Sajian pengat memang sedap lebih-lebih lagi jika menggunakan santan segar. Pekat, manis dan berlemak. Hmm…memang tak puas rasanya.
Lebih istimewa lagi jika disediakan menggunakan resipi tradisional. Malah bahan yang digunakan pun mudah diperolehi.
Asasnya hanyalah santan, gula melaka, sagu dan daun pandan yang dimasak bersama ubi kayu, labu, keladi dan nangka. Memang sedap! Jom kita cuba!
PENGAT UBI KAYU BERSAGU
BAHAN-BAHAN:
300gm ubi kayu 1 liter air 200gm santan pekat 1 ketul gula Melaka 2 sudu besar gula pasir atau secukupnya 100gm sagu mata ikan 1 helai daun pandan 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air di dalam periuk, rebus ubi kayu bersama daun pandan hingga empuk. 2. Setelah itu, masukkan gula melaka, gula pasir, sagu mata ikan, garam dan santan. 3. Kacau sebati dan masak sehingga kuah agak memekat. Angkat dan sedia untuk dihidang.
Dapatkan Primada Sweetheart Pink 4L Pressure Cooker dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Rebus labu bersama air secukupnya, gula melaka dan daun pandan hingga labu empuk. 2. Setelah itu, masukkan gula pasir, sagu mata ikan, garam dan santan. Masaklah sehingga kuah agak memekat. 3. Angkat dan sedia untuk dihidang.
INFO CHEF: Jangan masak labu terlalu lama untuk mengelakkan ia terlebih lembik.
PENGAT KELADI
BAHAN-BAHAN:
300gm keladi 1 liter air 200gm santan pekat 1 ketul gula Melaka 2 sudu makan gula pasir atau secukupnya 100gm sagu mata ikan 1 helai daun pandan ½ sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Ads
1. Di dalam periuk, masukkan air bersama keladi. Rebus keladi bersama daun pandan hingga empuk. 2. Masukkan gula melaka, gula pasir, sagu mata ikan, garam secukup rasa dan santan. Kacau sebati. 3. Masak sehingga kuah agak memekat. Angkat dan sedia untuk dihidang.
INFO CHEF: Rendam sagu mata ikan sehingga kembang dengan sedikit air untuk menghasilkan sagu mata ikan yang benar-benar jernih apabila masak.
PENGAT NANGKA
BAHAN-BAHAN:
6 ulas nangka yang dihiris 1 liter air 100gm gula pasir atau mengikut selera 200gm santan pekat 100gm sagu mata ikan 1 helai daun pandan ½ sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Masak air, nangka, gula, daun pandan hingga menggelegak. 2. Setelah itu masukkan sagu mata ikan, garam dan santan. 3. Masak selama 5 minit atau sehingga kuah agak memekat. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Ads
INFO CHEF: Manis bubur terpulang kepada selera masing-masing. Jika mahu kurang manis, ubah suai jumlah gula mengikut citarasa.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Jika ada banyak stok kurma di rumah, boleh cuba buat kek. Sedap sangat. Tidak perlu banyak gunakan gula sebab kurma itu sendiri sudah cukup manis. Bahan yang digunakan juga tidak banyak. Anda boleh cuba pelbagaikan. Letak kekacang pun sedap.
KEK KURMA
BAHAN-BAHAN
20 biji kurma
1/2 cawan minyak masak
3/4 cawan gula halus
3/4 cawan susu UHT
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh esen vanila
1 genggam kecil gajus (ditumbuk kasar)
CARA MEMBUAT
1. Buang biji kurma. Kisar kurma sehingga halus dengan sedikit air. Masukkan kurma dalam bekas mixing.
2. Masukkan bahan minyak masak, gula halus dan susu UHT. Gaul sehingga sebati.
3. Masukkan tepung gandum, baking soda dan esen vanila.
4. Masukkan gajus dan kacau lagi.
5. Bakar kek selama 35 minit pada suhu 180 darjah celcius.
Tidak lengkap hari anda tanpa peneman hidangan minum petang. Setiap dari kita mempunyai citarasa yang berbeza , ada yang menggemari kuih manis dan sebaliknya. Apa-apa pun makan manis biarlah berpada- pada, jangan sampai potong kaki pula gara-gara gula yang tinggi. Lebihan roti boleh diolah menjadi pemanis mulut yang ringkas dan senang.
SANGKHAYA FAK THONG (KASTARD LABU)
BAHAN-BAHAN:
1 biji labu bersaiz sederhana
4 biji telur
350ml santan
250gm gula
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Potong bahagian tangkai labu dan buang bijinya dengan menggunakan sudu. Ketepikan seketika.
Dalam mangkuk adunan, pecahkan telur dan kacau sebati.
Masukkan santan dan kacau bersama gula sehingga gula larut. Kemudian masukkan esen vanila. Kacau rata.
Masukkan adunan telur tadi ke dalam labu dan kukus lebih kurang 1 jam 20 minit sehingga puding menjadi kental.
Sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Santan boleh digantikan dengan susu cair.
UBI KAYU KARAMEL GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
2 batang ubi kayu bersaiz sederhana
250gm gula perang
100gm gula Melaka
1 helai daun pandan
400ml air
CARA MEMASAK:
Ubi kayu dibersihkan dan dibuang kulit. Potong sepanjang 10cm.
Masukkan kesemua bahan-bahan di atas ke dalam periuk yang bersesuaian.
Rebus sehingga ubi empuk dan gula menjadi pekat. Kacau bahagian bawah bagi mengelakkan gula menjadi hangus.
Setelah ubi empuk, angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Boleh juga dihidangkan bersama santan.
Masukkan santan dalam periuk bersama pisang dan daun pandan.
Masak atas api sederhana, Sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.
Setelah pisang empuk, masukkan gula dan secubit garam sebagai penambah rasa.
Apabila secukup rasa. Matikan api.
Untuk menghidangkannya, skopkan pulut tawar ke dalam mangkuk.
Kemudian tuangkan santan pisang tadi.
Pulut pisang sedia dihidangkan.
Info Chef: Hidangan ini enak dihidangkan panas atau sejuk, terpulang pada cita rasa anda.
Anak-anak di rumah tengah buat apa tu? Sekolah masih tutup lagi, mari luangkan masa di dapur pulak. Muffin sunquick kaya dengan rasa dan aroma oren menusuk kalbu ni memang sedap dan tak muak rasanya.
Jom wahai mak-mak ajaklah anak kita ‘membaking’pulak. Anak remaja, kanak-kanak sekolah rendah pun boleh belajar, hanya tujuh bahan sahaja tetapi rasanya ya ampun memang terbenam gigi menggigitnya. Ikut aje resipi dari laman FB Azlina Ina Fans ni, mudah difahami, gerenti sedap nih.
MUFFIN SUNQUICK GEBOO MUDAH
BAHAN-BAHANNYA:
250 g mentega/majerin
3 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
3/4 cawan gula halus
1/2 cawan susu segar
1 susu besar sunquick
1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMASAK : 1. Panaskan oven pada suhu 180C,susun paper cup dalam loyang muffin.. 2. Putar mentega dengan gula dan sunquick serta esen vanila hingga kembang, 3. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. 4. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu, sampai habis. 5. Masukkan esen vanilla dan kacau rata. 6. Sudukan 3/4 penuh dalam paper cup atau muffin cup tadi.
Berita gembira buat semua pencinta makanan! Jabatan Warisan Negara secara rasmi telah mewartakan 117 jenis makanan Malaysia sebagai Warisan Kebangsaan di bawah Deklarasi Objek...