Tamat tarikh luput yang tertera pada kemasan makanan menyatakan bila makanan atau minuman tersebut berada dikemucak  kualiti dan kesegarannya. Namun mangambil makanan sebelum tarikh luput bukanlah  sesuatu yang harus dikuti. Namun, beri perhatian pada tarikh luput sesuatu  makanan adalah penting,  sebahagiannya tidak perlu sampai membuang makanan tersebut. Ia bergantung pada makanan dan berapa lama lama ia melepasti tarikh tempat tempohnya. Ada beberapa makanan masih boleh dimakan walau sudah sampai tarikh lupusnya. Berikut empat makaan masih boleh dimakan walau tamat tempoh.

4 Makanan Ini Boleh Dimakan Walau Dah  Expired

MAKANAN OLAHAN :

Menurut Alan Aragon seorang pakar nutrisi, makanan yang telah diolah dan dibungkus, ditin atau dibotolkan  boleh bertahan lebih lama dari tarikh luput seperti tertera pada kemasan. Namun pastikan pada tanda-tanda kerosakan makanan yang boleh dikesan di luar kemasan atau semasa membuka bekasnya.  Jika bahagian atas atau bawah kotak, tin atau botol nampak seperti menonjol, bocor, kemek atau karat, terus buang. Begitu juga bila makanan tersebut telah berbuih atau berbau.

4 Makanan Ini Boleh Dimakan Walau Dah  Expired

PRODUK TENUSU:

IKLAN

Produk-produk yang diperbuat dari susu seperti keju yogurt  boleh dimakan selagi tidak ada tanda rosok atau busuk. Produk tenusu buasa boleh tahan hingga lima hari dari tarik luputnya. Sementara keju, terutamanya keju jenis keras ia boleh bertahan lebih lama.

4 Makanan Ini Boleh Dimakan Walau Dah  Expired

CEREAL & BIJIRIN:

IKLAN

Makanan serea, seperti pasta , cornflake, oats dan banyak lagi  masih boleh dimakan walau tampat tarikh luputnya. Jika ada kerosakan pada kemasannya, ia mungkin menyebabkan isian di dalamnya telah dirosakkan oleh lipas atau tikus, maka ia harus segera dibuang.

4 Makanan Ini Boleh Dimakan Walau Dah  Expired

BUAH DAN SAYURAN:

IKLAN

Kebanyakan buah dan sayuran sejuk beku masih walaupun sudah mengalami freezer burn atau muncul kesan ais pada permukaan makanan tersebut, tetap masih boleh dimakan walau tamat tarikh luput.  Adalah diingatkan jangan biasakan cairkan makanan beku kemudian simpan semua di dalam freezer kerana ia berpontensi mempunyai bakteria.

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI