Sudah basuh tangan dengan sabun tapi bau bawang merah pada tangan lepas kupas dan hirisnya masih tak hilang. Jangan risau ada empat cara mudah boleh menangani bau bawang merah yang degil ini:-


.

1. Cuka
Titiskan beberapa titis cuka makan pada tangan dan ratakan keseluruh tapak tangan , kemudian cuci dengan sabun seperti biasa. Ini kerana bau cuka yang tajam boleh menuteralkan bau bawang..

IKLAN

2. Kopi

Serbuk kopi juga terkenal mampu menghilangkan bermacam bau di dalam rumah mahupun dalama kereta. Sudah pasti, ia boleh juga menghilangkan bau bawang yang melekat pada tangan. Ambil satu sudu makan serbuk kopi dan ratakan pada tangan, kemudian bilas dengan air bersih seperti biasa. Gerenti bau bawang akan hilang.

IKLAN


.

IKLAN

3. Ubat Gigi
Cara lain anda boleh gunakan ubat gigi yang mengangdungi florida untuk mencuci tangan berbau bawang, kemudian cuci dengan air bersih.


.

4. Guna peralatan stainless
Jika bau bawang masih melekat pada tangan, apa kata anda usapkan tangan pada perlatan dapur diperbuat dari stainless di bawah air mengalir eselama beberapa minit. Stainless dikatakan boleh menetralkan bau bawang yang kuat pada tangan.