nipis
Bahan inti cronut (coklat ganache): 150gm coklat masakan 100gm krim putar 10gm mentega
CARA MEMASAK : Membuat inti : 1. Panaskan krim putar sehingga mendidih sedikit 2. Tuang ke atas coklat dan kacau hingga sebati 3. Masukkan mentega dan sebatikan Membuat cronut : 1. Masukkan tepung, yis, gula, telur dan garam. Gaulkan hingga sebati. 2. Masukkan susu segar dan uli lama 5 minit sehingga menjadi doh. 3. Masukkan mentega ke dalam doh tersebu dan uli sekali lagi selama 7 minit. 4. Rehatkan selama sejam. 5. Setelah itu mulai memproses lapisan demi lapisan cronut dengan membuat lipatan antara doh dengan mentega tawar yang dilakukan berulang. 6. Bentukkan menjadi doh bersegi, giling hingga tipis dan kemudian sapukan mentega di atas permukaan doh tepat di tengah-tengah dan lipatkan balik dan canai hingga mentega tertutup rapat. 7. Canaikan dan lipat berulang-ulang sampai mentega dan doh tercampur dan membentuk lapisan-lapisan. 8. Masukkan doh dalam peti sejuk seketika 9. Seteleh dikeluarkan dari peti sejuk. mulai menerap dan membentuk bulat doh dengan acuan donut. 10. Panaskan minyak penuh dalam kuali dan goreng hingga keperangan 11. Paipkan coklat ganache ke dalam cronut 12. Sediakan gula yang digaulkan bersama sedikit serbuk kayu manis..Golekkan cronut dalam gula tadi. 13. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Goreng minyak penuh Jenis masakan : Gabungan donut dan croissant Keistimewaan : Rapuh dan garing dan rasa yang kaya bercoklat
Info Chef :Pemilik bakeri Dominique Ansel, menggunakan doh berupa pasteri lapis atau puff (ala croissant) berinti krim dan rupanya pula menyerupai donut, yang dikenali sebagai cronut.
BOMBOLINI
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung roti
110ml susu segar
1 biji telur
60gm mentega
35gm gula
15gm yis kering
2 gm garam
2 biji kuning telur
Bahan untuk inti (krim kastad) :
100ml susu segar
1 biji kuning telur
20gm gula halus
9gm tepung jagung
1ml esen vanila
30gm krim putar (whipping cream)
CARA MEMASAK : Krim kastad : 1. Didihkan susu di dalam bekas, atas api yang sederhana. 2. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk dan satukan dengan kuning telur dan gula, kacau hingga sebati. 3. Campurkan tepung jagung dan terus kacau hingga sebati 4. Tuangkan larutan susu mendidih tadi ke dalam campuran di dalam mangkuk tadi. Biarkan masak hingga pekat. 5. Biarkan kastad sejuk sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk selama lebih kurang sejam. 6. Pukul krim putar sehingga mencapai ‘stif peak’ (bertanduk). 7. Kaup balik krim putar ke dalam adunan kastad yang telah sejuk hingga sebati. 8. Ketepikan
Bombolini: 1. Masukkan tepung, yis, dula telur dan garam. Gaullkan sehingga sebati. 2. Masukkan susu segar dan mentega. Uli sehingga menjadi doh. 3. Rehatkan selama dua jam, sehingga saiz doh naik dua kali ganda dari doh yang asal. 4. Giling sehingga nipis dan terap bentuk bulatan 5. Goreng dalam minyak panas sehingga menjadi warna keperangan. 6. Biarkan sejuk seketika. Setelah itu lubangkan bahagian tengah dan diisi dengan krim kastad. 7. Taburkan gula di atasnya dan sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 2 jam Cara memasak : Goreng minyak penuh Jenis masakan : Donut Itali Keistimewaan : Gebu lembut dan berkrim
Info Chef: Goreng antara 5- 10 minit sahaja. Kerap dibalik- balikkan supaya masak sekata dan berwarna perang keemasan.
Terima kasih : Hotel Armada, Lot 6, Lorong Utara C, Section 52, Darul Ehsan, 46200 Petaling Jaya, Selangor. www.armada.com.my
Minum petang ni teringin pula kuih lama. Kebetulan ada stok labu baki dibuat gulai. Dari rosak begitu saja bagus juga dibuat bingka labu. Buat bingka labu ni senang saja sebab cara penyediaan hanya campur semua bahan dan kisar.
Bingka labu (saiz loyang 8 inci) Bahan-bahan: 2 cawan (500g) labu yang telah direbus dan dilenyek 2 cawan tepung gandum 3/4 cawan gula 1 cawan (200ml) santan 1 cawan air 2 biji telur 2 sudu besar marjerin 1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuat: 1.Blend semua bahan sampai sebati. Oles loyang dengan minyak terlebih dahulu dan tuang adunan dalam loyang. 2.Tabur bijan yang telah disangai. 3.Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 180 C selama 30 minit. Tambah lagi 10 minit waktu membakar pada suhu 190 C api atas sahaja. Bahagian atas akan jadi lebih garing.
Siap untuk dihidang. Potong bila kuih dah sejuk. Kredit: Ain A.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...